Stresul și efectele sale asupra sarcinii: invață să te relaxezi și accepta că in timpul sarcinii numai bebelușul din burtica ta contează

Stresul si efectele sale asupra sarcinii -  invata sa te relaxezi si accepta ca in timpul sarcinii numai bebelusul din burtica ta conteaza

Stresul și efectele sale asupra sarcinii: invață să te relaxezi și accepta că in timpul sarcinii numai bebelușul din burtica ta contează

Stresul în timpul sarcinii poate avea consecințe negative asupra atât a mamei cât și a dezvoltării fătului. Niveluri ridicate de stres pot crește riscul de complicații precum naștere prematură, hipertensiune gestațională și pot afecta dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al copilului, crescând riscul unor probleme de sănătate mintală și emoțională în viitor. Este crucial ca femeile însărcinate să ia măsuri pentru a gestiona stresul printr-o gamă de tehnici, precum relaxarea, meditația și comunicarea cu profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a asigura o sarcină sănătoasă și o dezvoltare armonioasă a copilului. 🤰

- iată ce trebuie să stii despre stres și sarcină.

- despre stres si ce efecte poate avea stresul asupra sarcinii, veti citi:
Nici gravidutele nu scapa de stres
Stresul si stilul de viata
Stresul si somnul
Fii pregatita sa accepti ca in timpul sarcinii conteaza numai bebelusul din burtica ta
Stresul poate dauna bebelusului si poate duce la pierderea sarcinii
Ce efecte poate avea stresul asupra sarcinii
Despre relaxare si evitarea stresului in timpul sarcinii
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente
Forumul Odiseea sarcinii 

Nici gravidutele nu scapa de stres

Fiecare dintre noi experimentam stresul si bineinteles nici femeile insarcinate nu scapa de el. Ceea ce nu este insa in totalitate clar stiintei este daca stresul poate afecta sau nu in mod negativ sarcina. Dar, iata avem vesti bune: exista lucruri pe care femeia insarcinata poate sa le faca pentru a reduce stresul si pentru a schimba felul in care se simt!

Stresul si stilul de viata

Urmariti-va mai atent stilul de viata. Ganditi-va la munca dv, la camin, responsabilitatile familiale, si alte obligatii (biserica, activitati in cadrul comunitatii, cluburi sau organizatii de care apartineti). Apoi ganditi-va cat de bine vi se potrivesc. Fiti sigura ca luati in calcul timpul alocat pentru activitati fizice (sport), odihna si recreiere.

Odata ce-ati facut acest lucru - intrebati-va daca puteti face fata acestui program. Este satisfacator? Daca raspunsul este nu, acceptati realitatea si modificati-va programul.

Acceptati ideea ca, in ciuda faptului ca acum progresati satisfacator cu  acest program plin si cu  stilului de viata solicitant, mai mult ca sigur ca nu veti mai face fata odata ce sarcina progreseaza si va solicita mai mult din punct de vedere fizic.

Deci, pregatiti-va sa mai eliminati din activitatile zilnice, pentru a va lasa mai mult timp de odihna si relaxare.

stres sarcina

Stresul si somnul

Veti avea nevoie de mai mult somn. Va trebui sa va modificati ora meselor in asa fel incat sa va asiguranti o dieta echilibrata.

Va veti simti mai bine daca va veti lasa timp pentru un program de exercitii fizice rezonabil. Si nu in ultimul rand, va trebui sa va alocati putin timp pentru  „maturizare mentala”. Aceasta va fi reprezentata de lectura, ganduri si planuri pentru rol  care va asteapta, incredibilul si importantul rol de mama pe care in curand vi-l veti asuma.

Fii pregatita sa accepti ca in timpul sarcinii conteaza numai bebelusul din burtica ta

Fiti pregatita sa renuntati la o parte din autocontrolul asupra stilului de viata pe care ati reusit sa-l atingeti. Cele mai multe evenimente din timpul sarcinii nu le puteti avea sub control. E posibil sa va loviti de puternice greturi matinale. Puteti experimenta stari de oboseala coplesitoare. Puteti avea parte de complicatii ale sarcinii care cer spitalizare sau repaos la pat.

Pentru majoritatea femeilor, in special cele care detin functii de raspundere, gandul ca biologicul poate interfera cu propriile responsabilitati este de neacceptat. Dar se intampla. Fiti pregatite sa acceptati situatia.

Stresul poate dauna bebelusului si poate duce la pierderea sarcinii

In ultimii ani, obstetricienii au incercat sa stabileasca daca aparitia unor situatii stresante pot provoca avortul spontan, nasterea prematura sau dauna fatului. Pana nu demult, se ajunsese la un consens cum ca munca fizica excesiva poate provoca nasterea prematura si stresul emotional nu are efecte negative asupra sarcinii. In orice caz, recent aceste idei s-au schimbat.

stresul in sarcina

Exista acum informatii care demonstreaza ca stresul cauzeaza producerea de catre organism a anumitor hormoni care pot provoca avortul spontan si foarte posibil nastrea prematura. Chiar daca doctorii nu au dovezi concrete asupra legaturii dintre stres si efectele negative asupra sarcinii, se doreste ca femeia sa diminueze stresul cu care se confrunta, chiar si pentrul simplul fapt ca ii provoaca stari neplacute.

Aceste consecinte emotionale ale stresului se pot incadra intre senzatia moderata de suprasolicitare pana la severe stari de depresie, putand conduce la o  femeia gravida necomunicativa si incapabila de a actiona normal.

Ce efecte poate avea stresul asupra sarcinii:

 Dificultate la conceptie 
Pierderea devreme a sarcinii
Nastere prematura
Nastere prelungita
Greutata mica la nastere a bebelusului
Probleme in dezvoltarea intelectuala a copilului
Probleme in dezvoltarea emotionala a copilului

► Citeste in continuare Sarcina și cele o sută de griji. Iată modalităti simple de a-ți calma grijile pentru a reduce stresul

Sarcina si stresul

Nivelul de stres al mamei poate modela creierul fatului

Frica de a face sex: din galeria fricilor de sarcina

Poate afecta alimentatia mamei sanatatea fatului din burtica? - din fricile fiecarei gravidute

Frica de a naste inainte de a ajunge la spital: o frica a multor gravidute - iata ce e de facut


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Iulia
    Iuliatrimis la 21/11/2017

    Si daka ai in timpul sarcinii o pierdere mare si niste probleme mari ce poti face

    Raspunde la acest comentariu
  2. alexandra
    alexandratrimis la 2/11/2011

    Buna. Si eu tot in luna a 5-a sunt dar am niste probleme si sunt foarte deprimata, nu ma pot abtine sa nu plang. sper sa nu ii fac rau bebelusului si sa trec peste perioada aceasta. sa aveti sarcina usoara.

    Raspunde la acest comentariu
  3. roxana
    roxanatrimis la 11/5/2011

    Ati mai auzit de asa ceva? Sunt in luna a 5-a, ma simt ciudat in pielea mea, straina si jenata. Parca sunt in vizita la niste rude pe care nu le-am mai vazut si unde trebuie sa-mi pentre noaptea. Nu ma simt acasa, nu ma simt eu. Ce sa fac, sunt deprimata de starea asta.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Alina Florentina
    Alina Florentina trimis la 17/3/2011

    mi-a placut foarte mult articolul, mai ales ca acum o data cu intrarea in 5 luni de sarcina simt cum totusi lucrurile devin un pic mai greu de facut si as vrea sa evit pe cat posbil stresul! super articol!

    Raspunde la acest comentariu
  5. florentina
    florentinatrimis la 4/10/2010

    Este foarte bine ce spui tu,dar este foarte greu ca si eu ma confrunt cu niste stari care le-am avut inainte de a ramane insarcinata si nu le-am tratat.Adica stresul. sper sa trec cu bine peste cele 9 luni si copilul sa fie sanatos.Daca vrei sa mai vb. poti sa-mi scrii de mail sau mesenger.Te pup si iti doresc multa sanatate.

    Raspunde la acest comentariu
  6. diana
    dianatrimis la 10/5/2010

    Buna mamici si viitore mamici!!Stiu ca e bine sa fii linistita si pozitiva in sarcina,am inteles ca gravidutele nestresate vor avea bebelusi cuminti si linistiti.cred ca e adevarat.spun asta pt ca eu am fost foarte stresata la prima sarcina si fetita mea a fost numai pe invers de mica,nu dormea noptea,foarte agitata mereu,cu sau fara motiv..si acum e la fel..si are 1 an jumate.asa ca FITI LINISTITE GRAVIDUTELOR !!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII