Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Cat de inalt va fi copilul tau?  Dar care este ritmul de crestere al unui copil? Cand anume trebuie sã reactioneze parintii si medicii si de ce mijloace dispun ei pentru a corecta o eventualã întarziere de crestere a copilului? Iata in ce ritm cresc copiii.

- despre cat de inalt va fi copilul, vei citi:
Oamenii sunt tot mai inalti
Inaltimea copilului este un factor genetic
Dezvoltarea spectaculoasã a fatului in burtica mamei
O supraveghere atenta a cresterii fatului
Ce se intampla daca bebelusul se naste cu greutate mica?
Ritmul de crestere al copilului
Cati centimetri creste pe an copilul
Daca totusi ritmul de crestere nu e cel ideal
Mãsuri de influentare a ritmului de crestere al copilului
Ce este hormonul de crestere?
Cât de înalt va fi copilul?
Activitati si sport care ajuta la cresterea copilului
Despre genetica, merita citit
Forumuri ale parintilor

Oamenii sunt tot mai inalti

Daca esti mai inalta decat mama ta sau daca ti se pare ca sotul tau este mai inalt decat tatal lui, ai dreptate. Intr-adevar, s-a constatat cã, în secolul nostru, barbatii sunt mai înalti cu 11 cm, iar femeile cu 10 decât oamenii din secolul al XIX-lea. Azi, barbatii mãsoarã, în medie, 1,76 metri, iar femeile, 1,64 metri.

Inaltimea copilului este un factor genetic

Talia tatãlui si a mamei, deci factorii genetici, joacã un rol egal în stabilirea inaltimii copilului. Pãrintii cu talie micã au, în general, copiii mici. Totusi, adesea se întâmplã ca fiul sã creascã mai mare decât tatãl sãu, iar fiica mai mare decât mama.
Medicii ne avertizeazã cã micutii cresc mai mult primãvara si vara, iar când sunt bolnavi, se observã o stagnare în crestere.

Cum se transmit genele de la parinti citeste neaparat si: Cum se transmit genele de la parinti

În altã ordine de idei, diferentele lega te de originea etnicã, discrepantele de talie care apar între oamenii ce provin din tãri diferite corespund unei diferente a nivelului de viatã, a conditiilor sanitare si de alimentatie.

In sfârsit, talia unui copil depinde si de functionarea hormonului de crestere, responsabil de dezvoltarea oaselor si, în egalã mãsurã, de hormonii tiroidieni si sexuali.

 

Dezvoltarea spectaculoasa a fatului in burtica mamei

Cresterea fatului (viitorului bebelus) incepe în acelasi timp cu conceperea fetusului, care este o perioadã decisivã pentru evolutia lui. De aceea, fãtul este supravegheat în permanentã.

De la o greutate de 0,0175 mg si un diametru al oului de 0,1 mm la începutul cresterii, fãtul va atinge la nastere o greutate de aproximativ 3500 g si o înãltime de 50 de cm.

Cea mai mare parte a cresterii are loc între a treia si a sasea lunã de sarcinã.

La sase luni, fãtul atinge deja 70% din talia lui, în timp ce, de fapt, nu cântãreste decât 25% din greutatea sa de la nastere.

În momentul nasterii, copilul va avea 5,7% din greutatea sa ca adult si va mãsura aproximativ 30% din înãltimea de la maturitate. 

Încã din a noua sãptãmânã de sarcinã, fãtul produce singur hormonul de crestere. Secretia acestui hormon atinge maximumul în jurul celei de a 20-a sãptãmâni de viatã fetalã si rãmâne la acelasi nivel pânã la nastere. Acest hormon actioneazã mai ales asupra dezvoltãrii în lungime a scheletului. În acest stadiu, hormonii tiroidieni sunt secretati nu de tiroida fãtului, ci de placentã si acest lucru joacã un rol foarte important pentru maturarea osoasã. Important: citeste aici  Sarcina pe Saptamani>>

O supraveghere atenta a cresterii fatului

Dacã se constatã o întârziere de crestere intrauterinã, supravegherea trebuie sã fie foarte strictã si, mai ales, trebuie descoperite motivele acestei întârzieri.

S-ar putea sã fie vorba de o hipertensiune arterialã a viitoarei mame, care va urma, în acest caz, un tratament pe tot parcursul sarcinii. Dar existã si alti factori care influenteazã cresterea, cum ar fi tabagismul si consumul de alcool, care îngreuneazã aportul de substante nutritive prin placentã la fãt.

Ce se intampla daca bebelusul se naste cu greutate mica?

Medicii sunt de pãrere cã 90% din bebelusii cu greutate scãzutã la nastere vor recupera aceastã întârziere în 24 de luni.
Numai 10% din ei riscã sã nu mai atingã valorile normale.

Datoritã controalelor obligatorii, dezvoltarea copilului este bine supravegheatã pânã la vârsta de 2 ani. Dupã aceastã vârstã, pãrintii ar trebui sã-si ducã, în mod regulat, copiii la medic.

Talia trebuie mãsuratã o datã pe an si raportatã la curbele prevãzute. Un copil poate avea o talie normalã sau chiar superioarã pentru vârsta sa, dar dacã n-a crescut mãcar un centimetru într-un an, acest lucru trebuie sã-i îngrijoreze pe pãrinti, care trebuie sã-l ducã la medic. Curbele de crestere care figureaza în fisele medicale ale bebelusului sunt utile si semnificative. Fiecare parinte isi doreste un copil sanatos si bine dezvoltat fizic.

Ritmul de crestere al copilului

Un copil creste, în primul an de viatã, aproximativ 25 cm, 11 cm în al doilea an si 8 cm în al treilea.

Începând cu al 3-lea an de viatã, copiii cresc aproximativ 5-6 cm pe an, pânã la vârsta prepubertãtii (care este variabilã de la un copil la altul), în timp ce, la pubertate, copiii cresc aproximativ 9 cm pe an.

Rolul hormonului de crestere este decisiv, mai ales la vârsta cuprinsã între 4 si 8 ani.
Dacã acesta este produs într-o cantitate insuficientã, viteza de crestere va fi diminuatã.

La pubertate, efectele hormonilor sexuali se combinã cu cele ale hormonului de crestere.

Pentru fete, cresterea maximã intervine cu un an înainte de primul ciclu (adicã între 11 si 13 ani), iar pentru bãieti, între 14 si 15 ani.

Hormonii sexuali permit, în acelasi timp, sudura cartilagiilor, indicând, astfel, sfârsitul cresterii.
Altfel spus, la sfârsitul pubertãtii (în jurul vârstei de 15-167 ani), copilul atinge înãltimea sa de adult.

Cati centimetri creste pe an copilul

  • La 1 an, copilul va avea cu 24 de cm în plus fatã de înãltimea de la nastere.
  • Pânã la 2 ani, copilul va mai creste cu încã 11,5 cm.
  • Pânã la 3 ani, copilul va mai creste cu 8,5 cm
  • Pânã la 4 ani, copilul va mai creste cu 7 cm.
  • Pânã la 5 ani, copilul va mai creste cu 6,5 cm.
  • Pânã la 6 ani, copilul va mai creste cu 6 cm.

 

Daca totusi ritmul de crestere nu e cel ideal

În cazul în care observati o anomalie a ritmului de crestere sau dacã micutul n-a recuperat o întârziere de crestere intrauterinã la sfârsitul celui de-al doilea an, trebuie neapãrat sã vã adresati medicului.
Este foarte important sã stiti dacã nu cumva existã altã problemã ca, de exemplu, o boalã cronicã, o intolerantã la gluten sau o disfunctie metabolicã.

Medicii ne avertizeaza ca nu se face tratament pentru toate tipurile de retard de crestere si cã, cu cât se actioneazã mai repede, cu atât cresc sansele de corectare a problemei.

Specialistii sunt de pãrere cã o radiografie a mâinii stângi permite determinarea vârstei osoase. Când cartilagiul de crestere nu este încã sudat, înseamnã cã mai existã o “rezervã de crestere”, care poate fi foarte pretioasã.
În functie de gradul de calcifiere a acestui cartilagiu, se poate stabili care va fi înãltimea copilului.În unele cazuri, se poate face un tratament pentru a întârzia pubertatea si, deci, sudura cartilagiilor, fapt ce prelungeste timpul de crestere.

Dacã varsta osoasã e prea avansatã (mai mare de 15 ani la bãieti si aproximativ 13 ani la fete), tratamentul cu hormonul de crestere devine inutil si total ineficace.
Pe de altã parte, bilantul secretiei hormonale permite observa rea unui deficit al secretãrii hormonului de crestere.
Mai multe teste de stimulare sunt posibile. În general, se utilizeazã douã teste diferite pentru a confirma rezultatul.

Mãsuri de influentare a ritmului de crestere al copilului

Existã medici care nu iau în serios deficitul de crestere, sustinând cã, la pubertate, totul va reintra în normal. Atunci când hormonul de crestere poate fi prescris pacientului, tratamentul va fi cu atât mai eficace, cu cât va începe mai devreme.

Este vorba, totusi, de un tratament destul de dificil, care constã într-o injectie fãcutã zilnic, pe parcursul mai multor ani. În urma lui, copilul poate creste între 5 si 10 cm. În cazuri exceptionale, se poate recurge la o interventie chirurgicalã grea si dureroasã pentru alungirea oaselor.

Aceastã tehnicã permite cresterea cu pânã la 14-15 cm pe an.

Ce este hormonul de crestere?

Despre hormonul de crestere

Hormonul de crestere este- asa cum spune si numele - esential in procesul de crestere, avand, pentru adulti, un rol important in activitatile metabolice. Hormonul de crestere este produsul glandei pituitare ce se afla in cutia craniana. Gigantismul, reprezentat de o inaltime a individului peste medie, este o afectiune a acestei glande. Hormonul cresterii absoarbe aminoacizii din intestinul subtire, ii trece prin sange si apoi pana la muschi, unde determina cresterea si dezvoltarea acestora. Activitatea hormonului de crestere si degajarea lui poate fi influentata in timpul exercitiilor. Exista, insa, mai multi factori de care trebuie sa se tina seama. Printre acestia se numara sexul, intensitatea antrenamentului, dar si perioada de odihna dintre seturile de efort.

Hormonul de crestere sau somatotropina este un hormon sintetizat de glanda hipofiza, o mica glanda din creier, care mai produce si alti importanti hormoni (de exemplu ACTH-ul care stimuleaza secretia glandei suprarenale, TSH- ul care influenteaza productia de hormoni tiroidieni, gonadotropinele care regleaza secretia hormonilor sexuali sau prolactina care stimuleaza lactatia). Asa cum arata si numele, hormonul de crestere are un rol esential in procesul de crestere (liniara). Acest rol e esential in copilarie si adolescenta si mai putin important la adult, la care procesul de crestere s-a oprit. Totusi, cercetarile sugereaza ca actiunea sa in organism este mult mai complexa, hormonul de crestere fiind implicat in procesul de imbatranire, in timp ce scaderea sub nivelul normal la adulti produce afectare cardiaca, modificarea nivelului lipidelor in sange, favorizeaza scaderea masei musculare si aparitia osteoporozei, determina aparitia obezitatii (in special cea abdominala), produce tulburari de somn, sexuale si depresie. Hormonul de crestere isi exercita actiunea prin intermediul unor substante cu structura chimica asemanatoare insulinei (insulin-like), numite somatomedine, cea mai importanta fiind IGF- 1 sau somatomedina C. Somatomedinele sunt secretate in ficat si in tesuturile periferice.

Deficitul hormonului de crestere in copilarie si adolescenta produce insuficienta de crestere, adica nanismul hipofizar, care este un motiv de ingrijorare pentru parinti si de preocupare pentru copil. Totusi, scaderea valorilor hormonului de crestere este doar una dintre posibilele cauze ale unei staturi mici, care poate avea alt substrat: hormonal, genetic, nutritional sau de patologie generala (boli cronice cardiace, digestive, pulmonare, renale etc.). In schimb, un execes de hormon de crestere in aceeasi perioada determina gigantismul, adica o crestere excesiva in inaltime (care insa nu starneste aceleasi temeri). La adult, cresterea somatotropului peste valorile normale determina o afectiune numita acromegalie, in care se produce cresterea extremitatilor, deformarea fetei, marirea de volum a inimii si altor organe interne. In toate aceste situatii valorile hormonului de crestere trebuie determinate in laborator.

Cât de înalt va fi copilul?

Pentru a afla ce inaltime va avea copilul dumneavoastra faceti urmatorul calcul:

Daca aveti un baiat
Înãltimea tatalui + înãltimea mamei + 13 cm, apoi împãrtiti la 2.
Exemplu:
Tata=180 cm
Mama=160 cm
Bãiatul: (180 cm + 160 cm + 13 cm) / 2 = 176,5 cm

Dacã aveti fetita
Înãltimea tatãlui + înãltimea mamei - 13 cm, apoi împãrtiti la 2.
Exemplu:
Tata=172 cm
Mama=166 cm
Fata: (172 cm + 166 cm - 13 cm) / 2 = 155,5 cmSistemul endocrin este un ansamblu de glande care produc hormoni. Astfel, hipofiza, situatã în centrul creierului, sintetizeazã hormonul de crestere sub influenta hipotalamusului, care asigurã echilibrul hormonal.
Hormonul de crestere este necesar unei dezvoltãri normale si este secretat la un nivel care variazã în timpul celor 24 de ore, atingând valoarea maximã noaptea.

Activitati si sport care ajuta la cresterea copilului


Jocurile Copilariei Jocurile Copilariei

Activitati pentru o vacanta de neuitat, la mare Activitati pentru o vacanta de neuitat, la mare 

Alegerea unui sport pentru copil Alegerea unui sport pentru copil

Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde 

Despre genetica, merita citit si

 

Forumuri ale parintilor

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

*** autor: Desprecopii.com,
Articol aprobat de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2015

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 50
Trimis de Naie Madalina

Buna ziua ajutati-ma va rog ,am un baietel de 6ani si are 15kg si 104 cm . In ultimul an a crescut doar6 cm. Tin sa precizez ca eu am 150 cm si tatal 180 cm . Multumesc

Trimis de iancu liliana

am oe fata de 13 ani si are 1,84 si poarta o marime cam mare la ancltaminte ,ma cam angrijoreaza ,ce pot sa fac?

Trimis de elena

Buna ziua .Am un baiat de 10 ani.El are 1.56 m, 55 kg. De 2 ani face fotbal.Intrebare fotbalul il ajuta in cresterea lui in inaltime?Pina la ce varsta el se poate inanta?( in legatura cu greutatea variaza sunt perioade cand e mai slabut si perioade cand e mai grasut)

Trimis de ludmila

Tatal are 1,90 mama ..1,65 CE inaltime va avea fetita ?

Trimis de Ana

Am 1.60 la 11 an,are ceva?

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.