Educația Financiară: Cum ne pregătim bugetul pentru sărbătorile de iarnă și Moș Crăciun?

Educația Financiară: Cum ne pregătim bugetul pentru sărbătorile de iarnă și Moș Crăciun? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Dragi părinți, pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, este momentul să ne punem în ordine finanțele și să descoperim strategii inteligente pentru a gestiona bugetul familiei în această perioadă. Am explorat, alături de un speaker excelent modalități practice de a economisi bani, de a face alegeri inteligente în ceea ce privește cadourile și de a ne bucura de magia sărbătorilor fără a ne simți copleșiți din punct de vedere financiar. Dar și despre arta de a dărui. Alături de Elena Zagaican (moderator DespreCopii) a fost Ileana Iliescu, Profesor la Școala de Bani, într-un workshop LIVE

Sărbătorile de iarnă sunt un început bun de a-i învăța pe copii să economisească?

Ileana Iliescu: Poate că este cel mai bun moment din an, deoarece în Decembrie copiii au foarte multe dorințe și este un moment bun să le explicăm care este diferența dintre dorințe și nevoi. Trebuie să le spunem concret că nevoile sunt lucruri fără de care nu putem trăi, iar dorințele sunt lucruri de care ne bucurăm, dar care nu sunt neapărat necesare. Astfel, ne putem ajuta de situații concrete (de exemplu Crăciunul) pentru a le explica prin exemple practice această diferență.

Există instrumente digitale care ne pot ajuta să organizăm mai bine cheltuielile/bugetul familiei?

Ileana Iliescu: Sigur că există. Cred că majoritatea dintre noi avem o aplicație pentru verificarea contului. În primul rând, ar trebui să explorăm acea aplicație a băncii care ne ajută în gestionarea contului. În aplicația George de la BCR, de exemplu, există statistici la finalul fiecărei luni în care vedem cât am cheltuit, pe procente, și ni se explică foarte clar dacă luna aceasta am cheltuit mai mult la cumpărături decât luna trecută.

Există greșeli pe care noi, părinții, ar trebui să le evităm atunci când abordăm subiectul cadourilor de Crăciun cu copiii?

Ileana Iliescu: În primul rând, este sănătos pentru bugetul nostru să nu plecăm de acasă fără o listă de cumpărături. În privința cadourilor, pentru cei mici sunt suficiente una sau două jucării deoarece a fost demonstrat științific că ei se plictisesc în primele 5 minute dacă au sub 1 an, în 10 minute dacă au între 1-2 ani, iar cei de peste 4-5 ani nu au nevoie de mai mult de două-trei jucării. Apoi, este important să punem mai mult accent pe valoarea timpului și să încercăm, chiar și prin educație financiară, să valorizăm timpul petrecut cu ei decât jucăriile pe care le cumpărăm.

Care sunt cele mai frecvente capcane financiare în această perioadă a sărbătorilor?

Ileana Iliescu: Trebuie să înțelegem că educația financiară a copiilor, la fel ca orice altă formă de educație, începe cu autoeducarea noastră.

Luna Decembrie poate fi un moment prielnic pentru analiza propriului comportament financiar, și cred că este nevoie să înțelegem ce înseamnă buget personal, cât câștigăm și cât cheltuim, apoi să discutăm deschis cu copiii (peste 7-8 ani) aceste aspecte, deoarece pot înțelege conceptele financiare simple dar importante pentru a nu mai pune presiune pe părinte de a-i cumpăra mai multe. De asemenea, trebuie să înțelegem că este foarte important să și economisim, să ne gândim la ce datorii facem în această lună dar mai ales din ce buget le vom achita ulterior, și ce impact vor avea pe termen mediu și lung exagerările din luna Decembrie.

Ce facem dacă ajungem să cheltuim mai mult decât ne-am propus de sărbători?

Ileana Iliescu: În primul rând, este important să conștientizăm că am exagerat, apoi din luna Ianuarie, să începem să aplicăm regula 50/30/20: 50% punem deoparte pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru urgențe.

Cum putem economisi pentru cadourile de Crăciun dacă nu avem venituri mari?

Ileana Iliescu: Indiferent de venitul pe care îl avem, este foarte important să aplicăm această regulă, 50/30/20. Încercăm să valorificăm mai apoi timpul, nu ne uităm câți bani avem în portofel și să le oferim copiilor experiențe cu noi, drept cadouri. Prin ceea ce le spunem și facem împreună, trebuie să îi facem să înțeleagă că există și altfel de cadouri și că nu doar lucrurile din vitrine au valoare.

Este o idee bună să folosim cardurile de credit în perioada sărbătorilor?

Ileana Iliescu: Cardurile de credit au fost gândite special pentru cumpărături și sunt un instrument foarte bun în perioada aceasta, atâta timp cât îl gestionăm așa cum a fost el gândit, la plăți cu cardul pentru cumpărături. Trebuie să fim atenți la buget și că ratele sunt împărțite egal, fără dobândă. Cardul devine dezavantajos în momentul în care retragem bani cash, deoarece intervine o dobândă care nu este chiar mică.

Ce facem când colegii copilului primesc ceva mult mai costisitor de Crăciun și nu numai?

Ileana Iliescu: Înțeleg această presiune venită din exterior, dar și greul părinților din spatele acestei presiuni sociale. Secretul este tot la noi, la adulți, fiindcă trebuie să îi facem pe copii să înțeleagă care sunt adevăratele valori ale familiei și să îi inspirăm să creadă în valorile și visurile lor. Trebuie să le explicăm că nu putem avea chiar totul și uneori e sănătos să amânăm satisfacerea unor dorințe de moment, doar pentru că un coleg are sau pentru a aparține unui grup. La Școala de Bani însă, noi mai avem o regulă: să amânăm cu 24 de ore achiziția unui lucru; astfel putem evita cumpărăturile compulsive. Nu va funcționa la toți această regulă, dar contează cât de stabili emoțional suntem și noi, ca adulți, și ce le-am transmis copiilor până atunci sau dacă am cedat mereu acestor solicitări.

Putem considera cheltuielile de Crăciun o urgență și să folosim banii strânși în acel fond?

Ileana Iliescu: Cheltuielile de Crăciun pot reprezenta o urgență dacă vorbim de nevoi, dar acestea sunt mai degrabă dorințe și lucruri de care vrem să ne bucurăm acum. Fondul de urgență, așa cum îi este și numele, e bine să rămână doar pentru situații de urgență, deoarece nu se știe ce se va întâmpla în Decembrie sau în Ianuarie, și atunci ne-ar părea rău că l-am folosit pentru satisfacerea unei dorințe de moment. De aceea, e bine să avem pe lângă acest fond de urgențe și un fond de dorințe.

Există modalități creative de a-i implica pe copii în planificarea bugetului de sărbători?

Ileana Iliescu: O modalitate de a-i implica în planificarea bugetului este prin desen. Le desenăm un cerc (o pizza) pe care îl împărțim în trei triunghiuri egale. Acolo vom creiona care sunt nevoile familiei în luna respectivă, care sunt dorințele fiecărui membru, și îi întrebăm pe fiecare ce își dorește, iar la final le explicăm că o parte din bănuți este important să se ducă și pentru lucruri neprevăzute care necesită bani.

Ce facem cu bănuții pe care îi primesc copiii de Sărbători de la colindat, de exemplu?

Ileana Iliescu: Dacă copiii sunt mici, decizia va fi luată de părinți. Bănuții pot fi împărțiți în pușculițe, iar în momentul în care se vor umple, le spunem că este momentul să ducem banii în punctul următor, adică într-un cont bancar. În jurul vârstei de 9-10 ani, cred că îi putem lăsa pe copii să folosească cardul bancar în prezența noastră, deoarece există conturi speciale destinate copiilor, gestionate de la distanță de către părinți, cu limită pe card. Încetișor, trebuie să le acordăm tot mai multă independență și să îi lăsăm să cheltuiască din bani pe ce vor.

Pentru a afla răspunsurile la întrebările pe care membrii comunității Desprecopii i le-au adresat Ilenei Iliescu, și premiile pe care le-au câștigat cei care au participat cu întrebări în cadrul Live-ului, îți recomandăm să urmărești emisiunea integral pe canalul nostru de YouTube <<aici>>

Mulțumim invitatei care ne-a fost alături și vouă pentru că ați urmărit cu interes emisiunea și ați citit articolul! Mulțumim sponsorului acestei emisiuni - Școala de bani, BCR!

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️