Durerile de burtică nu lasă copilul să se bucure de vacanță? Află cum le poți preveni blând, dar eficient
Pe scurt
Odată cu creșterea temperaturilor în sezonul de vară, pierderea poftei de mâncare, durerile de burtică și deshidratarea devin comune în rândul copiilor, motiv pentru care mulți dintre ei se îmbolnăvesc. Astfel, cazurile de gastroenterită infecțioasă marcate de vărsături și diaree se intensifică la temperaturile de vară.
Pentru a combate acest lucru, organismul ar trebui să mențină un nivel adecvat de lichide, iar secretul acestui lucru este o alimentație sănătoasă și aportul de lichide suficiente.
Ce este gastroenterita?
Gastroenterita este o afecțiune foarte frecventă care provoacă diaree și vărsături. Mai precis, este o boală infecțioasă provocată de virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziți, care duce la iritarea și inflamarea mucoasei stomacale și/sau a tractului intestinal.
Gastroenterita afectează oameni de toate vârstele, dar este deosebit de frecventă la copiii mici, fiind adesea cauzată de un virus numit rotavirus. Cea de a doua cauză a gastroenteritei o reprezintă bacteriile, cele mai întâlnite fiind Escherichia coli, Salmonella și Shigella. Acestea se transmit mai ales prin alimente, apă contaminată sau igienă necorespunzătoare a mâinilor.
Gastroenterita poate fi foarte neplăcută, dar de obicei dispare de la sine în decurs de o săptămână. În mod normal, poți avea grijă de copilul tău acasă până când se simte mai bine.
Încearcă să evițisă mergi la medicul de familie, deoarece gastroenterita se poate răspândi la alții foarte ușor. Sună medicul dacă ai îngrijorări sau ai nevoie de sfaturi.
Simptomele gastroenteritei la copii
Principalele simptome ale gastroenteritei sunt:
diaree bruscă;
copilul arată bolnav, este apatic;
crampe abdominale;
dureri de cap;
vărsături;
lipsa poftei de mâncare;
febră.
Simptomele apar de obicei până la o zi după infectare și durează mai puțin de o săptămână, dar uneori pot dura chiar mai mult.
Îngrijirea unui copil cu gastroenterită
Poți avea grijă de copil acasă dacă are diaree și vărsături. De obicei, nu există tratament specific, iar copilul ar trebui să înceapă să se simtă mai bine în câteva zile.
În mod normal, nu ai nevoie de sfaturi medicale decât dacă simptomele nu se ameliorează sau există riscul unei probleme mai grave.
Sună la 112 sau la medicul de familie dacă copilul:
are simptome de deshidratare (nu urinează ca de obicei, nu răspunde la stimuli, are pielea palidă sau mâini și picioare reci);
are sânge în scaun sau varsăturile au culoarea verde;
varsă în mod constant și nu reușește să mențină lichide sau alimente solide;
are diaree de mai bine de o săptămână;
varsă trei zile sau mai mult;
are semne ale unei boli mai grave, cum ar fi febră mare (peste 38C), dificultăți de respirație, respirație rapidă, gât înțepenit sau o fontanelă bombată (punctul moale de pe capul unui copil);
are o afecțiune de bază gravă, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului sau un sistem imunitar slab, și are diaree sau vărsături.
Cum se răspândește gastroenterita?
Gastroenterita se poate răspândi foarte ușor de la o persoană la alta prin:
contact strâns cu cineva infectat deja;
atingerea suprafețelor sau a obiectelor contaminate;
consumul de alimente contaminate - acest lucru se poate întâmpla dacă o persoană infectată nu se spală pe mâini înainte de a manipula alimentele sau dacă mănânci alimente care au intrat în contact cu suprafețe sau obiecte contaminate sau nu au fost depozitate și gătite la temperaturi corecte.
O persoană cu gastroenterită este contagioasă din momentul în care apar simptomele și până la 48 de ore după ce au trecut simptomele, deși poate fi, de asemenea, contagioasă pentru o perioadă scurtă de timp înainte și după.
Prevenirea gastroenteritei la copii pe timp de vară
Nu este întotdeauna posibil să eviți gastroenterita, mai ales vara, dar urmează sfaturile de mai jos pentru a opri răspândirea acesteia:
Stai departe de serviciu, școală, creșă sau locul de joacă până la cel puțin 48 de ore după ce simptomele au trecut.
Tu și copilul trebuie să vă spălați pe mâini frecvent și bine cu apă și săpun, în special după ce ați folosit toaleta și înainte de a pregăti mâncarea. Nu te baza pe gelurile de mâini cu alcool, deoarece nu sunt întotdeauna eficiente.
Dezinfectează orice suprafețe sau obiecte care ar putea fi contaminate. Cel mai bine este să folosești un produs de curățare de uz casnic pe bază de înălbitor.
Spală articolele de îmbrăcăminte sau lenjeria de pat contaminate separat, cu apă fierbinte.
Nu împrumuta prosoape, haine, tacâmuri sau ustensile în timp ce tu sau copilul sunteți bolnavi.
Curăță foarte bine toaleta după folosire.
Practică o bună igienă alimentară. Asigură-te că alimentele sunt refrigerate corespunzător, gătite întotdeauna și spălate foarte bine.
Atenție suplimentară în vacanțe!
Copiii mici pot fi vaccinați împotriva rotavirusului la vârsta de 2 până la 3 luni, ceea ce le poate reduce riscul de a dezvolta gastroenterită. Vaccinurile care se folosesc pentru prevenirea diareei cauzată de rotavirus este Rotarix și Rotateq. Rotateq este tot un vaccin oral, ca și Rotarix, dar administrarea sa presupune 3 doze, deci o doză în plus față de Rotarix. Nu este în schema de vaccinare a Ministerului Sănătății, fiind un vaccin opțional.
Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor copilului:
Încurajează-l să bea multe lichide. Acestea trebuie să înlocuiască lichidele pierdute din vărsături și diaree. Apa este o alegere bună. Evită să-i oferi băuturi carbogazoase sau suc de fructe, deoarece pot agrava diareea. Bebelușii trebuie să continue să se hrănească ca de obicei, fie cu lapte matern, fie cu formulă.
Asigură-te că se odihnește din plin.
Lasă-l să mănânce dacă este deja diversificat și îi este foame. Încearcă cantități mici de alimente simple, cum ar fi supa, orezul, pastele și pâinea.
Dă-i paracetamol (la îndrumarea medicului) dacă are febră sau dureri.
Folosește băuturi speciale de rehidratare dacă copilul este deshidratat, precum REHISOL® plicuri. Sărurile minerale sunt utile pentru furnizarea suplimentară a acestor nutrienți în dieta zilnică, în scopul prevenirii sau limitării deshidratării. De asemenea, REHISOL® PLUS sunt săruri de rehidratare orală cu probiotice, Saccharomyces Boulardii, care compensează pierderea de minerale și lichide, ajută la atenuarea stării de deshidratare și la echilibrarea hidroelectrolitică. Saccharomyces boulardii favorizează restabilirea florei intestinale..
Asigură-te că tu și copilul aveți mâinile spălate în mod regulat și nu-l duce la școală, creșă sau la locul de joacă până la cel puțin 48 de ore după ce simptomele s-au atenuat.
Spre deosebire de REHISOL® plicuri, REHISOL® PLUS este indicat în deshidratarea din sindroamele diareice și dispeptice, diareea acută de cauză infecțioasă (inclusiv cu Clostridium difficile), deshidratări asociate cu dismicrobism intestinal, diareea parenterală, diareea călătorului și diareea persistentă sau cauzată de nutriția enterală.
În profilaxia şi tratamentul diareei de diverse cauze putem apela cu încredere la suplimente alimentare cu extracte din plante precum DIARDEP®
DIARDEP® este un supliment alimentar pe bază de extracte vegetale care favorizează un tranzit intestinal normal, de primă intenţie în ameliorarea diareei de diverse cauze: infecţii digestive, diaree funcţională, diaree iatrogenă.
BENEFICII:
Reduce exsudatul mucoasei intestinale, diminuând pierderea de apă şi electroliţi;
Limitează contactul cu microorganismele şi reduce iritaţia mucoasei;
Reduce inflamaţia mucoasei intestinale prin formarea unei pelicule cu efect de barieră;
Reduce crampele şi a disconfortul abdominal.
Profilaxia şi tratamentul diareei de diverse cauze:
infecţii virale
obiceiuri alimentare nesănătoase
stres
intoleranţe alimentare
diaree asociată tratamentului cu antibiotice
boli digestive
modificări hormonale
Copii 6 luni - 1 an: 1-2 plicuri pe zi, cu recomandarea medicului
Copii 1 - 6 ani: 1 plic la fiecare 4 ore, maxim 3 plicuri pe zi, în funcţie de intensitatea tulburării digestive
Copii 6 - 12 ani: 1 plic la fiecare 3 ore, maxim 4 plicuri pe zi, în funcţie de intensitatea tulburării digestive
Adulți: 2 plicuri la 6 ore, maxim 4 plicuri pe zi
afin (Vaccinium myrtillus), nalbă de pădure (Malva Sylvestris), turiţă mare (Agrimonia Eupatoria), muşeţel (Matricaria Chamomilla), frunze de mentă (Mentha Piperita).
Recomandare: Dr. Phyto
PHYTODEP protejeaza natural copilaria
Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.
Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.
Catalog produse
ALLERDEP sirop 150 ml, 44,00 lei
Preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator.
LAXODEP sirop 150 ml, 43,20 lei
Combaterea constipatiei. Combinatie unica de prebiotice si fitoextracte standardizat
COLIDEP soluție orala 44 ml, 65,80 lei
Tulburarile digestive. Combinatie unica de probiotice si fitoextracte standardizate
VIRODEP picaturi orale 30 ml, 29,00 lei
Prevenția și tratamentul virozelor respiratorii. Asociat cu antibiotice...
LARIDEP spray oral solutie 30 ml, 35,00 lei
Preventia si tratamentul inflamatiilor tractului orofaringian: faringite, amigdalite, stomatite, afte, herpangine, gingivite
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII