Afectiunile dentare ale copiilor pot conduce la probleme de vorbire, inabilitatea de a dezvolta o viata sociala normala sau chiar la scaderea respectului de sine
Unul din trei elevi intre 7 si 9 ani pierde anual 20 de ore de scoala din cauza problemelor dentare netratate la timp.
Conform ultimelor studii desfasurate in Statele Unite ale Americii, elevii pierd anual peste 50 de milioane de ore de scoala din cauza problemelor care apar in urma netratarii la timp a afectiunilor dentare, precum durerea sau necesitatea tratamentului de urgenta.
Cand durerea de dinti e motiv de lipsit de la scoala
Unul din trei elevi intre 7 si 9 ani pierde anual 20 de ore de scoala din cauza problemelor dentare netratate la timp.
Conform ultimelor studii desfasurate in Statele Unite ale Americii, elevii pierd anual peste 50 de milioane de ore de scoala din cauza problemelor care apar in urma netratarii la timp a afectiunilor dentare, precum durerea sau necesitatea tratamentului de urgenta. Din acest motiv, specialistii recomanda ca problemele dentare sa fie tratate in timpul vacantelor, in special vara, cand cei mici sunt relaxati si dispun de mult timp liber.
Medicii avertizeaza ca ramase nerezolvate, afectiunile dentare ale copiilor pot conduce la probleme de vorbire, inabilitatea de a dezvolta o viata sociala normala sau chiar la scaderea respectului de sine.
Acestea trebuie insa tratate diferit, in functie de varsta, avertizeaza medicii stomatologi pediatri. Cariile sunt asociate cu dintii permanenti, insa ele apar frecvent si in cazul dintilor de lapte si pot avea efecte negative asupra cresterii sanatoase a dintilor permanenti, afectand radacinle acestora. Mai mult, netratarea dintilor de lapte poate avea consecinte pe termen lung atat asupra danturii definitive, cat si asupra intregului organism, infectiile dentare fiind transmise prin fluxul sangvin catre organele vitale.
Mai cititi: Copilul tau se poate imbolnavi in urma netratarii cariilor
28% dintre copiii sub 5 ani au carii
28% dintre copiii sub 5 ani au carii, ceea ce este un fapt ingrijorator. Problemele dentare pot fi destul de greu de depistat la varste mici, de cele mai multe ori acestea putand fi observate doar de catre medicul dentist. APDA (Asociatia Americana a Medicilor Pedodonti) recomanda ca prima vizita la dentist sa fie facuta la 6 luni dupa aparitia primului dinte sau cel tarziu la varsta de 2 ani, iar ulterior copilul sa fie consultat o data la 6 luni de catre medicul dentist. in plus, cel mai bine este ca cei mici sa fie tratati de un specialist in stomatologie pediatrica pregatit pentru lucrul si comunicarea cu acestia, intr-un mediu creat special pentru copii astfel incat mersul la medic sa nu se transforme intr-o experienta traumatizanta, a declarat Dr. Oana Taban, Manager DENT ESTET 4 KIDS
In cazul copiilor care au inceput deja sa mearga la scoala, afectiunile dentare pot avea repercusiuni negative asupra dezvoltarii lor intelectuale si sociale. Acestia pot avea probleme de concentrare si de memorie.
In plus, afectiunile dentare creaza dificultati in alimentatia zilnica a copiilor. Pot aparea astfel cazuri in care cei mici nu se hranesc adecvat, iar lipsa vitaminelor si nutrientilor necesari poate determina probleme de dezvoltare sanatoasa atat la nivel fizic, cat si la nivel cognitiv si intelectual. Deficientele nutritionale pot avea, de asemenea, efecte negative asupra performantelor scolare, abilitatii de concetrare si indeplinire a sarcinilor, precum si asupra comportamentului.
Copiii au adesea probleme in a verbaliza durerea, manifestand de obicei mai vizibil efectele acesteia anxietate, oboseala, depresie, iritabilitate sau refuzul de a se implica in activitati care in mod normal le fac placere. Este astfel extrem de important ca parintii sa fie permanent atenti la simptomele copiilor, sa nu ignore problemele dentare si sa aleaga metode de tratament adecvate.
Inca de la varste mici copiii trebuie sa fie obisnuiti cu mersul la medicul stomatolog, ca o deprindere pentru ingrijirea sanatatii lor orale. Parintii trebuie insa sa cantareasca cu atentie momentele in care ii aduc pe copii la stomatolog, dar si metodele de tratament folosite pentru cei mici. Spre exemplu acum, in timpul vacantei de vara, este o perioada potrivita pentru mersul la dentist, deoarece copiii sunt relaxati si deschisi la experiente noi. in plus, pentru copiii anxiosi exista metode noi de tratament care sa le usureze vizita la medic: inhalosedarea si analgosedarea, tehnici de sedare de ultima ora care nu prezinta absolut nici un fel de efect advers asupra organismului, adauga Dr. Oana Taban.
Surse studii:
- https://www.mchoralhealth.org/PDFs/learningfactsheet.pdf
- https://childstats.ed.gov/americaschildren/care4.asp
DENT ESTET 4 KIDS este prima clinica din Europa de Est dedicata in exclusivitate copiilor si adolescentilor, infiintata in 2008 de catre DENT ESTET. Aici sunt reuniti cei mai buni specialisti in stomatologie pediatrica alaturi de anestezisti specializati in tehnici de relaxare medie si profunda, psihologi si specialisti in psihiatrie infantila, precum si personal specializat in comunicarea cu copiii. Amenajarea clinicii este inspirata din universul copilariei, iar micutii beneficiaza de cabinete personalizate in functie de varsta fiecarui pacient si un spatiu de joaca de 70 mp, plin cu jocuri, carti si jucarii.
Ad-Extra3:
Tot despre ingrijirea dintilor mai cititi:
Fluorurile si dintii copilului
Zaharul si alimentatia copilului mic
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli
Bauturile gazoase distrug dintii
Recomandare pentru cea mai moderna clinica stomatologica pentru copii din Romania:
Forum de intrebari si raspunsuri despre sanatatea dintilor copiilor,
Cabinet stomatologic pentru copii
autor: dr Dana Dulgheru medic stomatolog - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII