Etape ale laptelui matern - asa evolueaza cea mai sanatoasa hrana a bebelusului pentru a-l proteja cel mai bine
Sânii unei mămici funcționează ca un serviciu all inclusive, disponibil 24 de ore din 24, oferind bebelușului său un bufet delicios și fără preț – laptele matern. Acesta evoluează împreună cu bebelușul, adaptându-se pentru a-i furniza exact nutrienții esențiali de care are nevoie în fiecare etapă a zilei sau a creșterii sale.
Iată etapele prin care trece laptele matern: de la colostru, bogat în anticorpi, la laptele de tranziție și, în cele din urmă, la laptele matur, optim pentru susținerea dezvoltării pe termen lung a bebelușului.
veti citi
Laptele matern, un produs care evolueaza in funcție de necesitatile bebelușului
Colostrul - pentru că bebelusul are nevoie de imunitate
Laptele de trecere - pentru ca bebelușul să crească rapid
Laptele matur - grăsimi și nutrienti unici pentru dezvoltarea bebelușului
Despre calitatile laptelui matern
Laptele matern, un produs care evolueaza in funcție de necesitatile bebelușului
Sanii unei mamici servesc in regim de all inclusive, 24 de ore din 24 - un bufet delicios si fara pret bebelusului sau - si anume laptele ei matern. Stiai insa ca laptele matern are niste etapte de producere si calitate?
Natura este intotdeauna cea mai buna la astfel de minuni. Fiecare etapa a laptelui matern este produsa special si in mod adecvat varstei bebelusului. Laptele matern evolueaza impreuna cu bebelusul pentru a-i oferi exact acei nutrienti esentiali de care are nevoie in acea etapa a zilei sau a cresterii sale.
Iata care sunt etapele laptelui matern
Colostrul - pentru că bebelusul are nevoie de imunitate
Colostrul este primul lapte produs de mami. Aceste prime cantitati mici de lapte reprezinta un lapte gros si galben (sau limpede uneori) care are o calitate unica si imposibil de reprodus de alte tipuri de lapte - este plin de anticorpi si celule albe de la mama, arme esentiale pentru imunitate - iar datorita acestor calitati senzationale i se mai spune si aurul lichid.
Aici mai multe detalii despre colostru Colostru sau aurul lichid. 5 lucruri uimitoare despre prima masa a bebelusului
Laptele de trecere - pentru ca bebelușul să crească rapid
Urmatorul pe lista de meniuri este laptele de trecere. Este laptele pe care sanii mamicii il servesc dupa colostru si laptele matur. Acest tip de lapte seamana cu un lapte amestecat cu suc de portocoale (din fericire are un gust foarte bun pentru bebelusi). Laptele de trecere contine niveluri mai scazute de imunoglogina si proteine decat colostrul dar este imbogatit cu lactoza, grasimi si calorii - exact de ce are nevoie bebe.
Ad-Extra3:
Laptele matur - grăsimi și nutrienti unici pentru dezvoltarea bebelușului
Laptele matur soseste intre a zecea si a doua saptamana dupa nasterea bebelusului si este subtire si alb (uneori are o tenta albastruie). Desi seamna cu un lapte apos si degresat, acest lapte contine de fapt toate grasimile si nutrientii de care are nevoie bebelusul in crestere. Laptele matur are doua variante - de inceput si de sfarsit.
Citeste si Culoarea laptelui matern - diagrama care explica cum variaza culoarea laptelui si ce poate insemna
Despre calitatile laptelui matern, citeste si
Chimia laptelui matern: de ce este considerat un aliment viu
Laptele matern este imposibil de replicat și se adaptează perfect nevoilor bebelușului - infografic
Forumul de ALăPTARE
Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.
Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).
Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Informatii complete despre alimentația bebelușului
Alaptarea bebelusului - ghid complet
Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet
Referinte:
Academia Americana de Pediatrie
Telegraph UK
Codul international de marketing al substitutelor de lapte, UNICEF
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII