Cum afectează lipsa somnului comportamentul copiilor? Ce probleme pot apărea?
Efectele lipsei somnului la copii includ:
Creșterea în greutate - Lipsa somnului induce copiilor foamea, iar tentația spre alimente cu un conținut ridicat de calorii este mai mare.
Schimbări de dispoziție - Copiii care nu dorm suficient au probleme în a-și gestiona emoțiile. Orele de curs suplimentare, un program prea încărcat după școală și lipsa timpului liber, pot crește riscul de depresie, anxietate și dureri de cap.
Probleme la școală - Somnul este esențial pentru formarea memoriei. Fără odihnă suficientă, copiii nu își pot aminti ceea ce au învățat.
Accidente - Copiii obosiți sunt mai predispuși la accidente, inclusiv leziuni sportive.
Cum ajutăm copiii să doarmă suficient și să aibă un somn odihnitor?
Luați în serios ora de culcare - stabiliți o oră de culcare și nu vă abateți de la ea. Nu permiteți copiilor să participe la activități extrașcolare care le ocupă prea mult timp, mai ales după-amiaza târziu și seara. Stabiliți împreună programul săptămânal, astfel încât să aibă suficient timp pentru teme, odihnă și somn.
Telefonul nu își are locul în dormitor - Asta înseamnă că în dormitor nu trebuie să fie televizor, laptop, telefoane inteligente sau tablete. Puteți stabili o regulă ca toate dispozitivele electronice să rămână în bucătărie peste noapte. Acest lucru este valabil și pentru părinți, nu doar pentru copii.
Limitați cofeina și consumul de zahăr - Asigurați-vă că seara târziu copiii nu vor consuma băuturi ce conțin cofeină (diverse sucuri acidulate) și dulciuri. Cofeina se poate regăsi și în locuri neașteptate, cum ar fi ciocolata!
Încurajați copiii să facă sport - Dacă vreți ca un copil să doarmă mai bine noaptea, încurajați-l să facă mișcare. Copiii care fac sport adorm mai repede decât copiii inactivi.
În 2011, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Missouri, SUA , au publicat un studiu în Journal of Pain (Jurnalul durerii ) care sugerează că lipsa somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor din timpul somnului) este legată de durerile de cap. Somnul REM are loc în intervale de 90 până la 120 de minute pe tot parcursul nopții.
Oamenii de știință cred că somnul REM este necesar pentru stocarea amintirilor, învățare, dar și gestionarea stării de spirit.
Cercetătorii din studiu (2011) au constatat că lipsa somnului înlesnește dezvoltarea proteinelor din organism care provoacă dureri cronice. O revizuire din 2018 a studiului, publicat în National Library of Medicine (ncbi.nlm.nih.gov) corelează strâns lipsa somnului cu durerile de cap.
Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente