Efectele varicelei asupra fătului și viitoarei mame - cum poți preveni acest RISC
Este important de știut că majoritatea bebelușilor se nasc sănătoși chiar dacă mamele lor contractează varicela în timpul sarcinii. Totuși, varicela contractată la începutul sarcinii poate infecta fătul și poate provoca defecte congenitale grave, cum ar fi membre anormal de mici și deformate, cicatrici ale pielii, probleme oculare, retard mental, naștere prematură sau chiar deces timpuriu.
Această afecțiune rară, dar devastatoare, este cunoscută sub numele de sindromul varicelei congenitale.
veti citi
Virusul varicelei poate afecta si adultii iar la ei boala este mai severa
Varicela si fatul din burtica
Varicela si femeia insarcinata
Prevenirea expunerii la varicela in timpul sarcinii
Virusul varicelei poate afecta și adulții, iar în cazul lor, boala este adesea mai severă.
Deși mulți oameni cred că varicela este specifică copilăriei, ea poate afecta și adulții, iar atunci când se întâmplă acest lucru, boala este mult mai gravă decât la copii și poate avea consecințe serioase, mai ales în timpul sarcinii.
Varicela contractată la începutul sarcinii poate infecta fătul și poate provoca defecte congenitale severe, cum ar fi membre deformate, cicatrici ale pielii, probleme oculare, retard mental, naștere prematură și chiar deces. Această afecțiune rară, dar gravă, este cunoscută sub numele de sindromul varicelei congenitale.
Varicela si fatul din burtica
Varicela în Prima Jumătate a Sarcini
Majoritatea bebelușilor se nasc sănătoși chiar dacă mama contractează varicela în timpul sarcinii. Totuși, varicela contractată în prima jumătate a sarcinii poate infecta fătul și provoca defecte congenitale grave, cum ar fi membre deformate, cicatrici cutanate, probleme oculare, retard mental, naștere prematură și chiar deces. Această afecțiune rară este cunoscută sub numele de sindromul varicelei congenitale.
Varicela la Finalul Trimestrului Trei
Dacă varicela este contractată cu 5 zile înainte sau până la 2 zile după naștere, virusul poate fi transmis bebelușului, ceea ce poate duce la o formă gravă de boală. În astfel de cazuri, nou-născuților li se administrează imunoglobulină varicela-zoster (VZIG) pentru a preveni infecția.
Efectele Bolii Grave în Timpul Sarcinii
Ca orice boală severă, varicela în timpul sarcinii poate afecta indirect fătul, din cauza scăderii nivelului de oxigen la mamă sau stresului provocat de travaliul prematur. Dacă o femeie însărcinată contractează varicela, este esențial ca viitorii părinți să discute imediat cu medicul obstetrician pentru a explora opțiunile disponibile și a lua măsuri preventive adecvate.
Varicela si femeia insarcinata
Cine si ce risca?
Intrucat majoritatea adultilor au avut varicela in copilarie, este neobisnuit ca o femeie insarcinata sa mai faca boala. Numai circa 5 la suta dintre femei sunt expuse in prezent acestui risc.
Totusi, o femeie aflata la varsta la care poate naste copii si care nu stie daca a avut boala ar trebui sa faca testul. Daca este expusa riscului, poate face vaccinul anti-varicela pentru a se proteja impotriva unei infectii din timpul sarcinii. Daca problema imunitatii se pune abia atunci cand femeia este deja insarcinata si a fost expusa virusului varicelei, testele de sange pot determina daca este necesara administratrea unui tratament.
Citeste Vaccinul impotriva varicelei si sarcina
De obicei, nici macar femeile care nu isi amintesc sa fi avut varicela au avut boala, informatie care reiese in urma analizelor (poate au avut o forma usoara, care a trecut neobservata), deci nu risca sa se imbolnaveasca in timpul sarcinii.
Cititi si Neplaceri de-ale sarcinii...
Nota: Este foarte important ca femeile si copiii care pot fi infectati cu vericela sa evite sala de asteptare a medicului. Acolo pot intalni mame care nu sunt imune si ar putea contracta o infectie in urma unei astfel de expuneri. Daca se pune problema expunerii la varicela in timpul sarcinii, un telefon la medic este modul cel mai sigur de a incepe evaluarea riscurilor si procedurile de tratament.
Ad-Extra3:
Prevenirea expunerii la varicela in timpul sarcinii
Prevenirea expunerii la varicela în timpul sarcinii este esențială pentru a proteja atât mama, cât și fătul. Iată câteva măsuri de prevenire:
Verificarea imunității: Dacă nu ai avut varicela și nu ai fost vaccinată, discută cu medicul pentru a verifica dacă ai imunitate. Testarea anticorpilor poate confirma dacă ești protejată.
Evitarea expunerii: Stai departe de persoanele cunoscute a fi infectate cu varicelă sau zona zoster, mai ales în timpul sarcinii.
Vaccinarea înainte de sarcină: Dacă planifici să rămâi însărcinată și nu ai avut varicela, vaccinarea cu cel puțin o lună înainte de concepție este recomandată. Vaccinul nu este sigur în timpul sarcinii, dar poate preveni riscurile dacă este administrat anterior.
Măsuri de precauție în cazul expunerii: Dacă ai fost expusă accidental la varicelă în timpul sarcinii, contactează imediat medicul pentru a discuta despre administrarea imunoglobulinei varicela-zoster (VZIG), care poate reduce riscul de infecție.
Aceste măsuri sunt importante pentru a minimiza riscul de complicații asociate cu varicela în timpul sarcinii.
Efectele secundare ale infecției cu varicelă în timpul sarcinii
Infectarea cu varicelă în timpul sarcinii poate fi periculoasă. Sarcina slăbește sistemul imunitar al femeii, reducând capacitatea organismului de a combate infecțiile, inclusiv virusul varicelei. Din acest motiv, femeile însărcinate pot dezvolta forme severe de boală, iar în cazuri extreme, infecția poate fi fatală. Varicela poate afecta plămânii, ducând la pneumonie, o afecțiune care poate pune viața în pericol. În plus, există riscul de complicații severe pentru făt, inclusiv defecte congenitale grave sau chiar deces.
Cititi: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Deoarece boala poate fi atat de grava, femeile insarcinate care fac varicela sunt adesea internate in spital pentru a fi puse sub observatie si tratament. In afara de tratarea expunerii la varicela prin injectarea de anticorpi VZIG, asa cum am mentionat deja, pot fi administrate medicamente antivirale create pentru tratarea infectiei propriu-zise, medicamente considerate de specialisti ca sigure in timpul sarcinii.
Citeste si Varicela in sarcina: riscuri,vaccinare si precautii
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Material revizuit de Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte: WebMd
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
As avea o intrebare. Sunt insarcinata in 14 saptamani iar fetita mea tocmai a contactat varicela. Eu am avut aceasta boala la 19 ani. Imi afecteaza sarcina?
As avea o intrebare. Sunt insarcinata in 14 saptamani iar fetita mea tocmai a contactat varicela. Eu am avut aceasta boala la 19 ani. Imi afecteaza sarcina?
Foarte interesant acest articol, desi mi se pare destul de infricosator. Eu fac parte din acel procent de 5% dintre femei care am facut varicela exact atunci cand nu trebuia - eram gravida in 12-13 saptamani. La sfatul ginecologilor am pastrat sarcina si am o fetita perfect normala de care sunt foarte mandra.Din cate am citit chiar daca as fi facut vaccinul impotriva varicelei inainte de sarcina efectul lui nu e garantat pentru toata viata. Dupa nastere am vrut sa-i administrez fetitei mele acest vaccin, insa doctorita neonatoloaga mi-a spus ca nu e necesar deoarece ea a dezvoltat anticorpi impotriva varicelei cand era in burtica. Desi a intrat in contact cu alti copii bolnavi de varicela, ea nu a avut boala.Multa sanatate!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII