Teama sau anxietatea despărțirii bebelușului de mămica: 3 soluții care trebuie încercate
Până la o anumită varstă, majoritatea bebelușilor vor manifesta o adevarată teamă și suparare la ideea - sau probabilitatea - separării de părinți. Deși dureros pentru părinți (si evident pentru copii), teama separării este normală și se manifestă la toti bebelușii.
Daca ne gandim la frica de separare in termeni evolutivi - unde multi experti considera ca ar avea originea - are sens: un copil se supara pe buna dreptate atunci cand este despartit de persoana de care el este cel mai apropiat si asta pentru ca acea persoana este cea care va avea grija sa nu se rataceasca si il va feri de cei rai. Iata 3 solutii pentru a ajuta copilul sa invinga teama despartirii...
Toti bebelusii experimenteaza teama (anxietatea) despartirii de mamica ?
Cand apare teama (anxietatea) separarii de mamica ?
3 solutii pentru a ajuta copilul sa invinga teama despartirii
Cum imi pregatesc bebelusul pentru despartiri ?
Cum trebuie sa rezolv teama despartirii pe timpul noptii ?
Ce se intampla daca nu am rezultate ?
Suportul emotional de care are nevoie bebelusul tau
Despre personalitatea bebelusului, pentru mamici inteligente
Toti bebelusii experimenteaza teama (anxietatea) despartirii de mamica ?
Indiferent de originea acestei etape de dezvoltare, despartirea este grea atat pentru mamica cat si pentru bebelusi. In multe culturi din lume, bebelusii sunt foarte rar despartiti de mamica in primul an de viata. Cititi: 10 greseli pe care le fac tinerii parinti si cum le puteti evita
Cand apare teama (anxietatea) separarii de mamica ?
Bebelusii pot arata teama de separare de la varsta de 6-7 luni, dar varsta la care incep crizele adevarate este de 12-18 luni. In general, frica de singuratate apare atunci cand mamica isi lasa copilul pentru a ajunge la serviciu. Bebelusii pot avea frica de singuratate si noaptea, chiar daca se afla in camera de langa parinti.
3 solutii pentru a ajuta copilul sa invinga teama despartirii
Exista mai multe solutii de a reduce teama/anxietatea bebelusului :
Ad-Extra3:
Solutia I. Reduceti despartirile pe cat posibil si luati bebelusul cu dumneavoastra daca lui ii este frica sa ramana singur.
Reduceti despartirile pe cat posibil si luati bebelusul cu dumneavoastra daca lui ii este frica sa ramana singur. Cu ajutorul acestei solutii nu poti decat sa astepti depasirea acestei faze de catre copilul tau. Daca simti nevoia unei iesiri intr-o noapte, cheama pe cineva sa aiba grija de el dupa ce a adormit.
Solutia II. Lasati bebelusul cu o persoana apropiata.
Daca este necesar, de exemplu, sa te intorci la serviciu, incearca sa-l lasi cu o persoana care ii este familiara, cum ar fi tatal, bunica, sau matusa. Copilul s-ar putea sa protesteze in continuare dar cel putin este cu o persoana cunoscuta lui.
Solutia III. Daca lasi bebelusul cu o persoana straina, da-i timp pentru a o cunoaste
Ingrijirea copilului de catre "straini". Daca solutiile anterioare nu sunt potrivite si daca esti nevoit sa-ti lasi copilul cu o persoana nefamiliara, lasa-i sa se cunoasca unul pe altul in timp. Cand vei fi nevoita sa pleci, cei doi se vor cunoaste deja.
Cititi: Lista cu informatii pentru bona (babysitter)
Cum imi pregatesc bebelusul pentru despartiri?
La fel ca si cu orice schimbare, lasa-ti bebelusul sa se obisnuiasca cu ea. Chiar daca folosesti un membru al familiei sau un baby-sitter, incearca urmatoarele sugestii:
Lasa-ti copilul sa se obisnuiasca. Roaga bona sa te viziteze si sa se joace cu copilul mai des, inainte sa-i lasi singuri. Pentru plima ta plecare, roaga bona sa vina cu 30 de minute mai devreme inainte sa iesi tu, astfel incat copilul sa fie deja obisnuit cu ea inainte sa iesi tu pe usa.Foloseste acelasi mod de abordare la o gradinita, cresa, biserica sau centru de sanatate.
Intotdeauna sa-ti iei la revedere. Saruta-ti si imbratiseaza-ti mereu copilul cand pleci si spune-i unde pleci si cand te intorci, dar nu-ti prelungi salutarile.
Intotdeauna sa-ti iei la revedere- partea a 2a. Rezista tentatiei de a te furisa pe usa din spate. Copilul tau nu va face altceva decat va deveni mai suparat pentru ca pur si simplu ai disparut.
Pastreaza-ti calmul. Copilul tau este foarte atent la ceea ce simti tu, deci aratati caldura si entuziasmul fata de bona pe care ai ales-o. Si nu plange daca plange si copilul tau- cel putin nu atunci cand te vede. Fara indoiala, ca lacrimile copilului vor inceta imediat ce ai ajuns pe strada.
O data ce ati plecat, nu va mai intoarceti. Revenirile repetate vor ingreuna situatia dumneavoastra, a copilului si a bonei.
Pentru inceput, fa incercari. Limiteaza-ti primele iesiri la maxim o ora. Astfel si dumneavoastra si copilul va familiarizati cu bona sau cu imprejurimile unei crese sau gradinite.
Cum trebuie sa rezolv teama despartirii pe timpul noptii?
Teama copilului dumneavoastra de a sta singur pe timpul noptii este foarte reala pentru el, deci va trebui sa-l ingrijesti si sa te joci cu el cat mai mult posibil inainte de a-l culca. Pe langa aceasta:
Petrece mai mult timp cu copilul tau inainte de culcare, citindu-i, imbratisandu-l si cantand impreuna.
Daca plange dupa dumneavoastra din patul lui, linistiti-l si alinati-l, dar nu stati cu el pana adoarme. Va fi un lucru dureros pentru amandoi, dar va merita rezultatele.Vei avea un copil care adoarme singur.
Ce se intampla daca nu am rezultate?
Bebelusii au personalitati diferite, astfel unii vor invinge mai greu teama singuratatii decat altii. Daca copilul dumneavoastra nu poate fi linistit prin metode simple, este timpul sa luati alte masuri.
Cercetati foarte atenta bona sau cresa la care ati dus copilul. Oricat de minuatioasa ati fost in alegerea dumneavoastra, persoana sau cresa (gradinita) pot fi nepotrivite pentru copil daca el continua sa fie nelinistit si plangacios.
Lasati copilul cu o ruda sau cu cineva pe care cunoaste pentru perioade de 15 minute, pana la o ora. Copilul dumneavoastra se va invata cu plecarile prelungite si nu va mai avea teama de a ramane cu cineva necunoscut.
Re-evaluati-va modul de despartire. Va furisati cand copilul nu se uita? Faceti sa para iesirea dumneavoastra ca o plecare la razboi? Va incetiniti mersul si plangeti pana ce copilul nu se mai vede? Un simplu salut, urmat de o imbratisare rapida si un sarut poate face minuni pentru un copil speriat. Miscarile dumneavoastra demonstreaza ca plecarea nu este lucru mare si ca va intoarceti repede.
Suportul emotional de care are nevoie bebelusul tau
Grija fata de bebelusul tau, suportul emotional acordat, dau copilului sentimentul de siguranta atunci cand incepe sa descopere lumea. Nu este doar un sfat din auzite: Studii stiintifice riguroase arata ca dragostea, atentia, afectiunea acordate in primul an de viata au un impact direct si masurabil asupra dezvoltarii fizice, mentale si emotionale a bebelusului. Cititi: Ce e în mintea copilasului tãu si Este personalitatea copilului stabilita la nastere?
Frica copilului - o stare normala a copilariei
Frica copilului este un amestec de nelinisti si fobii. Neavand nici experienta si nici puterea noastra de gandire, temerile si fricile copiilor ni se par adesea stranii sau lipsite de fundament: toate obiectele, chiar si cele mai inofensive, pot fi pentru ei sursa de frica (in primii 5 ani de viata).
Nimic insa nu este anormal in aceste manifestari izvorate din nelinisti irationale si specifice fiintei umane in scopul descoperirii instinctuale a lumii. Cele mai curente temeri instinctive sunt: fobiile de singuratate, de intuneric, de persoane straine si de animale.
Frica de intuneric
Frica de intuneric este, in mod cert, cea mai raspandita si nu se poate ascunde (fobia noptii, a spatiilor sumbre, a spatiilor disimulate citeste mai departe despre frica copilului aici.
Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forum dedicat psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
Autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii
Toate drepturile rezervate 2021
referinte: Francois Dumesnil: Questions des parents responsables
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 6 comentarii
"cheama pe cineva sa aiba grija de el dupa ce a adormit ", nu as da acest sfat la nimeni :) sa luati in calcul si momentul daca se trezeste bebe si vede un strain alaturi (in cazul nostru a fost bunica pe care o vede destul de des), nimic nu a ajutat sa-l linisteasca ... cand am revenit (iesisem la cumparaturi) pe ambii i-am gasit plangand.
SI EU AM O FETITA DE 1AN SI 10 LUNI CAND MA GANDESC CA PESTE 2LUNI VOI INCEPE SERVICIUL IMI E FOARTE GREU CA NU A STAT CU NIMENI MAI MULT DE 1ORA SI NU STIU CUM SA PROCEDEZ DATI UN SFATVA ROG
Puteti sa ma ajutati sa gasesc o cresa in sectorul 1? Urmeaza sa ma mut in zona Grivita-Titulescu si nu stiu unde sa ma adresez. Va multumesc.
Multumesc mult ,Mihaela Somlea,se spune ca baietii sunt mai mamosi sau poate din cauza ca eu stau toata ziua cu el si vrea sa aiba companie.Cind il scot in parc sau cind vine soacra-mea pe la mine nu mai e asa disperat sa stea dupa mine.Ii place sa vada lume muuuulta si este cel mai fericit cind il scot la joaca.Asta e singura solutie ,mi-am dat seama de asta intre timp si o sa am grija sa-l scot mai mult afara .
Draga Lidia, nu prea ai ce sa faci, decat sa te gandesti ca nu este decat o etapa si va trece. Si eu am trecut cu fetita mea prin asa ceva, dar in jur de 2 ani s-a linistit. Acum are 3 ani, se joaca singura in camera, dar din cand in cand o mai apuca faze din astea. Este stresant si foarte greu pentru tine, dar asta e, ai un copil mamos. Vorbeste-i tot timpul si da-i posibilitatea a te urmeze daca vrea cand pleci tu in alta camera. Nu iti fa probleme din cauza asta, am citit ca este ceva normal in jur de un an. Nu prea mai imi amintesc bine dar este ceva legat de independenta proaspat al copilului. Adica copilul care tocmai a invatat sa mearga descopera ca este independent, deci si-ar putea parasi parintii daca ar vrea, DAR si aici intervine paradoxul si generatorul de angoase, NU PPOATE sa vrea lucrul acesta pentru ca este inca atat de dependent de parinti. Cam asta era explicatia pe care o dadeau in articolul respectiv.
Am un baiat de un an si 2 luni care sufera de anxietate exagerata zic eu.Nu ma lasa nici sa spal vasele ,daca ma duc in dormitor vine dupa mine sau plinge pina ma intorc.Noaptea nu vrea sa mai doarma in patul lui.Nu stiu ce sa fac.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII