Hipotermia la bebeluși: cauze și tratament - asa poti observa ca bebe este in aceasta situatie

Hipotermia la bebelusi -  cauze si tratament - asa poti observa ca bebe este in aceasta situatie

Hipotermia la bebeluși: cauze și tratament - asa poti observa ca bebe este in aceasta situatie

Hipotermia, sau temperatura scăzută a corpului, reprezintă un risc major pentru bebelușii nou-născuți. Aceasta poate apărea în orice regiune climatică – fie la tropice, fie în regiuni reci muntoase. Pentru a verifica dacă nou-născutului îi este frig, atingeți-i tălpile cu mâna dvs. și apoi atingeți-i burtica. Dacă tălpile par a fi mai reci, atunci nou-născutul poate avea o temperatură scăzută – medical spus: hipotermie.

⇒ Citește despre Hipotermia la bebeluși: cauze și tratament

despre hipotermie la bebelus, veti citi:
Hipotermia este un risc pentru nou nascut
Cauza principala a hipotermiei la copii si nou-nascuti
Simptomele hipotermiei
Reactii adverse la medicamente
Tratamentul hipotermiei la bebelusi si copii

Ce este hipotermia?

Hipotermia unui corp este atunci cand are o temperatura interna mai mica decat 35.5°C.  In cazul unui bebelus, primul lucru de facut rste reincalzirea lui si corectarea cauzei. Temperatura normala rectala la sugari pe termen lung si prematuri este 36.5-37.5° C

Hipotermia este un risc pentru nou-nascut

Hipotermia sau temperatura scazuta a corpului este un risc pentru nou nascut – care poate aparea in orice regiune climaterica – fie la tropice, fie in regiuni reci muntoase. Pentru a observa daca nou nascutului ii este frig sau nu – atingeti-i talpile cu mana dvs si apoi atingeti-l burtica.

Daca talpa pare a fi mai rece - atunci nou nascutul poate avea o temperatura scazuta – medical spus: hipotermie. Acest lucru creste sansa ca micutul sa raceasca si de asemenea ii creste necesarul de energie. Retineti ca nou nascutii cu greutate mica sau prematurii, sufera mai des de hipotermie decat sa aiba febra.

Febra nu este un lucru atat de des intalnit la nou nascuti – comparativ cu copiii. Cititi mai multe detalii despre febra aici: Despre Febra

Cauza principala a hipotermiei la copii si nou-nascuti

Debutul hipotermiei are loc atunci cand temperatura din interiorul corpului scade sub 35° C. Cauza principala a hipotermiei la copii si nou-nascuti este expunerea la temperaturi scazute, dar si alti factori pot creste riscul:

- la bebelusi si copiii sub 4 ani zona de control a temperaturii creierului nu este inca pe deplin dezvoltata
- imbracamintea umeda, sau scufundarea in apa rece, au ca rezultat racirea corpului mult mai repede
- un copil care nu este imbracat in mod corespunzator in conditii de vant puternic, in mod continuu, in contact cu pielea, are ca rezultat o racire mai rapida a corpului

hipotermie bebelus

Ad-Extra3:

Simptomele hipotermiei

Simptomele hipotermiei la copii si sugari pot varia. Gravitatea hipotermiei este determinata de modul in care nivelul temperaturii corpului scade.

In cazul hipotermiei usoare (in general, cu o temperatura a corpului de 32-35˚C), simptomele nu sunt intotdeauna evidente, dar ele pot include:

- tremuraturi constante
- oboseala
- lipsa energie
- piele rece sau pala
- respirație rapida (hiperventilatie)

Cazurile moderate de hipotermie (in general, cu o temperatura a corpului de 28-32˚C) pot include simptome cum ar fi:

- tremuraturi violente, incontrolabile (desi frisoanele se poate opri complet la temperaturi mai mici, deoarece organismul nu este in masura sa genereze caldura)
- imposibilitatea de a gandi sau acorda atentie
- confuzie (unii oameni nu-si dau seama ca sunt afectati)
- pierderea rationamentului
- dificultati in miscare
- pierderea coordonarii
- somnolenta
- vorbire neclars
- respiratie lenta, superficiala (hipoventilatie)

Simptomele hipotermiei severe (temperatura corpului mai jos de 28˚C) pot include:

- inconstienta (coma)
- respiratie superficiala sau lipsa respiratiei
- puls slab sau neregulat
- pupile dilatate

De fapt, copilul dumneavoastra poate parea a fi mort. In aceste conditii, trebuie dus de urgenta la spital (dar fiti atenti la toate simptomele, si nu ezitati sa mergeti la doctor pentru orice ingrijorare, cat de mica ar fi ea).

Bebelusii cu hipotermie pot arata sanatos, dar pielea lor se va simti rece. Ei pot fi apatici, slabiti, fara energie, moale, neobisnuit de linistiti si vor refuza sa manance.

Reactii adverse la medicamente

Bebelusii si copilasii pot avea mai usor decat adultii reactii adverse la medicamente, de aceea nu sunt recomandate medicamentele fara reteta. De fapt, pana la 6 luni trebuie sa consultat pediatrul inainte de a administra orice medicament, in afara de doza de acetaminofen masurata cu grija. Atentie mare, cititi cu atentie: 7 medicamente interzise bebelusului

Tratamentul hipotermiei la bebelusi si copii

In cazul in care va puteti adaposti copilul, eliminati orice imbracaminte umeda. Inlocuiti rapid hainele ude rapid cu haine uscate, calde, paturi si acoperiti-i capul.

Daca va aflati in interior, incalziti camera la o temperatura de 25˚C. In cazul in care copilul dumneavoastra este in aer liber ar trebui sa il izolati de mediul inconjurator si de sol. Tineti-l cat mai aproape de corpul dumneavoastra.

Articolele de imbracaminte suplimentara si o bautura calda vor ajuta la tratarea hipotermiei la copii. Cautati imediat asistenta medicala!

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Alte probleme posibile la nou nascuti

Semne ingrijoratoare la nou nascut 
Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide
Ce putem face daca bebelusul are colici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forurile mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori |  Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII