Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru

Schimbarea dintilor de lapte -  sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru

Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru

Schimbarea dinților de lapte este o nouă etapă în... dantura copilului tău. 😁🦷

Cu toţii trecem la un moment dat prin emoţiile pierderii unui dinţişor de lapte. Nu ştim cum va reacţiona copilul, dacă îl va durea, dacă va face febră. Apar multe întrebări, la care medicul stomatolog pediatru are cu siguranţă un răspuns avizat. 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce să faci când dinţii de lapte încep să se mişte?
Ce să NU faci când dinţii de lapte sunt mobili?
Când trebuie extras dintele de lapte?

Cand cad dintii de lapte?

Cei 20 de dinţi temporari vor fi înlocuiţi de cei permanenţi între 6 şi 12 ani. Vârsta diferă în funcţie de fiecare copil în parte şi are legătură cu vârsta la are au erupt primii dinţişori. Dinţii temporari (de lapte) erup, în general, în jurul vârstei de 6 luni. Sunt, insă, copii la care aceşti dinţişori apar după vârsta de 8 luni sau 1 an. Este un lucru normal, care nu trebuie să alarmeze părinţii.

Singurul dinte permanent care nu înlocuieşte unul temporar este molarul de 6 ani. Acesta erupe în spatele ultimei măseluţe de lapte, de cele mai multe ori fără ca părintele să observe.

Ce să faci când dinţii de lapte încep să se mişte?

Explică-i copilului ca nici nu va simţi atunci când dintele va cădea
 Ajută-l să înţeleagă că acum este mare şi are nevoie de dinţi pe măsura lui :)
 Povesteşte-i despre cât de importanţi sunt aceşti dinţi noi, pe care trebuie să îi îngrijească atent, pentru a se bucura de ei până la bătrâneţe
 Încurajează-l pe copil, oferă-i exemplul altor colegi aflaţi în aceeaşi situaţie

dinti lapte cand apar si cand cad

Ce să NU faci când dinţii de lapte sunt mobili?

 Nu încerca să scoţi dintele acasă, mai ales dacă acesta nu se clatină foarte tare, pentru că rişti să traumatizezi copilul
 Nu exercita presiune pe dintele mobil. Periază uşor zona respectivă, pentru a nu crea disconfort suplimentar
 Nu îl speria pe copil, spunându-i că îl va durea şi nu face glume pe seama faptului că va fi ştirb

Ad-Extra3:

Când trebuie extras dintele de lapte?

La dinții de lapte mobili, extracția se face în momentul în care gradul de mobilitate este foarte mare și îngreunează masticația.
Mai pot fi extrași dinții temporari care produc tulburări de erupție a dinților permanenți: dinții care rămân pe arcadă după perioada de erupție fiziologică a dinților permanenți, împiedicând erupția acestora.

Procesul prin care dintele temporar devine mobil presupune ca dintele permanent să crească în axul celui de lapte, iar prin înaintarea în os să topească rădăcina acestuia. Fără susţinere, coroana dentară cade. În momentul în care sesizezi apariţia dinţilor definitivi, fără că dinţii temporari să cadă sau fără să fie mobili, înseamnă că procesul de creştere s-a desfăşurat în afara axului dentar şi este necesară extracţia dintelui de lapte în cabinetul stomatologic.

Pierderea dinţilor de lapte este un proces de lungă durată, care necesită răbdare şi atenţie. Bucuraţi-vă împreună cu cei mici de această etapă a vieţii şi îngrijiţi noii dinţişori cât mai bine acasă. În plus, este recomandată vizita la medicul dentist pediatru cel puţin o dată la şase luni, pentru un control şi un periaj profesional.

Anestezia generala la dentist? Afla ce spun parintii!

Pentru unii copilasi, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte

Peste 25% dintre copiii sub 12 ani prezinta afecţiuni dentare severe si infectii ce pot afecta intregul organism. Pentru o parte dintre ei, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte, insa dezinformarea legata de efectele negative ale acesteia determina uneori parintii sa-i refuze copilului sansa de a zambi din nou.

Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Clinica dentară în care se pot realiza astfel de tratamente trebuie să fie dotată şi echipată ca un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital, iar echipa medicală să fie supra-specializata în astfel de intervenţii citeste mai departe aici.

Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii

 Stiati ca... maseluta de 6 ani este singurul dinte permanent care nu inlocuieste un dinte de lapte?

In jurul varstei de 6 ani copiii incep sa piarda dintisorii temporari, care sunt inlocuiti de cei permanenti. Distrasi de acest fenomen, parintii trec cu vederea ceea ce se intampla in spatele ultimului molar de lapte... mai ales atunci cand nu exista simptome de eruptie dentara, cum se intampla in cazul dintilor temporari (durere, gingie inflamata, temperatura corporala usor crescuta etc.) citeste mai departe aici.

 

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII