3 tipuri de părinti agresați și intimidați de către propriul copil - sfatul psihologului
Am întâlnit foarte mulți părinți - în special mămici, pe forumul Desprecopii sau pe grupurile de Facebook - care găsesc aproape întotdeauna scuze pentru comportamentul greșit al copiilor lor, fie că este vorba de crize repetate de isterie, note proaste, plângeri că bate sau hărțuiește alți copii sau refuzul de a face ceea ce li s-a cerut. Un psihoterapeut din New York a încercat să-și dea seama cum ar putea părinții frustrați să-și controleze din nou copiii și să aibă o relație pozitivă cu aceștia.
Iată în continuare un material interesant despre tipurile de părinți agresați de către proprii copii și de părinții ce cedează copilului abuziv.
► in acest articol veti citi mai multe despre:
Intimidat de propriul meu copil
Cum recunoaste un parinte ca are un rebel/intimidator in propria lui casa?
Ce s-a intamplat cu al meu copil dulce, afectuos si ascultator?
Ce masuri imediate poate lua un parinte atunci cand se afla intr-un impas cu propriul copil?
De ce parintii cedeaza agresiunii copiilor?
Trei stiluri parentale sunt cele mai susceptibile de a declansa agresiune in randul copiilor
Ce pot face parintii pentru a contracara copii deja agresivi si pentru a inversa modele care au fost deja stabilite?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Tot despre parentingul permisiv
Forumuri dedicate psihologiei copilului
Parinti care gasesc intotdeauna scuze pentru comportamentul gresit al copilului
Am intalnit foarte multi parinti - in special mamici, pe forumul Desprecopii care gasesc aproape intotdeauna scuze pentru comportamentul scandalos al copiilor lor, fie ca este vorba de crize repetate de isterie, note proaste, plangeri ca bate sau hartuieste alti copii sau refuzul de a face ceea ce i s-a cerut.
De fapt, cine cu cunoaste pe acei parinti care au intotdeauna reclamatii la adresa profesorilor, a notelor luate de copil si care gasesc mereu pe altcineva vinovat pentru toate nerealizarile copiilor lor ...
Am multe exemple in minte care dovedesc ca abordarea lor nu a dat roade bune. Altii nu au inteles nici prea tarziu ce greseli faceau. Altii au realizat cand era prea tarziu ... Dar au au permis copilului sa ii controleze ...
Copii care devin greu de controlat sau sunt abuzivi fata de parintii lor, sunt de fapt batausi, sau prost crescuti - cu toate ca cei mai multi parinti nu vad astfel acest comportament.
Sean Grover, un psihoterapeut din New York, a avut curajul de a-i numi pe acesti copii intocmai dupa realitate - batausi - si a incercat sa-si dea seama cum ar putea parintii frustrati sa ii controleze din nou si sa aiba o relatie pozitiva cu acestia.
Intimidat de propriul meu copil
Sean, ai lucrat cu copii si parintii mai bine de 20 de ani. Ce te-a determinat sa scrii cartea “When kids call the shots: How to size control from your darling Bully - and enjoy being a parent again?”
Grover: Cu multi ani in urma cand am inceput sa simt ca eram intimidat de propriul meu copil, am citit fiecare carte pe care am gasit-o despre cum poti sa-ti cresti copilul intr-un mod responsabil. Am gasit o multitudine de sfaturi generale care nu se potrivesc tuturor tipurilor de parinti sau tot felul de solutii rapide care nu au insa un rezultat de durata.
Am realizat ca aceste carti pentru parinti pun de foarte putine ori accentul pe istoria, cultura si stilul unic al fiecarui parinte in parte. Cand am incetat din a-mi “repara” propriul copil si cand m-am focusat pe mine, pe rolul pe care il am eu ca parinte in stimularea comportamentelor sale de intimidare, am gasit raspunsurile de care aveam nevoie. Am realizat ca modul in care copilul meu se comporta reprezenta consecinta directa a propriilor mele nesigurante.
Cel mai mare impact asupra modului in care poti sa iti cresti copilul intr-un mod unic este reprezentat de catre propria noastra istorie. M-a uimit cat de putine carti au luat in considerare acest aspect. Evident, nu pot oferi terapie pentru toti parintii care simt intimidati de copii lor. Asadar in carte folosesc foi de lucru, jurnale, note interne si exercitii cat mai diverse pentru a ajuta parintii sa-si inteleaga propria lor istorie si pentru a descoperi modul in care aceasta afecteaza alegerile lor educative.
Cum recunoaste un parinte ca are un rebel/intimidator in propria lui casa?
Atunci cand ne gandim la intimidare, de cele mai multe ori ne gandim ca ai nostri copii intalnesc termenul acesta la scoala. Ne facem griji cu privire la faptul ca sunt intimidati intr-un mediu scolar. Cum recunoaste un parinte ca are un rebel/intimidator in propria lui casa?
Grover: Cursul de coliziune dintre parinti si copii nu reprezinta nimic nou. Toti copii trec prin perioade de testare. Parintii intotdeauna sunt in pozitia de a lua decizii nepopulare si de a spune NU la lucruri pe care copii doresc sa le faca.
Atunci cand un copil testeaza autoritatea unui parinte iar acesta stabileste o limita, copilul invata sa se controleze. Stabilirea unor limite sau a unor granite este esentiala pentru dezvoltarea emotionala sanatoasa a copilului. Atunci cand aceste limite nu sunt stabilite in mod clar vei descoperi ca al tau copil te poate intimida.
Testarea poate fi descrisa ca fiind una cicalitoare sau sacaitoare. Agresiunea sau intimidarea pot fi ostile si considerate de clasa medie. Ele implica atacuri verbale si diverse agresiuni fizice.
Batausii din scoala nu sunt cu mult diferiti fata de copii care acasa isi intimideaza parintii. Ambele categorii nu se vor opri pana cand nu obtin ceea ce isi doresc. Dau dovada de empatie si dovedesc ca sunt prinsi in propriul lor narcisism. Ei pot ameninta, pot santaja si chiar te pot teroriza pana cand obtin ce vor. Daca acestora le sunt puse limite, relatia parinte-copil devine una domestica. De citit 5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
Ce s-a intamplat cu al meu copil dulce, afectuos si ascultator?
Intrebarea pe care o adreseaza cei mai multi parinti atunci cand copii lor devin rebeli este: Ce s-a intamplat cu al meu copil dulce, afectuos si ascultator? Cum se impaca limitele stabilite de parinti si dorinta arzatoare a copiilor de a fi independenti?
Grover: Nu-l lasa niciodata pe copilul tau sa nu te respecte. Nu-i permite niciodata copilului tau sa-ti vorbeasca urat. Stabileste anumite reguli cu privire la respect care sa fie valabile cu toti membrii familiei tale. Ajuta-ti copilul sa-si exprime frustrarea in mod constructiv. Copii au mai multe sentimente decat cuvinte, asa ca au nevoie de o conducere puternica din partea parintilor lor, iar acestia trebuie sa le arate cum se pot exprima in cuvinte in mod clar si cum pot folosi aceasta frustrare drept combustibil pentru cresterea personala.
Un pic de sfidare este de asteptat din partea copiilor. Este mdul in care ei invata sa-si stabileasca un sentiment solid al sinelui si al propriei lor identitati. In acelasi timp nu este de dorit ca al tau copil sa fie prea cooperant sau prea conciliant fiindca ar putea deveni o prada usoara sau o tinta pentru batausi si astfel ar putea suferi de anxietate sau depresie.
Ce masuri imediate poate lua un parinte atunci cand se afla intr-un impas cu propriul copil?
Grover: Intimidarea este un simptom al unei vieti interioare dezchilibrate. Atunci cand copii tai actioneaza in acest mod, intreaba-te: Ce se intampla cu adevarat aici? Au obosit cumva copii mei? Le este foame? Sunt cumva speriati? Poate ca au dificultati sociale la scoala, sau poate ca sufera de probleme nediagnosticate si care creeaza multa tensiune psihica si devasteaza stima de sine. Incercati sa identificati sursa lor de anxietate, apoi adresati-va direct acestora.
In momentele tensionate nu va agitati. Apasati butonul de pauza. Mentineti-va pozitia de lider si nu dati inapoi. Daca va manifestati precum un parinte violent atunci veti cultiva agresitivatea in familia dumneavoastra.
De ce parintii cedeaza agresiunii copiilor?
Grover: Adevarata cauza izvoraste din modul in care au fost crescuti copii, din modul in care s-au manifestat parintii asupra actualilor parinti si din experientele lor din copilarie. Acestea sunt adevaratele cauze. Au fost ei hartuiti de proprii parinti? Au crescut fara un parinte? Au avut un parinte narcisist? Acestea sunt intrebari pe care parintii trebuie sa le analizeze de unii singuri.
De asemenea, ma uit la ceea ce se intampla in viata parintilor. Sunt intr-o relatie nefericita? Are unul dintre parteneri un stil diferit de educare al copilului? Este greu sa fii parinte in aceste conditii.
Ingrijirea personala si ingrijirea copilului merg mana in mana. Adesea cel mai bun mod de a transforma o situatie clara intr-una tensionata incepe atunci cand parintele este egoist si are mai multa grija de sine.
Trei categorii de parinti sunt cele mai susceptibile de a declansa agresiune in randul copiilor
► Parintele vinovat:
Ceva a mers prost, ori un divort, ori o boala, ori o dificultate financiara, iar acum parintele se simte vinovat. Pentru a usura aceasta vina ii ofera copilului prea multa libertate, fara limite. Acest lucru intotdeauna esueaza.
► Parintele nervos:
Acesta este un parinte care pare intotdeauna ingrijorat si de cele mai multe ori isi exprima nervozitatea. Copii resimt anxietatea parintelui ca fiind: “Nu te cred.”, “Nu am incredere in tine.”, sau “Nu esti o persoana capabila.” Aceste afirmatii declanseaza furie si resentimente din partea copilului la adresa parintelui.
► Parintele rezolva tot:
Acest tip de parinte nu suporta sa-si vada copilul frustrat si adesea face pasi pentru a-i rezolva problemele. Astfel de parinti au intentii bune si sunt vazuti drept eroi insa rezultatul actiunilor lor este ingrojitor. Copilul ramane dependent de parinte si, in mod inconstient, il uraste pentru asta. De asemenea, nu este niciodata satisfacut. De fapt, cu cat le dai mai mult cu atat incep sa te aprecieze mai putin. Copii au o inclinatie naturala pentru independent, insa aceasta trebuie incurajata. Parintele de tipul “ rezolva tot” descurajeaza independenta si prin urmare dezvoltarea emotionala al propriului copil. Parintele de tipul “ rezolva tot” nu isi ajuta copilul sa se maturizeze.
Ce pot face parintii pentru a contracara copiii deja agresivi si pentru a inversa modele care au fost deja stabilite?
In cartea ta oferi anumite ponturi de crestere a copilului si arati spre un drum care conduce la bun simt. Ce pot face parintii pentru a contracara copii deja agresivi si pentru a inversa modele care au fost deja stabilite?
Grover: Parintii sunt adesea victime ale intimidarii celor mici. “Lipsit de intelepciune” nu este un termen care sa fie asociat deseori parintilor. Nici stapanirea de sine nu este. Insa fara implinirea acestor doua aspecte este imposibil sa ai o relatie sanatoasa cu al tau copil. Cresterea copiilor va fi intotdeauna un antrenament emotional si psihologic.
Dupa explorarea istoriei personale si observarea temerilor sau a nesigurantelor care stimuleaza intimidarea copilului dumneavoastra faceti un plan concret de actiune. Acesta ar trebui sa inceapa cu o echipa de sprijin anti-agresiune. De prea multe ori parintii intimidati sau agresati de proprii lor copii sunt rusinati de aceasta situatie. Ruperea tacerii si implicarea altora este cruciala in acest plan.
Asigura-te ca tu si partenerul tau sunteti uniti in acest proiect. Conflictele dintre parinti cu privire la educatie promoveaza adesea intimidarea.
Implicati prietenii si familia. Uneori copii raspund pozitiv la actiunile altora decat ale parintilor. Intereseaza-te de modele pe care copii tai doresc sa le urmeze in viata.
Implica cadrele didactice. Discuta cu anumiti consilieri de orientare si profesori in domeniu. In cazul in care copilul tau este interesat de sport, vorbeste cu antrenorul. Arata-le ca te lupti pentru pasiunile si interesele lor.
Cauta ajutor profesional daca intimidarea din partea copiilor continua. Cauta resurse in apropiere sau cere o recomandare prietenilor.
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul permisiv este un stil de parenting caracterizat de asteptari scazute din partea copilului corelate cu o apatie educationala din partea parintelui. Pentru ca exista foarte putine reguli, cereri si asteptari, copilul crescut de parinti permisivi are de multe ori probleme in a-si gasi si impune singur propriile limite.
Din pacate, acest lucru este greu pentru un copil - iar mai tarziu, in adolescenta de exemplu - poate fi cu adevarat o provocare - atat pentru copil cat si pentru parintii in cauza. Iata mai multe despre parentingul permisiv: greseli si perceptii de educatie care afecteaza universul emotional al copilului citeste in continuare despre greselile parintilor permisivi.
Tot despre parentingul permisiv mai puteti citi:
Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
Cum punem limite copilului fara sa il pedepsim?
Copilul rasfatat: 10 greseli de educatie ale parintilor
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forumuri dedicate psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate © 2024
referinte:
Sean Grover - When Kids Call the Shots: How to Seize Control from Your Darling Bully -- and Enjoy Being a Parent Again Paperback – Special Edition, June 3, 2015
- Francois Dumesnil: Questions des parents responsables
- Psychologytoday.com
- Baumrind, D. (2008). The influence of parenting style on adolescent competence and substance use. Journal of Early Adolescence,
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII