6 Secrete pentru a descoperi TALENTUL copilului tău

6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

6 Secrete pentru a descoperi TALENTUL copilului tău

Un psiholog celebru american, autorul cărții “Codul Talentului”, spune că poți să stimulezi talentul copilului tău într-un mod destul de interesant, înțelegând că talentul și geniul nu vin prin naștere, ci prin educație și creștere. 💡

• Iată ce spune el că sunt cele 6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tău. 🧒🌟

- in continuare veti citi despre:
Talentul nu vine prin nastere, ci prin crestere

Desigur, nu toti cresc pentru a fi un Michelangelo sau Michael Jordan
Cauta acele momente marunte, dar puternice de sclipire
Sa intelegem ca aceste sfaturi nu au aceleasi rezultate in toate cazurile
Admiterea faptului ca practica lenta este o practica productive
Apreciază efortul, nu abilitatea naturala
Încurajați mimica
Stai deoparte

Talentul nu vine prin nastere, ci prin crestere

Daniel Coyle, autorul bestseller-ului “Codul Talentului,” susține că poți evidenția talentul copilului tău într-un mod captivant, pornind de la premisa că talentul nu este înnăscut, ci se dezvoltă prin educație.

Coyle a petrecut doi ani în nouă dintre cele mai cunoscute centre de dezvoltare a talentelor, unde au fost formați artiști, interpreți sau sportivi de clasă mondială. Ceea ce a descoperit este că părinții le-au oferit o înțelegere greșită despre cum ar trebui să se manifeste un geniu. "Talentul imens" nu este înscris în ADN-ul copiilor, susține Coyle. Talentul este rezultatul unui model distinctiv și puternic, care combină trei forțe esențiale: obiective înalte, suport motivational și metode de coaching.

Talentul este rezultatul unui model distinctiv si puternic, un model care combina 3 forte elementare: tinte inalte, tinte motivationale si metode de coaching.

Desigur, nu toti cresc pentru a fi un Michelangelo sau Michael Jordan

Cum actioneaza copiii, cum reactioneaza fata in fata cu esecul, cum se manifesta cand primesc laude sau sunt criticati, toate joaca un rol important in drumul catre succes. “Desigur, nu toti cresc pentru a fi un Michelangelo sau Michael Jordan,” spune Coyle, dar acest nivel de geniu nu este un accident. Un exemplu distinctiv si puternic poate ajuta parintii sa descopere neuropsihologia invatarii

 

Copilul invata din greseli.

 

Fie ca a fost pe un teren de tenis din Rusia, care a avut mai mult de 20 jucatori in top fata de intreaga SUA, sau la mii de kilometri departare la o academie de muzica clasica  in Adirondacks, antrenorii de talent vorbesc de acelasi tip de ritm, de acelasi tip de instructiuni, si se uita la elevi cu aceeasi privire, “ spune Coyle.” Predarea dispune de metode similare, cum ar fi incetinirea lucrului la viteze incredibil de mici, sau comprimarea predarii intr-un spatiu mic, acelerand.”

Vrei sa-ti creezi acasa propriul centru producator de talente? Aici sunt sase metode pentru a descoperi talentele unui copil:

Cauta acele momente marunte, dar puternice de sclipire

Cauta acele momente marunte, dar puternice de sclipire al copilului tau. Nu e usor sa faci asta- este nevoie de pasiune, motivatie, perseverenta si de un ingredient emotional, pe care noi il numim iubire. Noile cercetari ne arata ca, atunci cand vine vorba de motivatie, toti suntem nascuti cu acest element care se declanseaza.

Cand identitatea unui copil se impleteste cu o tinta, se declanseaza acea sclipire, si un tsunami de energie este eliberata. Coyle indica un studiu realizat cu un numar de tineri muzicieni pe care copiii ii aveau drept modele. Prin acest lucru, Coyle evidentiaza faptul ca cei mici pot invata cu  pana la 400% mai mult atunci cand au un exemplu, fata de cei care nu au niciun model. “ Nu genele i-au facut pe acesti copii sa reuseasca, ci carburantul care a propulsat ideile mici din interiorul lor: Vreau sa fiu ca ei!”, spune Coyle.

Sa intelegem ca aceste sfaturi nu au aceleasi rezultate in toate cazurile

Talentul a cunoscut demult un fapt important pe care stiinta abia acum l-a descoperit: abilitatile se dezvolta atunci cand actionam  pe marginea abilitatilor noastre, facand erori sau corectandu-le, o stare numita numita: “ practica profunda.”

Un sfat important: Greselile nu sunt verdicte, ele sunt informatii pe care le putem folosi pentru a construi. Copiii care sunt capabili sa-si vada greselile ca metoda de invatare, sunt cei care ajung, in cele din urma, genii.

Admiterea faptului ca practica lenta este o practica productiva

Aceasta tehnica se aplica pentru aproape fiecare talent, de la tenis, la violoncel, la matematica. Acest argument functioneaza: Cand o iei incet, poti vedea si repara mai multe erori, insusindu-ti mai bine acel talent. La Meadowmount, o scoala americana de muzica clasica avand ca elevi pe Yo-Yo si Itzhak Perlman, regula este, trebuie sa canti usor, pentru ca ascultatorul sa poata recunoaste piesa. Dupa cum puncteaza antrenorul: ”Nu e vorba de cat de repede faci un lucru.E despre cat de incet poti sa o faci in mod corect.”

Apreciază efortul, nu abilitatea naturala

Cand apreciem inteligența unui copil, îi spunem de fapt copilului că statusul la care déjà ajunge este maximul pe care-l poate însă și va reacționa ulterior prin luarea de mai puține riscuri.

Când lăudăm efortul, copii devin înclinați să-și asume riscul, să facă greșeli și să învețe din ele – aceasta este de fapt esența practicii dar și a teoriei. Nu este o coincidență faptul că adevăratele talente folosesc un limbaj bazat pe efort.  Jucătorii nu spun simplu “joc” tenis,  ci fac un efort și încearcă să facă dialogul mai jucăuș, spunânt “pentru luptă”.

Încurajați mimica

Copierea este o scurtatura rapidă catre abilităţi. Imaginarea faptului că performezi într-un aspect este primul pas mare catre practicarea acelui ceva, indifferent ca scrii sau dansezi. Instructorii renumiti de tenis invaţă elevii începători să aibă un meci de tenis acceptabil în doar 20 de minute prin mimetism – lecţia desfăşurându-se fără ca instructorul să scoată vreun cuvânt intructiv.

Stai deoparte

Genul de practică profundă care poate creşte nivelul circuitului de calificare nu poate veni decât din interiorul copilului, nu de la părinte, indiferent cât de bine întemeiate sunt hotărârile membrilor familiei. După cum spun psihologii in parenting toate sfaturile parentale ar putea fi impartite în două puncte esenţiale:

1. Fii atent la ce se uita copilul tău.
2. Apreciază-l pentru efort.

Cu alte cuvinte observaţi atunci când aceştia se îndrăgostesc şi sfătuiţi-i cu înţelepciune. Când incepi sa te gandesti la talent ca la un proces,cand vezi puterea unei anumite practici, când vezi pasiunea  din interiorul unui copil, când vezi siguranţa din ochii lui, poţi spune că viaţa se scimbă. La fel ca toate schimbarile mari, schimbarea se manifesta in lucrurile mici.

Pentru familia noastră, viaţa se schimbă atunci când fiul nostru învaţă o nouă piesă la pian, iar sotia il incurajeze sa incerce primul portativ, sau doar primele cinci note iar si iar, cu pasi de copil, pana cand totul incepe sa aiba sens. Sau cand fetele noastre schiaza si ne informeaza ca au cazut de o multime de ori, ceea ce inseamna ca sunt pe drumul cel bun, spune Coyle. (Un concept care functioneaza mult mai bine atunci cand schiezi, decat atunci cand conduci o masina.)

Invata-ti mereu copilul ca talentul este mai mult munca ...

Învăţarea copiilor că talentul este construit prin muca, nu înnăscut, le permite acestora să se uite la eşec într-un mod cu totul nou. Eşecul nu este un verdict – este o cale pe care ai depăşit-o.

Greşelile nu sunt un motiv pentru care trebuie să-ţi fie ruşine. Sunt paşi pe calea spre succes. Fără greseli, succesul nu este posibil.

Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special  - sau dar (har) -  care este sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent - adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copilt alentat - este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina! citeste in continuare care sunt primele semne care anunta ca ai un copil talentat sau cu un dar special.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: psychologytoday.com

Lecturi recomandate:
• Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
Becoming Real: Defeating the Stories We Tell Ourselves That Hold Us Back, ISBN 978-1-57322-279-2 ...
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377
Journal of Applied Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII