Alaptarea si riscul aparitiei cariilor la copil: cand, de ce si ce putem face

Alaptarea si riscul aparitiei cariilor la copil: cand, de ce si ce putem face

Alaptarea si riscul aparitiei cariilor la copil: cand, de ce si ce putem face

de eliminat din de4kids Orice mama trebuie sa fie informata cu privire la acele obiceiuri nesanatoase care cresc riscul de aparitie a cariilor la bebelusi. Iar din pacate lipsa igienei orale dupa alaptare este una dintre principalele cauze ale afectiunilor dentare.

Specialiștii în stomatologie pediatrică ne atrag atenția asupra faptului că tot mai mai mulți copii se confruntă cu caria de biberon, o afecțiune cronică de 20 de ori mai des întâlnită decât diabetul.

- despre alaptare si riscul aparitiei cariilor la copil: cand, de ce si ce putem face - veti citi:
Doar daca gingia, limba si dintii copilului nu sunt curatati corespunzator!
Bebeluşul nu este niciodată prea mic pentru a-i forma obiceiuri corecte de igienă orală
Igiena dentară a bebelușului trebuie să înceapă de la apariţia primului dinţişor
Părinţii sunt un exemplu pentru copiii lor

Despre dintii de lapte trebuie citit si

Alaptarea creste riscul aparitiei cariilor copilului?

Doar daca gingia, limba si dintii nu sunt curatati corespunzator!

Orice mama trebuie sa fie informata cu privire la acele obiceiuri nesanatoase care cresc riscul de aparitie a cariilor la bebelusi. Iar din pacate lipsa igienei orale dupa alaptare este una dintre principalele cauze ale afectiunilor dentare.

Există păreri pro și contra despre legătura dintre alăptare și apariția cariilor. Însă, medicii stomatologi pediatri de la DENT ESTET 4 KIDS asigură mamele care alăptează că nu expun copiii la carii prin alăptare, indiferent de vârsta la care se realizează aceasta, dacă respectă indicaţiile cu privire la igiena orală. În plus, vin în ajutorul lor cu câteva informaţii utile despre igiena orală a copilului mic:

Bebeluşul nu este niciodată prea mic pentru a-i forma obiceiuri corecte de igienă orală

Chiar dacă tot ce se vede în guriţa lui este doar gingia, trebuie să ştii că şi curăţarea ei face parte din procesul zilnic de îngrijire a cavităţii orale.

De la naştere şi până erup primii dinţişori, igiena copilului trebuie întreţinută astfel: se înfăşoară pe deget o compresă sterilă, se şterg cu atenţie gingiile, suprafaţa internă a obrajilor, limba şi cerul gurii. Este preferabil ca această curăţare să se realizeze de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, după alăptare.

 Igiena dentară a bebelușului trebuie să înceapă de la apariţia primului dinţişor

Specialiștii în stomatologie pediatrică ne atrag atenția asupra faptului că tot mai mai mulți copii se confruntă cu caria de biberon, o afecțiune cronică de 20 de ori mai des întâlnită decât diabetul.

Este important ca după mesele importante, indiferent de alimentul consumat (suc de fructe, lapte formulă, laptele de mamă sau hrana solidă) resturile alimentare să fie îndepărtate de pe dinţi.

În cazul în care bacteriile și zahărul din băuturi sau alimente nu sunt îndepărtate prin curăţare cu pastă de dinţi fără fluor şi periuţa specială, în cavitatea bucală se acumulează acizi ce erodează smalţul dinţilor până când aceștia se pătează şi se îngălbenesc.

 Părinţii sunt un exemplu pentru copiii lor

Chiar dacă sunt mici, copiii pot înţelege importanţa periajului zilnic, mai ales dacă văd că şi noi, părinţii, respectăm acest ritual. După vârsta de doi ani deja putem folosi, în plus, şi aţa dentară special creată pentru copii, cu mânere colorate care îi atrag pe cei mici.

Alăptarea în sine nu este responsabilă de apariția cariilor, ci igiena orală a bebelușului care trebuie să reprezinte pentru orice părinte o preocupare permanentă. În calitate de medic stomatolog și de mamă, vă recomand să îi curăţaţi gingia și obrăjorii bebelușului de 2 ori pe zi, dimineața și seara, pentru o creștere armonioasă și un zâmbet sănătos de care să ne bucurăm toată viața

 

Ghid complet de ingrijire dentara din primul an de viata al copilului

Educatia copiilor este responsabilitatea noastra ca parinti. Iar deprinderea unor obiceiuri sanatoase nu poate fi invatata de catre cei mici decat de la noi. De aceea, una dintre preocuparile permanente ale mamelor trebuie sa fie mentinerea igienei dentare corecte a copilului. Citeste Ghidul complet de ingrijire dentara din primul an de viata

Despre dintii de lapte trebuie citit si:

Ce se intampla cand copiii isi pierd prea devreme dintii de lapte?
Cand acceptam extractia dintilor de lapte?
Totul despre periajul dentar al bebelusilor

Cabinet stomatologic pentru copii
Intrebari si raspunsuri despre problemele de stomatologie ale copiilor. Medici stomatologi raspund intrebarilor parintilor.

autor:Dr. Dana Ivan
Stomatologie Pediatrică
Chirurgie Dentară
DENT ESTET 4 KIDS
https://www.de4kids.ro/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII