Primul telefon mobil al copilului: CÂND, DE CE si REGULI pe care părinții e bine să le știe

Primul telefon mobil al copilului -  CAND, DE CE si REGULI pe care parintii e bine să le stie

Primul telefon mobil al copilului: CÂND, DE CE si REGULI pe care părinții e bine să le știe

Oricat de mult ai amâna momentul, inevitabilul se va intâmpla oricum in cele din urma, copilul tău va avea NEVOIE de un telefon mobil. Stiu, părerea ta poate fi alta, mai ales dacă esti un părinte conservator, care se raportează excesiv la expresia ”pe vremea mea”.

Dar, concret, iată cand e timpul pentru primul telefon al copilul tău, de ce ce -  și reguli pe care trebuie să le știe orice parinte și copil... cand primeste un telefon.

- despre primul telefon al copilului, veti citi:
VIne momentul inevitabil: copilul are nevoie de un telefon mobil
Cele mai frecvente temeri ale parintilor legate de telefonul mobil al copiilor
Nu-i cumpara un telefon mobil prea devreme!
Discuta regulile de folosire inainte de a-i da primul mobil!
Comunica despre telefon!
Cunoaste-ti copilul!
Reguli de folosire a mobilului 
Despre siguranta pe net a copilului trebuie sa stii
Forum specializat de psihologia copilului
 

VIne momentul inevitabil: copilul are nevoie de un telefon mobil

Oricat e mult ai amana momentul, inevitabilul se va intampla oricum in cele din urma – copilul tau va avea nevoie de un telefon mobil. Stiu, parerea ta poate fi alta, mai ales daca esti un parinte conservator, care se raporteaza excesiv la expresia ”pe vremea mea”. Ei bine, sa-ti spun ceva – vremea ta a trecut si copilult au nu va trai niciodata in ea, in timp ce tu traiesti exact pe vremea lui, asa ca ai face bine sa te adaptezi in loc sa incerci cu disperare sa ii impui reguli ale unei epoci despre care el nu stie decat din povestile tale sau ale bunicilor. 
 
Asadar, mai devreme sau mai tarziu, copilul tau va deveni posesorul unui telefon mobil – obiect banal pentru el si sursa de griji pentru parinti. Desigur, viziunea ta si cea a copilului despre telefonul mobil sunt total diferite, cel putin in prima faza. Pentru copil sunt importante modelul, aplicatiile pe care le poate folosi, daca este sau nu un telefon performant, la moda etc. Pentru tine, cu siguranta vor conta aspecte mult mai pragmatice, de la siguranta pe care mobilul o ofera sau o pericliteaza, la pretul acestuia si la modul in care va influenta el comportamentul viitor al copilului tau.

Cele mai frecvente temeri ale parintilor legate de telefonul mobil al copiilor

Iata o lista cu cele mai frecvente temeri ale parintilor legate de telefonul mobil al copiilor:

 Gandul ca ii va distrage atentia de la scoala;

 Ideea ca va dormi cu mobilul sub perna pentru a trimite mesaje la miezul noptii;

 Faptul ca va cheltui sume importante de bani ca sa descarce tot felul de aplicatii;

 Faptul ca isi va parola telefonul asa incat parintii nu vor avea acces la el;

 Gandul ca ar putea fi victima unei hartuiri prin intermediul telefonului;

 Faptul ca va avea acces la tot felul de informatii pentru adulti pe care le-ar putea procesa gresit;

 Gandul ca ar putea trimite mesaje in timp ce traverseaza strada sau in orice alt moment in care neatentia ii poate pune in pericol viata;

Lista ar putea, desigur, continua dar incearca sa nu te lasi prins totusi in capcana gandurilor negre si sa accepti ideea ca telefonul mobil este, in zilele noastre, un obiect banal si, de ce sa nu recunoastem, necesar. Traim intr-o epoca a conectivitatii si mai ales tinerii sunt protagonistii acestei nevoi permanente de conexiune rapida, asa incat oricat ne-am stradui sa impiedicam anumite lucruri nu cred ca vom reusi. Prin urmare, ce-ar fi daca in loc sa fim pesimisti si nostalgici dupa vremea noastra, am face un pas inainte si ne-am adapta pozitiv nevoilor copiilor nostri? Toate temerile pe care le poate naste acest obiect banal, dar cu atat de multe implicatii in viata noastra, pot fi depasite printr-o comunicare permanenta cu copiii si printr-o supraveghere atenta a modului in care isi folosesc mobilul.

Nu-i cumpara un telefon mobil prea devreme!

Faptul ca trebuie sa te adaptezi realitatii contemporane nu inseamna ca trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa accepti ca suntem scalvii tehnologiei. Prin urmare, atat timp cat copilul tau este in permanenta supravegheat de catre un adult (bunici, bona, etc.), nu are nevoie de telefon mobil. Mobilul nu este o jucarie si acest lucru trebuie sa i-l comunici din clipa in care intelege ce inseamna un telefon mobil. Momentul in care copilul are nevoie de un mobil este acela in care incepe sa fie independent, in sensul ca se deplaseaza singur, sta singur acasa etc., din motive de securitate. Altfel spus, un copil ar trebui sa devina posesorul unui mobil abia atunci cand devine responsabil.

Ad-Extra3:

Discuta regulile de folosire inainte de a-i da primul mobil!

Majoritatea parintilor au falsa impresie ca aceste regli vor veni de la sine sau pot fi stabilite pe parcurs. Nimic mai fals! Regulile trebuie stabilite de la inceput, chiar daca le negociati. Si, chiar daca poate parea ciudat, poti chiar sa inventezi un fel de contract scris in care sa fie precizate aceste reguli.

Comunica despre telefon!

Faptul ca i-ai cumparat copilului tau un telefon mobil nu trebuie sa se rezume la bucuria de moment si atat. Comunica despre cum foloseste telefonul, invata-l anumite lucruri si intereseaza-te despre lucrurile pe care le afla de la colegi sau de la prieteni. Discuta in fiecare zi, cel putin in primele luni de zile, despre modul in care a folosit telefonul, despre cine l-a sunat, ce aplicatii a folosit etc. Fa asta astfel incat copilul sa nu se simta interogat si spionat, ci ca si cum ai avea o discutie oarecare cu el. Asculta cu atentie tot ce iti spune si incearca sa procesezi corect, pentru a preintampina eventuale probleme ce pt aparea in legatura cu folosirea telefonului. Explica-i de ce nu este bine sa faca anumite lucruri cu telefonul si care sunt consecintele pe care le poate suferi daca nu respecta o regula sau alta.

Cunoaste-ti copilul!

Chiar daca, aparent, asta nu pare sa aiba legatura cu tehnologia, specialistii considera ca acei copii care devin dependenti de tehnologie au, de fapt, probleme care sunt mult mai profunde. Altfel spus, un copil care este fericit si nu are niciun fel de frustrari ascunse, nu va deveni niciodata sclavul tehnologiei. Prin urmare, daca iti vezi copilul mult prea atasat de telefon, pune-ti niste semne de intrebare si incearca sa descoperi care este problema dincolo de telefonul in sine, care nu este decat un obiect.

Reguli de folosire a mobilului, pe care copilul tau ar trebui sa le invete inca de la prima utilizare:

 Niciodata nu trebuie sa scrii un mesaj sau sa trimiti o fotografie care nu vrei sa devina publice! Oricat de „private” ar parea comunicarea cu altcineva prin telefonul mobil, tot ce trimiti cuiva poate deveni public.

 Intotdeauna intreaba inainte de a trimite mai departe un text sau la o fotografie! Este o chestiune de respect. Cum te-ai simti daca altcineva ar da forward la o fotografie pe care nu ai vrea sa o vada si altii?

 Intotdeauna cere permisiunea inainte de a posta! – chiar daca ai permisiunea de a face poze sau de a filma, intreaba inainte de a le si pune pe internet.

 Daca cineva iti cere sa ii trimiti o poza „sexy”, nu uita ca pana si pe Snapchat acest lucru este periculos, pentru ca inainte ca poza sa se evapore, se pot face printscreen-uri. Anunta-ti imediat parintii daca esti intr-o astfel de situatie.

 Daca primesti o poza sexy, sterge-o din telefon imediat! Posesia si distribuirea de materiale cu continut sexual este iegala in cazul minorilor.

 Nu iti afisa niciodata numarul de mobil! Nici pe Facebook, nici in alta parte...

 Nu iti seta telefonul sa arate locatia in care te afli sau cel putin nu seta ca acest lucru sa fie public. Nu utiliza aplicatii care posteaza locul in care te afli.

 Nu raspunde niciodata la numere pe care nu le cunosti!

 Daca primesti un mesaj de la un numar necunoscut si despre care nu stii nimic, atunci acesta este spam. Arata-l parintilor pentru ca ei sa poata lua masurile necesare de protectie!

 Nu descarca aplicatii fara permisiunea parintilor!

 Nu iti cheltui economiile pe joculete si aplicatii, poti gasi o sumedenie de alte solutii gratuite!

 Incearca sa nu iti tii mereu telefonul apropiat de corp, iar daca poti folosi alte mijloace de comunicare, foloseste-le! Studiile legate de efectul nociv al mobilului asupra corpului sunt inca controversate, dar este clar ca undele folosite pentru semnal sunt nocive.

 Pune-ti telefonul la incarcat in living si in niciun caz nu dormi cu mobilul in camera.

 Nu deveni sclavul mobilului! Viata inseamna altceva, nu dependenta de mobil, asa ca nu te simti obligat sa raspunzi oricand si oriunde la mobil. Este indicat ca atunci cand iti faci temele si dupa ora 9 seara sa nu raspunzi deloc la mobil.

 Amana folosirea telefonului atunci cand trebuie sa fii atent la altceva! Daca esti adolescent si conduci o masina sau chiar atunci cand mergi pe o bicicleta, asigura-te ca telefonul e inchis sau ca nu este pus la indemana pentru a raspunde, pentru ca iti pui in pericol viata.

 Nimic nu inlocuieste conversatia face to face. Indiferent ce vrei sa discuti cu un prieten, nu ii spune intr-un mesaj niciodata ceva ce nu ai putea sa ii spui fata in fata.

 Monitorizeaza-ti folosirea propriului telefon pentru a evita dependenta!

Creierul secreta o mica cantitate de dopamina de fiecare data cand folosim telefonul mobil, ceea ce ne face sa ne simtim bine facand asta. De ce este un lucru rau? Pentru ca folosirea exagerata a mobilului ne poate indeparta de la alte lucruri importante, care poate nu au efect imediat, dar care cu siguranta sunt mai valoroase decat butonarea mobilului (cum ar fi timpul petrecut cu familia, facutul temelor, lectura etc.). Pentru a preveni dependenta, seteaza-ti pur si simplu telefonul sa se inchida in anumite intervale orare, iar daca ti se pare prea greu, cere parintilor o mana de ajutor.

Sunt reguli care, probabil ca ii vor contraria pe multi dintre adolescenti, iar altora le vor parea puerile. Ele sunt insa benefice pentru a tine sub control un fenomen care ia amploare pe zi ce trece si cu care tot mai multi copii si parinti se confrunta, vazandu-se in imposibilitatea de a gasi o solutie care sa functioneze – dependenta de telefonul mobil.

citeste neaparat ca sa stii: Pericolul Social Media, un video pe care TREBUIE sa-l vizioneze fiecare parinte

Despre siguranta pe net a copilului trebuie sa stii:

Harțuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie să o IGNORĂM

Harțuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie să o IGNORĂM

Hărțuirea online a copiilor este o realitate pe care părinții trebuie să o cunoască înainte de a fi prea târziu. Comentariile răutăcioase…

Traiesc adolescentii intr-o lume virtuala pe internet?

Traiesc adolescentii intr-o lume virtuala pe internet?

...imagini frumoase si mesaje de stare pozitiva pe Facebook. Cu toate ca ne dam seama ca aceasta lume nu are prea multe lucruri in comun cu viata reala, cum stau insa lucrurile in ceea ce ii priveste…

Copiii si incarcaturile emotionale ale retelelor sociale

Copiii si incarcaturile emotionale ale retelelor sociale

Copiii pot fi nefericiti din cauza retelelor sociale. Potrivit cercetatorilor, site-urile de socializare sporesc incarcatura emotionala asupra copiilor, deoarece viata lor este urmarita de toti…

Forum specializat de psihologia copilului

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.


autor: redactor Desprecopii.com: Anamaria Ghiban  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII