Natura îi face pe copii mai fericiți si mai destepți - beneficiile activităților in natură

Natura ii face pe copii mai fericiti si mai destepti - beneficiile activitatilor in natura

Natura îi face pe copii mai fericiți si mai destepți - beneficiile activităților in natură

Lecțiile despre natură despre cat de sanatos este sa ne petrecem timpul în aer liber sunt omniprezente pe internet. Paradoxal, trăim într-o lume în care copiii aproape că nu mai știu ce înseamnă cățăratul în copaci, alergatul după fluturi și cărăbuși, împletitul de coronițe din flori sau suflatul unui banal puf de păpădie.

Petrecerea timpului în natură nu este doar distractivă pentru copii, ci și benefică pentru dezvoltarea lor. Iată câteva motive pentru a încuraja activitățile în aer liber:

1. 🌿 Stimulare cognitivă: Explorarea naturii stimulează curiozitatea și învățarea.
2. 😊 Bunăstare emoțională: Contactul cu natura reduce stresul și anxietatea.
3. 🏃‍♂️ Activitate fizică: Jocul în aer liber îmbunătățește sănătatea fizică.
4. 🌟 Creativitate: Natura inspiră imaginația și jocul creativ.
5. 🌍 Respect pentru mediu: Copiii învață să aprecieze și să protejeze natura.

Hai afară! 🌲✨

Mai calmi
Mai fericiti
Mai sanatosi
Mai destepti
Mai creativi
Cum sa petrecem mai mult timp in natura cu copiii nostri?

Copiii aproape ca nu mai stiu ce inseamna cataratul in copaci, alergatul dupa fluturi si carabusi, impletitul de coronite din flori si suflatul unui banal puf de papadie.

Lectiile despre natura si de cat de frumos si de sanatos este sa iti petreci timpul in natura umplu, paradoxal, peste tot internetul. Cu toate acestea traim intr-o lume in care copiii aproape ca nu mai stiu ce inseamna cataratul in copaci, alergatul dupa fluturi si carabusi, impletitul de coronite din flori si suflatul unui banal puf de papadie. Si stim ca nu e corect, ca si copiii nostri merita sa traiasca aceste fericiri simple si cu toate acestea, inertia tehnologiei ne face sa ne supunem neputinciosi valului asa-zisei evolutii rapide a umanitatii, fara ca macar sa avem ragazul sa ne intrebam incotro ne indreptam.

Sa presupunem totusi, in virtutea unui optimism benefic, ca vrem sa le oferim copiilor nostri acele bucurii mici ale naturii, pe care noi insine le-am trait candva... De cele mai multe ori nu o facem, din motive variate: nu ii putem lasa singuri afara pentru ca nu avem curte sau daca avem, nu prea au cu cine sa se joace pentru ca ceilalti copii stau si ei mai mult prin case, daca vrem sa ii lasam in parc trebuie sa mergem cu ei pentru ca simtim nevoia sa ii stim in siguranta, insa avem o multime de lucruri de facut in casa, asa incat renuntam si ii condamnam si pe ei la statul in casa si ii privam, fara sa ne dam seama, de cele mai multe ori, de minunile atat de simple ale naturii.

Bunicile noastre nu gresesc deloc atunci cand sustin, cu nostalgie, ca micutii au nevoie de aer si de miscare. In fond, cu totii avem nevoie de acestea. De aceea, atunci cand avem parte de ele, starea noastra de spirit este mult mai buna.

🌳 Natura îi face pe copii mai fericiți și mai deștepți! 🌟

Studiile arata ca familiile care petrec mult timp in natura impreuna isi hranesc nu doar corpul, ci si relatiile de comunicare in sanul familiei. Cat despre copiii care petrec mult timp in natura, studiile spun ca cinci sunt beneficiile majore pe care acestia le au, pentru ca sunt:

Mai calmi

Este un lucru dovedit stiintific faptul ca natura calmeaza copii, fapt important de retinut mai ales de catre parintii copiilor cu ADHD.

Mai fericiti

Studiile arata ca soarele, aerul proaspat si miscarea genereaza o stare de bine si previn depresia.

Ad-Extra3:

Mai sanatosi

Multi copii care nu petrec suficient timp afara au o deficienta de vitamina D, care le afecteaza sanatatea si starea de spirit. De asemenea, aerul din interior este de cele mai multe ori mai putin sanatos. Exista studii care arata ca riscul de boli oftalmologice care sa necesite purtarea ochelarilor este mai scazut la copiii care petrec mai mult timp afara, iar alte studii arata ca o ora pe zi petrecuta afara, la joaca, in copilarie, previne obezitatea si diabetul la varsta maturitatii.

Mai destepti

Copiii care petrec mi mult timp afara sunt mai atenti, mai putin frustrati si se descurca mai bine la scoala, cel putin asa arata diverse studii in domeniu. Specialistii sustin ca atunci cand sunt lasati sa se joace afara inainte de un test, copiii au rezultate mult mai bune, pentru ca li se oxigeneza mai bine creierul.

Mai creativi

Faptul ca afara se joaca adesea cu lucruri mult mai simple, care nu presupun tehnologie, ci exersarea imaginatiei, ii face pe copii sa fie mult mai creativi.

Cum sa petrecem mai mult timp in natura cu copiii nostri?

Este o intrebare care devine adesea obsedanta, pe masura ce citim despre astfel de studii legate de beneficiile statului in natura si pe masura ce ne adancim in grijile noastre cotidiene. Iata cateva sugestii pentru a le da copiilor ocazia sa petreaca cat mai mult timp in natura:

Folositi orice spatiu exterior disponibil pentru a le crea mediu de joaca!

Nici gazonul perfect si nici imensitatea piscinei nu va vor incanta la fel de mult ca veselia unui copil care alearga prin curte si isi gaseste tot felul de obiecte de joaca.

Inchideti-va telefoanele!

Ale voastre, ale parintilor adica, dar si ale copiilor. Lumea care va cauta virtual va va astepta, oricat de mare ar fi pauza. Bucurati-va acum, cat copiii mai vor sa petreaca timp cu voi. In curand, vor prefera sa iasa afara cu prietenii.

Faceti sport doar pentru a va destinde!

Lasati competitia deoparte, jucati-va, miscati-va si actionati dupa reguli simple, astfel incat copiii sa se simta in largul lor.

Luati o patura, puneti pranzul in caserola si mergeti la picnic!

Nimic nu este mai placut decat un picnic spontan. Iar daca mai puneti in bagaj si o minge sau niste pistoale cu apa, veti petrece de minune.

Mergeti cu bicicletele!

Ciclismul in familie este un mod excelent de a petrece timpul in natura. Alegeti trasee usoare, care sa poata fi facute de copii.

Faceti plimbari de cercetasi!

Mersul la plimbare, pur si simplu, poate fi mai mult decat amuzant atunci cand colectionati frunze, pietre sau orice altceva ce se gaseste prin natura. Discutati despre ceea ce vedeti in jur, lasati curiozitatea sa va conduca pasii.

Udati-va, udati-va, udati-va!

Copiii adora joaca cu apa. Faceti echipe, alergati si lasati-i sa se ude pana simt ei ca nu mai pot. Lasati la o parte obsesiile legate de raceala. Si voi adorati sa va stropiti cu apa atunci cand erati copii.

Faceti plimbari nocturne!

Nu aveti idee cat de interesante pot fi. Fie ca alergati dupa licurici sau ascultati sunetele naturii, fie ca va jucati de-a fantomele sau pur si simplu inspirati aer curat in linistea nocturna, plimbarile pe inserate sunt relaxante si reconfortante.

Mergeti cu cortul!

Copiii adora sa doarma in cort si sa faca tot felul de activitati pe langa cort. Daca nu aveti un cort, incercati macar sa faceti undeva din cand in cancate un foc de tabara, in jurul caruia sa cantati si sa jucati tot felul de jocuri.

Vara tocmai isi face aparitia, asa ca incepe fa-ti din timp planuri pentru o vara petrecuta in natura impreuna cu copiii tai. Pentru ca merita si ei sa se bucure de natura, de lucrurile frumoase si simple care ti-au inseninat tie copilaria! 

Despre alte activitati de care poate beneficia sau nu creierul copilul tau, merita sa citesti si:

Inchide televizorul și transformă-ți copilul în geniu: află de ce

Inchide televizorul și transformă-ți copilul în geniu: află de ce

Televizorul și tableta (sau telefonul) sunt tentațiile cu care părinții de adolescenți în devenire au de dus o luptă crâncenă. Există numeroase…

Unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul

Unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul

Faptul ca timpul acordat copiilor pentru a se uita la televizor trebuie sa fie limitat este cunoscut de majoritatea parintilor. In plus, Academia Americana de Pediatrie sfatuieste parintii sa nu isi…

5 moduri de a crește și STIMULA inteligența copilului tău

5 moduri de a crește și STIMULA inteligența copilului tău

Cum putem stimula inteligența copilului? E posibil? Ei bine, da - se poate. 🧠→ Iată 5 moduri în care puteți crește și stimula inteligența copilului,…

 Forumurile mamicilor

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...


autor: Redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII