Cum taiem unghiutele bebelusului

Cum taiem unghiutele bebelusului

Cum taiem unghiutele bebelusului

Una dintre zecile de intrebari pe care si le pun prospetele mamici este legata de unghiutele bebelusului: le tăiem sau nu?
Si daca le taiem, cat de des trebuie sa o facem, cu ce si mai ales cum trebuie sa procedam pentru ca totul sa se petreaca in cele mai bune conditii?

Iata, asadar, cum o intrebare naste altele si cum un lucru aparent banal, adică unghiutele bebelusului, ne dau uneori bătăi de cap...Iata ce trebuie sa stii plus alte sfaturi utile despre ingrijirea bebelusului in primul an de viata. Succes!

- veti citi:
Când unghiuțele bebelușului ne dau bătăi de cap
De ce sa tăiem unghiutele bebelusului?
Cat de des tăiem unghiutele?
Cu ce tăiem unghiutele?
Cum procedam pentru ca totul să se petreacă bine?
Alte sfaturi despre ingrijirea bebelusului

Când unghiuțele bebelușului ne dau bătăi de cap

Una dintre zecile de intrebari pe care si le pun prospetele mamici este legata de unghiutele bebelusului: le taiem sau nu? Si daca le taiem, cat de des trebuie sa o facem, cu ce si mai ales cum trebuie sa procedam pentru ca totul sa se petreaca in cele mai bune conditii? Iata, asadar, cum o intrebare naste altele si cum un lucru aparent banal ne da uneori batai de cap.

Iata insa si raspunsurile, care sunt, in fond, cate se poate de simple.

De ce sa tăiem unghiutele bebelusului?

Unghiile unui bebelus sunt foarte moi si mult mai putin dure decat ale unui copil mai mare sau ale unui adult, insa  si ele cresc si se rup, iar un bebelus are prea putin control asupra acestui lucru, astfel incat se poate zgaria foarte usor sau poate zgaria pe cel care il ia in brate, fara ca acest lucru sa fie intentionat. De aceea este recomandat ca ele sa fie taiate inca din prima saptamana de viata.

Cat de des tăiem unghiutele?

Unghiile unui bebelus cresc foarte repede si de aceea este necesar ca ele sa fie taiate de mai multe ori pe saptamana, chiar daca acest lucru ti se poate parea putin neobisnuit. Unghiutele de la picioare cresc mai greu, asa ca pot fi taiate mai rar. Desi nu exista reguli clare in privinta aceasta, in principiu, unghiile bebelusului ar trebui taiate cam de doua ori pe saptamana. In primele saptamani de viata insa, bebelusilor le cresc adesea unghiutele mult mai repede si de aceea este posibil sa fie nevoie ca ele sa fie taiate mai des.

Cu ce tăiem unghiutele?

Pentru ca trebuie taiate cu mare grija, unghiutele bebelusului necesita instrumente speciale. Exista in comert forfecute speciale pentru taierea unghiutelor bebelusului, cu varfurile rotunjite, astfel incat riscul de accidentare sa fie minim. Exista si truse de unghii special concepute pentru bebelusi, acestea continand pe langa forfecuta si o pila speciala, de care insa este posibil sa nu ai nevoie daca unghiutele sunt taiate corect. Unele truse contin si unghiere mici, special concepute pentru dimensiunile unghiutelor de bebelus. Daca iti este frica la inceput sa folosesti forfecuta sau unghiera, poti incerca sa folosesti pila din trusa, insa metoda nu prea este eficienta.

Cum procedam pentru ca totul să se petreacă bine?

In primul rand, ar tebui sa stii ca taiatul unghiutelor bebelusului este ceva firesc, fiecare parinte face acest lucru si nu are de ce sa iti fie frica. Unii parinti considera ca este mai usor sa faca asta impreuna cu celalalt parinte: unul tine bebelusul, iar celalalt ii taie efectiv unghiutele. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru ca taiatul unghiutelor sa fie un succes:

Mai intai gaseste-ti o pozitie buna care sa iti permita sa manevrezi cu usurinta manuta bebelusului. Pozitia ideala poate fi atunci cand il tii in brate sau, dimpotriva, cand sta in fata ta sau, pentru unii parinti, este necesar ca bebelusul sa doarma, ca sa nu se agite. De asemenea, unii parinti prefera sa taie unghiutele bebelusului dupa baie, pentru ca sunt mai moi.

Asigura-te ca te afli intr-un spatiu cu suficienta lumina, astfel incat sa vezi foarte bine ceea ce faci si, de asemenea, asigura-te c bebelusul se simte confortabil, astfel incat sa nu aiba motive de agitatie.

Tine cu blandetele mana bebelusului in palma ta si fixeaza ferm degetelul lui intre degetele tale, fara a-l strange insa prea tare, iar cu cealalta mana taie unghiuta. Rpeta procedeul pentru fiecare deget.

Daca, din greseala, se produce un mic accident si incepe sa curga sange, nu te panica. Foloseste o compresa sterila pentru a opri sagerarea prin presarea zonei, insa nu pune un bandaj in jurul degetelului pentru ca, inveitabl, el va ajunge sa fie muscat si scos, pentru ca bebelusii isi duc in permanenta manutele la gura.

La inceput s-ar putea sa iti fie putin frica si sa simti o anumita anxietate inainte de a incepe, insa cu timpul te vei obisnui, iar taierea unghiutelor va deveni o simpla rutina. Succes! 

Alte sfaturi despre ingrijirea bebelusului

Curatam sau nu urechile bebelusului?

Infectia cu drojdie la bebelusi

10 sfaturi pentru prevenirea iritatiei de scutec

Baia bebelusului: cel mai perfect moment pentru joaca, experiente si ingrijire delicata

Produsele pentru ingrijirea bebelusului: ce contin si cum trebuie sa le alegem

Ingrijirea buricului bebelusului

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII