Recuperarea dupa cezariană: priorități și sfaturi esențiale - sfatul medicului ginecolog

Recuperarea dupa cezariana: prioritati si sfaturi esentiale - sfatul medicului ginecolog

Recuperarea dupa cezariană: priorități și sfaturi esențiale - sfatul medicului ginecolog

Recuperarea după nașterea prin cezariană și dificultățile prin care trece proaspăta mămică în primele săptămâni după nașterea prin cezariană este, într-adevăr, un subiect mult prea puțin abordat. Deși nașterea prin cezariană poate fi necesară în anumite situații medicale, este important să înțelegem că aceasta implică o intervenție chirurgicală majoră și necesită o perioadă de recuperare adecvată și sprijin pentru mamă.

Proaspăta mămică se poate confrunta cu o serie de provocări după cezariană, precum durere și sensibilitate în zona inciziei, dificultate în efectuarea activităților de zi cu zi, oboseală și modificări hormonale. De asemenea, perioada de recuperare poate fi mai lungă decât în cazul nașterii vaginale, iar femeile pot avea nevoie de ajutor suplimentar în îngrijirea bebelușului și în gestionarea durerii și a disconfortului postoperator.

Cu toate acestea, deși recuperarea poate fi dificilă, există măsuri și strategii care pot ajuta mamele să treacă mai ușor prin această perioadă. Acestea includ odihna adecvată, gestionarea durerii cu ajutorul medicamentelor prescrise, îngrijirea adecvată a zonei inciziei, sprijin emoțional și practic din partea partenerului și a celor din jur, precum și comunicarea deschisă cu medicul obstetrician-ginecolog pentru a primi sfaturi și îndrumări specifice.

Dacă ai născut sau vei naște prin cezariană, iată ce trebuie să știi: care sunt prioritățile tale de luptă acum :) Succes!

despre recuperarea dupa nasterea prin cezariana, veti citi
Dupa nastere, cereti ajutor familiei si prietenilor
Tratati-va durerile
Cititi totul despre alaptare
NU faceti curat in casa
Aveti grija de dumneavoastra
Primele suprize ale unei mamici incepatoare
Nu esti singura, faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor
De ce aceasta tristete ?

Forumul mamicilor de nou-nascuti
Sanatatea tinerei mame dupa nastere

Trebuie sa stii ce urmeaza dupa cezariana

Avand in vedere ca in Romania, cel putin una din patru femei nasc prin cezariana, este normal sa stiti la ce sa va asteptati dupa o astfel de nastere. Vindecarea poate dura intre patru si opt saptamani, iar in acest timp va trebui sa va ocupati de bebelusul nou-nascut, de familie, prieteni si de casa.

Iata cateva prioritati pentru o recuperare sanatoasa dupa operatia cezariana.

Dupa nastere, cere ajutor familiei si prietenilor

Revenirea dupa o operatie abdominala majora - pentru ca asta este de fapt nasterea prin cezariana - este un proces lent si neplacut. Sfatul nostru este sa amanati cu cateva saptamani orice trec=buri casnice, convorbirile telefonice, vizitele si alte ogligatii si cereti ajutorul sotului, familiei si al prietenilor. Ei pot face cumparaturi, pot gati sau rezolva diverse probleme in timp ce va concentrati asupra copilului si va odihniti.

Trateaza-ti durerile

Nu uitati sa luati medicamentele care v-au fost recomandate si nu lasati durerile sa va epuizeze.

Durerea este stresanta pentru organism, iar orice tensiune in plus poate reduce productia de lapte daca alaptati. Probabil ca medicul va va prescrie un analgezic in primele zile. 

În timpul alăptării, este important să fim precauți în ceea ce privește medicamentele pe care le luăm pentru durere, deoarece acestea pot trece în laptele matern și pot afecta bebelușul. Cu toate acestea, există anumite medicamente considerate sigure pentru utilizare în timpul alăptării. Iată câteva exemple:

Paracetamolul (acetaminofenul): Este considerat sigur pentru utilizare în timpul alăptării și poate fi folosit pentru a trata durerile ușoare până la moderate. Este important să urmați doza recomandată de medic sau de prospect.

Ibuprofenul: Este considerat, de asemenea, un medicament sigur pentru utilizare în timpul alăptării, în dozele recomandate. Este util în tratarea durerilor moderate și a inflamațiilor.

► Citeste Recuperarea dupa cezariana a fost mai grea decat mi-am imaginat. Despre durere si vina - confesiunile unei mamici

 In ordine cronologica

La o ora după operație iată la ce să te aștepți

La o zi după operație iată la ce să te aștepți

La doua zile după operație iată la ce să te aștepți

La doua saptamamani dupa operatie la ce sa te asteptimama cere ajutor

Cititi totul despre alaptare si cereti sfaturi daca aveti neclaritati

Secretia lactata se poate instala cu cateva zile mai tarziu dupa o cezariana, indica medicii ginecologi deci este important sa cereti cat mai repede sfaturi despre alaptat de la moasa sau de la un alt specialist. Daca nu ai informatii corecte, daca ai probleme in alaptare ... sunt sanse sa ratezi frumoasa experienta a alaptarii si sa iasa varza din ea. De asta, e important sa fii informata si pregatita pentru eventuale probleme care pot aparea in timpul alaptarii.  

 Ghid complet de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Leganarea copilului in timp ce-l alaptati poate mari presiunea asupra locului inciziei (sau puteti simti dureri din cauza acumularii gazelor sau a aerului din abdomen); alegeti pozitii, cum ar fi cea asezata pe o parte, care sa reduca presiunea asupra burtii.
 Cititi: 12 subterfugii pentru proaspetele mamici  

Pe forumul Desprecopii.com exista de ani buni un topicuri dedicate special alaptarii: Alaptarea Help-Line, topicuri din care puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca

A alapta sau a nu alapta? / Alaptarea
Mastita si blocarea ductelor sanului / Ce maninca mama cand alapteaza?
9 Mituri despre alaptare / Marirea productiei de lapte matern
Alaptarea si fertilitatea / Lapte de la san sau lapte praf?
Cand mama nu doreste sa alapteze /
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Rolul tatalui cand mama alapteaza

NU fa din curatenie o prioritate

Deoarece odihna este critica pentru recuperare, ridicarea cosului de rufe, aspirarea si urcarea scarilor sunt interzise deocamdata, deoarece ar putea solicita muschii stomacului si uterului, putand provoa sangerari.  Condusul masinii nu este nici el recomandat in primele saptamani deoarece unele medicamente va incetinesc timpul de reactie. La controlul postpartum de la sase saptamani, probabil ca medicul va va permite sa incepeti exercitiile fizice. Incepeti cu exercitii usoare, ce ar putea include plimbarile, inotul si intinderile (stretching-ul).

 Cititi: La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?

Ai grija de tine

Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala.
 Cititi:  Starea depresiva postpartum

Desi ati putea fi dezamagita ca ati nascut prin cezariana, incercati sa va ganditi la bebelusul pe care l-ati adus pe lume. Daca va simtiti deprimata dupa nastere, cereti sfatul medicului.

Primele suprize ale unei mamici incepatoare

Timpul ii apartine bebelusului ...

Poate candva iti faceai un program, insa acum nu mai este cazul. Programul bebelusului este acum agenda ta de lucru. Desigur, nou-nascutii dorm cam 18 ore pe zi. Insa aceste ore sunt impartite in mici portiuni. Iar intre somnurile copilului, se afla alaptarile, schimbarea scutecelor si o multime de alte lucruri de facut. Citeste pe lag: Primele suprize ale unei mamici incepatoare

Nu esti singura, faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai. Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al tinerilor parintilor si are zeci de mii de mebri, fiind cea mai mare comunitate a parintilor (inteligenti) de limba romana. Te asteptam cu drag!

De ce aceasta tristete ?

Daca nu ai cunoscut niciodata depresia, imediat ce vei deveni mamica, ai sanse mari sa faci cunostinta cu ea ...
De fapt, a venit timpul sa va spunem ceva ce probabil stiti: odata ce devine mamica, viata unei femei nu va mai fi niciodata ca inainte. De fapt, e ceva ce v-a spus toata lumea cunoscuta, in timpul Odiseei Sarcinii ... insa acum realitatea loveste ca un ciocan de jucarie, in moale capului...Citeste neaparat: Depresia postnatala, semne ingrijoratoare   .

Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza

Primim la Desprecopii foarte des aceasta intrebare: Am nascut prin cezariana acum 3 saptamani si am dureri insuportabile. Este posibil de la anestezie? O nastere prin operatie cezariana presupune o incizie in peretele abdominal si al uterului - pentru a-l scoate pe bebelus din uterul mamei. Conform Asociatiei Americane a Sarcinii, o nastere prin cezariana dureaza aproximativ 45 de minute iar in primele 15 minute se efectueaza scoaterea bebelusului.

Iata de ce apar aceste dureri de cap  dupa o nastere prin cezariana si cum se pot trata. 

Despre recuperarea dupa cezariana  mai citeste:

Cezariana si legatura cu copilul
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Controalele post-natale
Suprizele unei mamici incepatoare  

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com 2024
Material realizat cu sprijinul Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog
Toate drepturile rezervate

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII