Cum poți contribui la succesul scolar al copilului tău- sfatul profesoarei

Cum poti contribui la succesul scolar al copilului tau - sfatul profesoarei

Cum poți contribui la succesul scolar al copilului tău- sfatul profesoarei

Ce pot face eu ca parinte pentru ca fiul meu / fiica mea sa aibă succes la scoala?

In decursul carierei didactice, dar si in discuțiile particulare cu parintii, a aparut in nenumarate ocazii intrebarea: ce pot face eu pentru ca fiul meu / fiica mea sa aibă succes la scoala? Cum pot sa il (o) ajut?
Iata sfaturile unei profesoare.

veti citi:
Rolul pe care îl au părinții
Una dintre temerile principale ale părinților
Cei mai importanți factori care țin de rolul părintelui
11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun
Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional? 

Ce pot face eu ca parinte pentru ca fiul meu / fiica mea sa aibă succes la scoala?

In decursul carierei didactice, dar si in discuțiile particulare cu parintii, a aparut in nenumarate ocazii intrebarea: ce pot face eu pentru ca fiul meu / fiica mea sa aibă succes la scoala? Cum pot sa il (o) ajut? Întrebări total justificate, pentru că toți părinții își doresc pentru copiii lor să reușească, să învețe, să aibă note bune care să reflecte o pregătire temeinică, într-un cuvânt, să aibă succes. Mă refer la acei părinți a căror categorie mi-o doresc predominantă, a celor care consideră că școala nu este singura (și nici măcar principala) responsabilă pentru formarea educativă a celor mici. Mă refer la părinții implicați, responsabili și conștienți de rolul lor principal în consolidarea drumului către reușită al copilului.

Rolul pe care îl au părinții în realizarea succesului copilului diferă în funcție de diverși factori:

El variază în funcție de vârsta celui mic, de competențele specializate ale părinților, de aptitudinile lor de relaționare cu copilul, de propria lor concepție despre educație și învățătură, de capacitatea lor de empatie și, în cele din urmă, de instinctul lor. Mulți părinți lipsiți de orice pregătire formală în domeniul pedagogiei / psihologiei copilului fac, cu toate acestea, exact lucrurile de care copilul are nevoie datorită a ceea ce am putea numi instinct. Părintele știe, pur și simplu, ce e bine pentru copil și pune în practică convingerile sale pentru a-i înlesni acestuia succesul.

Una dintre temerile principale ale părinților

Una dintre temerile principale ale părinților preocupați de sprijinirea parcursului școlar al copilului este aceea că nu vor face față. La clasele mici este ceva mai ușor: mulți copii participă la programul prelungit unde, de regulă, se rezolvă problema temelor sub supravegherea și cu ajutorul învățătoarei. Mai încolo, însă, lucrurile se complică: programa este încărcată, materiile studiate au un grad de complexitate mult superior celui necesar când părinții de azi erau elevi. Cum să-l ajut, dacă eu însumi / însămi nu știu cum se rezolvă problema asta?

Rolul părinților nu ar trebui să fie rezolvarea problemelor. (Și spun ”nu ar trebui” și nu ”nu este” pentru că sunt conștientă de toate defectele urâte ale învățământului, cele care-l obligă, de multe ori, pe părinte, să se transforme în profesor ad-hoc). Dacă copilul nu știe cum să-și rezolve o temă, soluția ar trebui să vină din clasă, unde e posibil să se fi întâmplat următoarele: copilul nu a fost atent, profesorul nu a explicat suficient de coerent sau deloc, elevul are lacune din trecut care-l împiedică să înțeleagă problema curentă sau combinații între aceste posibilități.

Cei mai importanți factori care țin de rolul părintelui

Ceea ce părintele poate și trebuie să facă pentru a-i facilita copilului succesul școlar ține nu atât de partea specializată a învățării (probleme specifice) ci de contextul general în care copilul își desfășoară activitatea. O selecție a celor mai importanți factori care țin de rolul părintelui ar include:

Crearea unei rutine în programul elevului

Un program de învățare stabilit în comun, după masă și o pauză pentru odihnă, îl disciplinează pe copil, îl ajută să-și gestioneze bine timpul și resursele. Așa evitați să vă confruntați cu situația în care, seara, în timp ce se spală pe dinți (sau dimineața, înainte de plecare) te anunță senin că el are de rezolvat trei coloane cu exerciții la matematică.

Asigurarea unui context adecvat

Sigur, ideal ar fi ca cel mic să aibă camera sa, cu birou echipat și luminat corespunzător, unde să nu fie deranjat pe perioada învățării. Nu întotdeauna acest lucru este posibil. Însă un colțișor în încăperea comună, special amenajat ca loc de învățare, este binevenit. Respectă-i programul, asigură-i liniștea. Iar prin ”liniște” înțeleg nu doar lipsa zgomotului. Nu-l expune situațiilor conflictuale care nu-l privesc; nu-l face martorul certurilor tale cu soțul/soția. Copilul este impresionabil și sensibil, o perturbare a universului său va avea, cu siguranță, efecte pe diverse planuri.

Exemplul personal este un factor deosebit de important, pe care, din păcate, mulți părinți îl neglijează

”Copilul meu nu citește deloc, nu știu cum să-l fac să pună mâna pe o carte” se plâng mulți părinți, uitând că ultima carte pe care ei înșiși au citit-o a fost când au terminat liceul. Știu că programul de muncă este infernal. Dar chiar și așa, poți rupe o oră dintr-o după-amiază de duminică, sau chiar cincisprezece minute înainte de culcare, în care să citiți împreună.

Asigură-i o alimentație echilibrată, care să-i dea energie, vitalitate și sănătate

Copilul este în creștere, are nevoie de toate grupele de nutrienți în diferite măsuri. Informează-te și asigură-i un regim echilibrat și corect. Limitează-i aportul de zahăr și insistă pe o dietă bogată în fructe și legume. Pentru spriinirea activității intelectuale a copiilor, nutriționiștii recomandă consumul de pere și de fructe uscate (prune, smochine, caise), oleaginoase (nuci, migdale, alune), citrice, ouă. Atenție la așa-zisele suplimente alimentare din farmacii! Orice produs de acest tip ar trebui luat la stricta recomandare a unui medic.

Nu uita de ponderație

Am văzut nenumărați copii de vârstă școlară epuizați,  care la vârsta lor fragedă, nu-și doreau altceva decât să doarmă. Și asta pentru că, în afara celor 5-6-7 ore de la școală și făcutul temelor pentru acasă, aveau zilnic program supraîncărcat: meditații la cel puțin o limbă străină, la matematică, română și fizică, oră de pian și de șah. Iar în puținul timp liber care le mai rămânea, erau cu nasul în calculator. E prea mult. Copilul are nevoie să se joace, la modul real, nu jocuri video, are nevoie să alerge în curte, să bată mingea. Copilul are, de asemenea, nevoie să se plictisească uneori, oricât de straniu ar suna acest lucru. Are nevoie de un timp pentru el, fără niciun fel de stimul, în care, din această ”plictiseală”, să-și exerseze imaginația. Sigur că tu vrei să fii un părinte bun plătindu-i toate orele acestea suplimentare „pentru binele lui”. Poate că acest ”bine” ar trebui regândit.

Comunică

Cultivă obiceiul de a vă împărtăși gândurile, află părerile și sentimentele copilului față de orice aspect legat de școală (colegi, profesori, materii). Fii la curent cu ce i se întâmplă pe plan școlar, fii alături de el, încurajează-l când întâmpină greutăți și felicită-l pentru fiecare succes. Ia atitudine dacă observi că este nedreptățit sau dacă nu ești de acord cu diverse demersuri ale școlii. Vocea părinților contează, sau ar fi momentul să o facem să conteze, pentru copiii noștri.

Învață-l să-și exprime și să-și susțină punctele de vedere cu argumente

Ajută-l să-și depășească obstacolele cauzate de eventuala timiditate. Învață-l să ceară lămuriri și explicații suplimentare în cazul în care diverse probleme nu sunt asimilate pe deplin. Învață-l că e rolul profesorului să-i faciliteze înțelegerea proceselor, fenomenelor, conceptelor și al lui să le asimileze și să le pună în practică. Învață-l să fie asertiv păstrând un ton civilizat și politicos.

Comunică constant cu învățătoarea / profesorii

Nu lua de bună zicala conform căreia ”no news is good news”. Nu aștepta să fii convocat(ă) doar la ședințele cu părinții care, în formatul românesc, nu prea facilitează o discuție punctuală cu privire la parcursul fiecărui elev. Fă-ți timp pentru întâlniri separate cu profesorii, fii deschis(ă) și constructiv(ă). Identificați împreună punctele slabe, construiți împreună strategii. Scopul vostru este unul comun.

Desigur, lista este deschisă și fiecare părinte o completează conform ceea ce numeam mai la început ”instinct”. În cele din urmă, acționăm de o anumită manieră pentru că acțiunile noastre, în afară de a-i sprijini, măcar într-o mică măsură, mersul înainte, sunt menite să-l asigure pe el, fiul tău, sau pe ea, fiica ta, că este important, contează, îți pasă și te implici. Că îl (o) iubești. Iar credința mea profundă este că un demers educațional bazat pe certitudinea și confirmarea constantă a iubirii are toate șansele de success..

11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun

Este adevarat ca in spatele fiecarui copil cu succes stau parintii? In cea mai mare parte ... DA.  Cercetarile in psihologie au sublinit mai multi factori care prezic succesul. Iata 11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun.

Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional?

Dar este oare devarat ceva din toate acestea? Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional? Chiar daca este posibil, merita incercat? Este mai bine sa ghidam copiii cu blandete prin perioada copilariei, permitandu-le sa faca greseli si sa-si juleasca ghenunchii, acceptand ideea ca nu toti sunt destinati a fi exceptionali?

Sau este mai bine sa luptam pentru o familie de copii-minune, care isi exploateaza la maxim potetialul, daca nu cumva isi epuizeaza si tineretea? Evident, multi parinti sunt prinsi in aceasta lupta, desi isi ascund in tacere indoielile asupra meritelor abordarii mentionate. “In mare masura, parintii si-au pierdut increderea in ei insisi si in bunul lor rationament”, spune Peter Gorski, membru al comitetului Academiei americane de pediatrie iata detalii aici.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

  Forum specializat al parintilor inteligenti

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

 

autor: NANA01 - redactor Desprecopii.com

toate drepturile rezervate - Desprecopii.com - 2023
Nana scrie si pe blogul ei: Cutia cu gagavaiți

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. kidslicence
    kidslicencetrimis la 18/12/2018

    Scolarul tau va fi nedespartit de Mickey Mouse cu noul lui ghiozdan - troller Mickey Disney Scrap de 42 de centimetri. Alaturi de Mickey va invata lucruri noi si va fi cel mai bun din clasa. Aventura este peste tot, mai ales la scoala.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII