Un Crăciun memorabil pentru copilul tău: 11 sfaturi pe care ai putea să le aplici

Un Craciun memorabil pentru copilul tau -  11 sfaturi pe care ai putea sa le aplici

Un Crăciun memorabil pentru copilul tău: 11 sfaturi pe care ai putea să le aplici

Craciunul este probabil cea mai frumoasă perioada a anului! Si este perioada in fiecare copil isi pastreaza in suflet cele mai frumoase amintiri ale copilariei...
Daca lasam la o parte agitatia de dinainte, oboseala acumulata intr-un an de munca, migala activitatilor de curatenie generala a casei, orele de truda culinara in bucatarie pentru a crea cele mai gustoase mancaruri pentru familia ta...

Indiferent de agitatia acestor zile, gandeste-te la copii si cum ii poti ajuta sa isi cladeasca amintiri speciale...iata niste sugestii.

Un Craciun memorabil

Este cea mai frumoasă perioada a anului! Daca lasam la o parte agitatia de dinainte, oboseala acumulata intr-un an de munca, migala activitatilor de curatenie generala a casei, orele de truda culinara in bucatarie pentru a crea cele mai gustoase mancaruri pentru familia ta, goana nesfârșită pentru cadouri. Dar, până la urmă, fac și acestea parte din atmosfera specifică perioadei.

Există, însă, cineva care nu simte toată oboseala aferentă. Care resimte doar bucuria și emoția, însumate într-o dulce așteptare a marelui moment festiv: copilul tău. Până la urmă, ei, copiii, sunt principalii destinatari ai tuturor eforturilor noastre. Iar, văzând luminițele din ochii lor la desfacerea cadourilor, bucurându-se de tot ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului, tindem să uităm toată oboseala, cheltuielile și consumul de energie: a meritat. Sigur, Crăciunul este o sărbătoare a întregii familii, un prilej de regăsire și de consolidare a sentimentelor. Însă Crăciunul este, mai presus de toate celelalte sărbători religioase, o sărbătoare a copiilor. Fă-o memorabilă pentru copilul tău!

Ajuta-ti copilul să-și clădească amintiri speciale de Craciun

Printre cele mai nostalgice și mai de preț momente ale copilăriei noastre se numără, fără îndoială, sărbătoarea Crăciunului. Colinde vechi, obiceiuri din satul bunicilor, mirosul de cozonac care umplea casa de fericire, sarmalele fierbând la foc domol, luminițele mirifice din brad și da, Moș Crăciun însuși – toate acestea sunt, pentru mulți dintre noi, amintirile cele mai de preț ale copilăriei. De ce să nu-l ajuți și pe copilul tău să-și clădească astfel de amintiri speciale? Iată câteva sugestii care-l pot ajuta pe cel mic să aibă un Crăciun de care să-și aducă aminte, peste ani, la fel cum facem noi cu Crăciunurile copilăriei noastre:

 Mergi cu el la colindat!

E un obicei românesc vechi, implică emoție și bucuria întâlnirii cu ceilalți. Învățați împreună o colindă nouă sau, de ce nu, învață-l colindele pe care le știai când tu erai copil. Repetați-le înaintea Crăciunului, seara, înainte de culcare, în mașină, în drum spre școală. Iar în Ajun, anunțați-vă prietenii și rudele că veniți la colindat!

craciun in familie

Ad-Extra3:

 Implică-l și pe el în pregătiri

Dă-i responsabilități pe măsura vârstei și interesului său. Dă-i voie, de exemplu, să-și decoreze camera lui festiv, cu luminițe și crenguțe de brad. Spargeți împreună nuci pentru deserturi. Împodobiți brăduțul de Crăciun.

 Ai putea începe o tradiție de familie (dacă nu ai deja una) pe care cel mic să o asocieze mereu cu Crăciunul

Există posturi de televiziune americane care, de zeci de ani, programează clasicul ”It’s a wonderful life”. Suedezii, pe de altă parte, se uită la desene animate Disney. De ce n-ar avea și familia voastră o tradiție specială? Ar putea fi o rețetă absolut unică de prăjitură. Sau un film de Crăciun urmărit în familie. Sau un cadou simbolic anual pentru întreaga familie. Ați putea citi împreună o poveste de Crăciun, sau relatarea nașterii lui Isus.

 Evident că ar trebui să fim buni și milostivi în tot timpul anului, dar Crăciunul este prin excelență, un anotimp al dăuririi, al compasiunii, al întrajutorării

Învață-l pe cel mic bucuria de a dărui și altora din fericirea sa. Fă un pachețel mic cu dulciuri și duceți-l împreună unui copilaș sărman. Adunați jucăriile cu care cel mic nu se mai joacă și donați-le unui spital de copii. Mergeți în vizită la un azil de bătrâni, cu un cozonac în brațe și-o colindă în suflet. Implicați-l pe copil într-una din nenumăratele campanii umanitare promovate în diverse medii.

 Pune la punct, împreună cu el, o colecție de globuri absolut speciale:

cumpără un glob deosebit în fiecare an și notează anul pe el. Adultul care va deveni copilul tău va avea, peste ani, cel mai prețios ornament din lume: un brăduț împodobit cu toate Crăciunurile copilăriei sale.

facem bradul

 Scrie-i câte o felicitare în fiecare Ajun!

Chiar dacă cel mic e încă în scutece și chiar dacă nu ai talent literar. Împărtășește-i gîndurile tale, urările și sentimentele. Alcătuiește-i o colecție de gânduri bune îmbogățită anual, pune acolo tot ce-ai vrea ca el să-și amintească peste ani. Și la un moment dat, când Moș Crăciun va deveni personajul unei povești frumoase, fă-l să aștepte în fiecare an felicitarea ta, cu aceeași emoție cu care așteaptă acum cadourile mult-dorite.

 Invită-i prietenii la joacă!

E sărbătoarea lor. Lasă-i să fie copii, să se bucure de momentele cele mai dragi lor. Fă-le niște platouri cu gustări, fursecuri sau prăjituri și bucură-te și tu de bucuria lor. Ieșiți împreună afară, la o partidă de bulgăreală (dacă aveți zăpadă) sau la patinoar.

Citeste 17 jocuri și activități haioase pentru zilele de Crăciun

 Pregătiți împreună niște ornamente de Crăciun

Există nenumărate tutoriale pentru toate gusturile, mai ușoare sau mai complexe. Petreceți o după-amiază meșterind niște decorațiuni care vor împodobi casa voastră în Ajun. Satisfacția celui mic va fi imensă.

 Du-l la biserică!

Chiar dacă de obicei nu mergeți prea des, de Crăciun e o atmosferă cu totul specială. Sunt seri cu concerte de colinde care sună total diferit în atmosfera de acolo față de CD sau youtube. În plus, e o bună ocazie de a-i explica celui mic credința care stă la baza sărbătorii Crăciunului, pentru a atenua consumerismul excesiv asociat în prezent acestei perioade. Învață-l despre toleranță, despre iubirea de oameni și despre diversele modalități prin care oamenii aleg să sărbătorească.

 Învață-l să-și exprime sentimentele

Crăciunul e o sărbătoare de familie, e un binecuvântat moment de respiro, de tihnă în pacea căminului. Stați împreună la masă. Povestiți. Spuneți ce vă face fericiți și pentru ce sunteți recunoscători. E un exercițiu de gândire pozitivă, de optimism și confort psihic.

 Fă poze!

Probabil că e printre ultimele lucruri la care te gândești, când ai friptura în cuptor, musafirii la ușă, copilul întrebând din cinci în cinci minute ”când vine Moșul” și cățelul cerându-se afară. Fă-ți timp. Peste ani, toată oboseala va fi uitată. Vor rămâne doar amintirile. Fă-le memorabile!

Va recomandam sa mai cititi si:

Scrisori pentru Moș Crăciun 🎅

Scrisori pentru Moș Crăciun 🎅

Vrei să scrii o scrisoare pentru Moș Crăciun? Aici este locul potrivit.Acum trăim serile magice ale lunii decembrie. Îngerii sunt în jurul nostru. Ne adâncim…

Copii care nu il iubesc foarte mult pe Mos Craciun

Copii care nu il iubesc foarte mult pe Mos Craciun

Toti copiii il iubesc pe Mos Craciun si cu totii asteapta sa ii sara in brate si sa-i povesteasca ce cadouri isi doresc sub brad! Ei bine...adevarul este ca nu toti il iubesc pe acest mos cu barba…

Cine este Mos Craciun: cand copilul afla ...

Cine este Mos Craciun: cand copilul afla ...

Mitul lui Mos Craciun, cu sacul sau plin de jucarii pentru toti copiii, i-a fermecat pe copiii multor generatii. Iar din dorinta de a sadi in inimioara copilului tau aceeasi nespusa fericire din…

  Citeste pe larg Casa lui Mos Craciun , 10 filme cu Mos Craciun si descoperiti pentru copilasi Desene de colorat cu tema Craciunului

Tot despre Craciun va recomandam sa mai cititi:

Sarbatorile, fara stres si anxietate
Cum decoram ferestrele si usile de Craciun?
Meniu special de Craciun(3)
Meniu special de Craciun (2)
Cel mai stilat brad de Craciun
Cei mai ciudati brazi de Craciun
Meniu special de Craciun
Cum decoram bradul in acest an?

  Comunitate, Forumurile parintilor inteligenti 

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

autor:  redactor Desprecopii.com NANA - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII