Tati, tu te-ai spalat pe dinti? Igiena orala se invata in timpul celor 7 ani de acasa
Igiena orală este unul dintre cele mai importante aspecte ale educației fundamentale pe care copiii o primesc acasă, formând baza unei bune sănătăți dentare și a obiceiurilor igienice pe termen lung. Îngrijirea dinților, alături de spălatul pe mâini, folosirea corectă a toaletei și formulele de politețe, sunt lecții esențiale care trebuie cultivate încă din primii ani de viață.
Pentru părinți, preocuparea de a le transmite copiilor importanța periajului dentar regulat, utilizarea corectă a pastei și a aței dentare devine parte integrantă din responsabilitatea lor de a le oferi o educație sănătoasă și completă. Aceasta nu doar previne problemele dentare, dar contribuie și la formarea unor rutine de sănătate care îi vor însoți pe parcursul vieții.
Riscul de carii dentare ii vizeaza mai ales pe copii?
Preocuparea pentru igiena dentara scade odata cu inaintarea in varsta
Ce ar trebui sa faca parintii pentru ca sanatatea bucala a copiilor lor sa fie asigurata?
Prima vizita la dentist a copilului:
Igiena orala se invata in timpul celor 7 ani de acasa
Igiena orala este unul dintre primele lucruri pe care copiii nostri le invata sau ar trebui sa le invete in educatia celor 7 ani de acasa. Dupa folosirea toaletei, spalatul pe maini, formule de politete si alte cateva astfel de lucruri marunte, dar extrem de importante pentru a pune bazele unei viitoare educatii frumoase, felul in care copiii isi ingrijesc dintii este una dintre preocuparile constante ale multor parinti. Ceea ce nu este rau deloc, ci e chiar un fapt laudabil. Partea bizara este insa ca pe cat de preocupati sunt parintii de igiena orala a copiilor lor, pe atat de neglijenti sunt cu propria igiena, uitand ca propriul exemplu este cel mai bun instrument in orice tip de educatie.
Riscul de carii dentare ii vizeaza mai ales pe copii?
Un studiu recent pus la dispozitia Desprecopii.com arata ca majoritatea romanilor considera ca riscul de carii dentare ii vizeaza mai ales pe copii si adolescenti si de aceea mai ales acestia ar trebui sa fie preocupati de igiena orala. Asa se explica probabil si faptul ca mersul la dentist pentru un control de rutina este o raritate la noi, 54% dintre romani considerand ca prevenirea cariilor dentare este o problema care se refera strict la igiena copiilor si ca oricum, masurile de igiena nu sunt chiar atat de eficiente in prevenirea cariilor din moment ce mai devreme sau mai tarziu dintii tot se cariaza si cad. Si totusi, studiul releva o preocupare sporita a parintilor pentru igiena bucala a copiilor lor. Iar daca ar fi sa deplasam lucrurile din statistici in realitate, cam asa si este.
Parintii incep sa fie preocupati de igiena dintisorilor copiilor inca de la aparitia acestora, cu un elan initial absolut incurajator. La recomandarea medicului sau a prietenilor, cumpara paste de dinti speciale pentru copii, periute colorate cu tot felul de animalute atractive si reusesc, intr-o prima faza sa transforme spalatul pe dinti intr-o activitate placuta, pe care copiii o indragesc. Ce se intampla insa ulterior?
Preocuparea pentru igiena dentara scade odata cu inaintarea in varsta
Ce bine ar fi daca lucrurile ar continua in aceasta directie pana la adanci batraneti. Din pacate insa, pe masura ce copiii cresc, parintii sunt adesea tentati sa fie mai putin preocupati de prevenirea problemelor dentare si mai cu seama de rezolvarea celor deja iminente sau a celor estetice. Statisticile arata, din nou, ca preocuparea pentru igiena dentara scade odata cu inaintarea in varsta. Vedem in jur sute de copii cu aparate dentare, dar oare, sincer, cati dintre parintii care investesc in aceste aparate au grija si de igiena orala speciala pe care o presupun ele si nu numai? Partea simpatica este ca de la un moment dat incolo, copiii devin ei insisi constienti de necesitatea igienei orale si isi trag de maneca parintii, pe care nu ii inteleg de ce nu practica aceleasi obiceiuri pe care i-au invatat atat de frumos sa le practice ei, de mici, asa incat intrebari precum cea din titlul articolului de fata, insotite de o nedumerire inocenta, sunt absolut firesti atunci cand copiii nu pricep de ce doar ei trebuie sa se spele pe dinti.
Ad-Extra3:
Ce ar trebui sa faca parintii pentru ca sanatatea bucala a copiilor lor sa fie asigurata?
Nu mare lucru, insa preocuparea constanta in aceasta directie este factorul esential in tot ceea ce inseamna igiena orala.
- Invatati-va copiii sa isi ingrijeasca zilnic singuri dintisorii, de la varste fragede si nu uitati sa le dati exemplul personal (tot zilnic, desigur)!
- Nu neglijati igiena dintilor de lapte si uitati complet principiul conform caruia daca tot cad ce rost are sa-i mai spalam!
- Vizitati impreuna cu copiii dentistul de cel putin doua ori pe an, pentru controale de rutina si nu doar atunci cand apare o durere sau o problema anume!
- Alegeti cu grija pasta de dinti, periuta si alte produse de ingrijire a cavitatii bucale, in functie de recomandarile medicului!
- Laudati-va copilul ori de cate ori se preocupa singur de igiena orala si acceptati-va criticile atunci cand sunteti intrebati de ce nu faceti ceea ce predicati!
Nu uitati ca igiena orala, parte extrem de importanta a educatiei pe care o dati propriilor copii, poate deveni o activitate amuzanta, in familie si ca uneori, copiii au darul de a ne aminti cat de mult conteaza lucruri pe care noi, adultii le neglijam adesea. Asadar, mami si tati, voi v-ati spalat pe dinti azi? Dar la dentist cand ati fost ultima oara?
Prima vizita la dentist a copilului
Cand mergem prima data cu copilul la medicul dentist?
Plecand de la premisa ca dintii de lapte ai copiilor vor fi inlocuiti cu cei definitivi, multi parinti nu considera ingrijirea dintilor temporari ai copiilor o prioritate. Copiii trebuie sa mearga la primul control stomatologic la varsta de 1-2 ani. Inainte de aceasta, este bine sa luati copilul cu dumneavoastra atunci cand mergeti pentru propriul control stomatologic pentru a se obisnui cu mediul citeste mai departe aici.
Tot despre ingrijirea dintilor mai cititi:
Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului
Implantul dentar
Zaharul si alimentatia copilului mic
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus
Dantura in timpul sarcinii
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli
Bauturile gazoase distrug dintii
Cabinet stomatologic pentru copii
Intrebari si raspunsuri despre problemele de stomatologie ale copiilor. Medici stomatologi raspund intrebarilor parintilor.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Da, buna intrebare! Daca parintii se spala pe dinti, copiii le urmeaza exemplul.Asa ar trebui sa se faca educatia pentru sanatate, prin exemplul personal!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII