Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani
Odata cu implinirea varstei de 2 ani, copiii incep sa-si exercite independenta, vor sa experimenteze mai mult, sa testeze tot ce se intampla in jurul lor si sa observe reactiile celorlalti.
Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani
Odata cu implinirea varstei de 2 ani, copiii incep sa-si exercite independenta, vor sa experimenteze mai mult, sa testeze tot ce se intampla in jurul lor si sa observe reactiile celorlalti. Totodata, la aceasta varsta apar si dificultatile de a intelege multe lucruri si de a-si exprima sentimentele, ceea ce poate duce la crize temperamnetale pe care parintii nu le pot intelege. Psihologii le recomanda parintilor sa vorbeasca cat mai mult cu cei mici, sa ii asculte cand au ceva de spus, sa le inteleaga starile si sa-i incurajeze permanent.
Dezvoltarea vorbirii este foarte importanta la varsta de 2-3 ani, copiii dorindu-si sa se implice cat mai mult in conversatii, sa interactioneze mai mult cu cei din jur, insa trebuie ajutati.
Printre trasaturile comportamentale specifice varstei de 2-3 ani putem enumera:
- dorinta de a se juca singuri
- refuzul de a imparti jucariile cu ceilalti copii
- folosesc frecvent cuvantul NU
- crize temperamentale.
Pentru a ajuta copiii de 2-3 ani sa socializeze mai usor si sa se integreze intr-un grup de copii puteti allege diferite activitati:
1. Cursuri de pregatire pentru gradinita
In Bucuresti puteti alege dintr-o varietate de centre de cursuri pentru copii, care isi desfasoara activitatea si in weekend. Un astfel de loc este si Centrul Educational Edu&Care care pune la dispozitia parintilor cursul Baby Smart – primii pasi spre gradinita care isi propune sa-i introduca pe cei mici in atmosfera unei gradinite inainte de inceperea ei si sa ajute la integrarea copiilor într-un mediu institutionalizat.
Ad-Extra3:
2. Mergeti la locurile de joaca pentru copii
Aici copiii vor interactiona mai usor prin simplu fapt ca vor fi nevoiti sa imparta un tobogan.
3. Mergeti la TEATRU
Puteti alege centre educationale care au programe interactive de teatru pe categorii de varste sau alegeti sa mergeti la cel mai popular teatru pentru copii – Teatru Tandartica unde se joaca multe piese frumoase pentru copii.
4. Mergeti la Gradina Zoo
In weekend profitati de timpul liber si mergeti cu cei mici la ferma animalelor sau gradina zoologica. Entuziasmul copiilor va mult mai mare decat daca le veti povestiti din carti si veti avea ocazia sa le raspundeti la multe intrebari pe care ei inca nu le inteleg si care ii vor ajuta sa-si formeze gandirea si sa-si dezvolte vocabularul.
5. Jocuri de dezvoltarea vorbirii
Transforma orice activitate in jocuri de stimularea vocabularului. De exemplu, strimuleaza-i sa va spuna povesti si poezii, cititi-i povesti sau puneti-i audio CD, jucati-va de-a identificarea obiectelor si culorilor. Stimulati-i sa va dea cat multe detalii despre diferite obiect cu care interactioneaza.
In concluzie, parintii au un rol important in a facilita interactiunea micutului cu alti copii. Implicandu-i in activitati in afara casei, parintii le ofera posibilitatea sa stabileasca relatii cu ceilalti copii, sa-si faca prieteni. Sentimentul de apartenenta la un grup este foarte important in aceasta etapa.
Contactele sociale la aceasta varsta sunt puternice instrumente de modelare si exersare a comunicarii, a lucrului in echipa, a reciprocitatii (invata sa imparta jucariile, invata sa lege prietenii, descopera ca nu orice lucru ii este permis , etc). Ba chiar mai mult, aceste interactiuni faciliteaza dezvoltarea emotionala si cognitiva a copilului.
Relatiile cu cei de aceeasi varsta il ajuta sa-si construiasca propria imagine despre sine, in grup descoperindu-si treptat abilitatile, interesele, limitele, diferentele si asemanarile.
Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice
Perioada de negatie este o etapa din dezvoltaea unui copil cand realizeaza ca are o proprie parere si ca se poate face auzit. Deci, e momentul cand brusc ...isi doreste sa isi afirme unicitatea proaspat descoperita ... si cum altfel decat opunandu-se vointei parintilor...Iata ce trebuie sa stie parintii despre aceaste crize de negatie din jurul varstei de 2 anisori si cum trebuie reactionat - in situatii practice.
Forumuri de discutie ale parintilor
In floarea copilariei (3-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII