Drepturile unui tatic: Concediul de paternitate

Drepturile unui tatic -  Concediul de paternitate

Drepturile unui tatic - Concediul de paternitate

  • Bulversat de noul rol, acela de tatic ... orice barbat in acest rol are parte de o veste oarecum buna. Are dreptul la concediul de paternitate - chiar si in Romania.

Concediul paternal
Concediul parental
Luna celuilalt părinte!

Bulversat de noul rol, acela de tatic ... orice barbat in acest rol are parte de o veste oarecum buna. Are dreptul la concediul de paternitate - chiar si in Romania.

Iata ce trebuie sa stii despre concediul de paternitate:

Ca proaspăt tată, beneficiezi de două tipuri de concediu:
concediul paternal de cinci zile lucrătoare, respectiv 15 zile lucrătoare, dacă ai absolvit un curs de puericultură (în care ai deprins abeceul relaţiei părinte-bebeluş); şi concediul parental, cunoscut mai bine sub denumirea de concediu de creştere şi îngrijire a copilului până la vârsta de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap).

Concediul paternal

Pentru a beneficia de acest miniconcediu (atat de diferit de alte concedii... vei vedea), trebuie să depui o cerere, în primele opt săptămâni după naşterea copilului, la serviciul resurse umane al unităţii în care eşti angajat.

Cererea nu poate fi respinsă: concediul paternal este stipulat în Codul muncii, constituie vechime în muncă şi este plătit de angajator din fondul de salarii, cu o sumă corespunzătoare salariului de bază al părintelui, incluzând şi sporurile, şi adaosurile.

Concediul parental

Ai dreptul la acest concediu prelungit dacă tu şi mama copilului aţi decis să inversaţi rolurile tradiţionale: ea se va întoarce la serviciu, după concediul postnatal, iar tu vei rămâne acasă, cu bebe. Acest schimb de responsabilităţi a devenit posibil, prin lege, începând cu data de 1 martie 2012.

În cazul în care optezi pentru concediul de creştere şi îngrijire a copilului, trebuie să depui o cerere, în acest sens, la serviciul resurse umane, după 42 de zile de la naşterea bebeluşului. Pe durata concediului vei primi o indemnizaţie lunară reprezentând 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni dinaintea venirii pe lume a celui mic.

Valoarea acestei indemnizaţii e îngrădită, totuşi, între nişte limite: minimum 600 de lei pe lună; maximum 1.200 de lei pe lună (dacă stai cu bebe până la doi ani) sau 3.400 de lei pe lună (dacă rămâi cu el un an, respectiv trei ani, în condiţiile existenţei unui handicap). Aceşti bani îţi sunt viraţi din bugetul consiliilor locale, prin Agenţiile pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Luna celuilalt părinte!

Concediul pentru creşterea copilului până la unu sau doi ani durează, practic... 11 luni sau 23 de luni. Pentru că, potrivit legii, “cel puţin o lună din concediul de creştere a copilului este alocată părintelui care nu a solicitat acest drept”.

Aşadar, mama va trebui să stea acasă, în ultima lună, cu cel mic. Iar tu vei reveni la serviciu. Dacă nu faceţi această rocadă, în luna respectivă nu mai primiţi indemnizaţia pentru creşterea copilului, iar tu trebuie să îţi iei concediu fără plată.

Despre meseria de tata mai cititi:

Zece sfaturi pentru a deveni un tătic perfect

Zece sfaturi pentru a deveni un tătic perfect

Nu stim daca exista tatici perfecti, insa merita facut orice efort pentru a fi un tata cat mai bun, pentru copilul tau. Am pregatit o lista cu 10 lucruri concrete pe care taticii le pot face, pentru…

Drama vesela cu hormoni

Drama vesela cu hormoni

Sotia are probleme cu hormonii. E insarcinata si e altfel decat cum o stiam eu. E in saptamana a 32-a de sarcina si imi trimite in fiecare zi pe mail un articol de la Desprecopii.com care ma…

Depresiile proaspatului tatic: de la fericire la oboseala si depresie sau de ce barbatii devin mai sensibili cand devin tatici

Depresiile proaspatului tatic: de la fericire la oboseala si depresie sau de ce barbatii devin mai sensibili cand devin tatici

Chiar dacă Desprecopii.com acordă o mare atenție, și pe bună dreptate, depresiei postnatale a tinerelor mămici, studiile de peste hotare demonstrează că…


FORUMUL TATICILOR moderni

  Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor



autor: DC Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
stire confirmata de Mediafax

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. ionescu mihai
    ionescu mihaitrimis la 2/11/2016

    salut....daca se intrerupe concediul de 2 ani ssi se incepe o noua munca ...ce acte imi trebuie si unde trebuie sa merg cu ele ???

    Raspunde la acest comentariu
  2. suta ion
    suta iontrimis la 25/1/2016

    Am o intrebare.Lucrez In Ministerul Afacerilor Interne si am un coleg care a intrat in concediu parental de 2 ani. El ia 2500 lei pe luna indemnizatia in conditiile in care are perioada de paternitate de doi ani.Intrebarea mea ar fi urmatoarea.Aproximativ atit as lua si eu pe o perioada de 2 ani?...Sunt nelamurit pt ca am vazut ca in lege scrie despe faptul ca daca ramii pe 2 ani iei undeva intre 600-1200 lei si atunci vin si va intreb cum poate lua el 2500 lei pt doi ani?...MULTUMESC!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII