Cum putem face copiii fericiti fara televizor sau ecrane digitale - 7 activitati care le stimuleaza creativitatea
Copiii care petrec o mare parte din timpul liber în fața televizorului sau cu ecrane digitale sunt mai putini fericiti decat cei angajați în activități creative, cum ar fi pictura. Un studiu al cercetătorilor de la Oxford University a descoperit că activitățile pasive, precum televizorul sau ecranele digitale, au un impact negativ asupra fericirii micuților, probabil din cauza lipsei de interacțiune și stimulare fizică.
Copiii care petrec mult timp in fata televizorului sunt mai putin fericiti
Timpul petrecut cu sarcini active ajuta la dezvoltarea copiilor
Prin activitatile pasive copiii nu evolueaza
7 Activități pentru copii care stimulează creativitatea
Copiii care petrec mult timp in fata televizorului nu sunt fericiti
Copiii care petrec o mare parte din timpul liber in fata televizorului urmarind tot felul de desene animante sunt mai putin fericiti decat cei care sunt antrenati in sarcini active, cum ar fi pictura. Un studiu al cercetatorilor de la Oxford University. din Marea Britanie - a descoperit ca activitatile pasive, printre care se numara si televizorul, au un impact negativ asupra fericirii micutilor, probabil, pentru ca implica prea putin interactiunea. Prin contrast, cei care se joaca activ, au demonstrat o mai buna dezvoltare a abilitatilor motorii si a competentelor de vorbire, fiind si mai multumiti.
Expertii au analizat mai mult de 800 de copii, cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani intre anii 2017-2023. Mamele micutilor au fost intrebate despre fericirea copiilor lor, dezvoltarea abilitatilor de comunicare si a celor motorii. De asemenea, li s-a solicitat sa inregistreze activitatile la care au luat parte copiii lor in timpul celor doua saptamani anterioare studiului.
Timpul petrecut cu activitati active ajuta la dezvoltarea copiilor
Studiul a constatat ca timpul petrecut cu sarcini active ajuta la dezvoltarea copiilor, cum ar fi pictura sau artele si meseriile care au dus la imbunatatirea abilitatilor motorii, iar cititul povestilor si cantatul la stimularea competentelor comunicarii. S-a constatat, de altfel, ca acei micuti care au avut parte de activitati active impreuna cu parintii au fost mai fericiti. Activitatile pasive, cum ar fi privitul televizorului sau rasfoirea unor carti ilustrate nu au contribuit la dezvolatrea nivelului de fericire al copiilor. De fapt, prea mult timp in fata televizorului, s-a constatat, are chiar un efect negativ asupra fericirii copiilor.
Prin activitatile pasive copiii nu evolueaza
Dr. Laurence Roope, de la "Centrul de Cercetare a Sanatatii", Universitatea Oxford, a declarat: "Mai mult timp petrecut in fata televizorului inseamna mai putin timp pentru a face alte lucruri care aduc fericire sau contribuie la dezvoltarea copiilor. Copiii se afla la varsta la care invata cu usurinta si sunt predispusi sa o faca prin activitatile active. Prin activitatile pasive, cum ar fi petrecerea timpului in fata televizorului, acestia nu evolueaza." Tot el este de parere ca, cartile ilustrate sunt "un pic mai interactive" decat lectura.
El a adaugat: "Acestea sunt importante la copiii de un an sau de 6 luni, dar cei de varsta mai mare sunt pregatiti pentru o stimulare suplimentara care vine din cititul povestilor de catre parintii lor. Nu am gasit nici un impact negativ in ceea ce priveste privitul cartilor ilustrate, dar nici unul pozitiv in contrast cu alte activitati. Rezultatele noastre sugereaza ca parintii se pot confrunta cu compromisuri dificile in ceea ce priveste timpul petrecut in mod activ cu copiii lor, comparativ cu simpla oferire de alte variante mai putin active. Desigur, parintii nu se pot angaja cu copiii lor in aceste activitati in fiecare ora a zilei, dar este incurajator faptul ca timpul petrecut citind carti, desenand, sau cantand un cantec ar putea ajuta la dezvoltarea micutilor."
Co-autorul Paul Anand, profesor de economie la Open University, a adaugat: "Un studiu economic asupra copiilor foarte mici este relativ nou, dar in cazul in care rezultatele noastre sunt replicate in alte cercetari, el ar putea avea implicatii semnificative pentru educatia parentala. S-ar putea, de exemplu, sa ne permita sa reevaluam rolul artelor in dezvoltarea abilitatilor si a potentialului uman."
Studiul lor, intitulat "Fericirea si dezvoltare la copiii foarte mici" a fost prezentat la conferinta anuala "Royal Economic Society" din Manchester.
Intre timp, o alta lucrare prezentata la aceeasi conferinta sustine ca imbunatatirile in educatia de baza au condus la venituri medii mai mari din intreaga lume. Cu toate acestea, cercetatorii spanioli sunt de parere ca inegalitatea dintre cei care castiga putin si cei care castiga foarte mult a ramas neschimbata.
Ad-Extra3:
7 Activități pentru copii care stimulează creativitatea
1. Pictura și Desenul
Oferă copiilor materiale variate, cum ar fi acuarele, creioane colorate și markere, și încurajează-i să exprime liber ceea ce simt și văd.
Beneficii: Dezvoltă abilitățile motorii fine, stimulează imaginația și ajută la exprimarea emoțiilor.
2. Jocuri de construcție
Utilizează seturi de construcție, cum ar fi LEGO sau blocuri de lemn, pentru a construi diverse structuri.
Beneficii: Îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor, coordonarea mână-ochi și gândirea spațială.
3. Teatru și jocuri de rol
Încurajează copiii să creeze scenarii și să joace diverse roluri folosind costume și recuzită.
Beneficii: Dezvoltă abilitățile de comunicare, empatia și creativitatea.
4. Origami și Arta Hârtiei
Introduce copiii în arta plierii hârtiei și alte activități creative cu hârtie.
Benefici*: Îmbunătățește dexteritatea manuală, răbdarea și gândirea logică.
5. Muzică și Dans
Permite copiilor să experimenteze cu diferite instrumente muzicale și să creeze propriile lor dansuri.
Beneficii: Stimulează coordonarea, ritmul și exprimarea emoțională.
6.Proiecte de Artizanat
Încurajează proiecte de artizanat folosind materiale reciclate, mărgele, sfoară și alte materiale artizanale.
Beneficii: Promovează creativitatea, răbdarea și concentrarea.
7. Experimente Științifice
Organizează mici experimente științifice care să le permită copiilor să exploreze fenomenele naturale.
Beneficii: Îmbunătățește gândirea critică, înțelegerea științifică și curiozitatea naturală.
Aceste activități nu doar că stimulează creativitatea copiilor, dar și le dezvoltă diverse abilități cognitive și motorii, pregătindu-i pentru provocările viitoare și îmbunătățindu-le starea de bine generală.
Despre alte activitati de care poate beneficia sau nu creierul copilul tau, merita sa citesti si:
Forumuri specializate
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: stire BBC.co.uk
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII