Alimențatia bebelușului cu formule de lapte: 3 intrebări și răspunsuri
Alimentatia bebelusului cu formula de lapte a fost si este un subiect care suscita mereu noi controverse, atat in ceea ce priveste comparatia dintre diversele tipuri de formule existente pe piata si laptele matern, cat si in ceea ce priveste necesitatea sau optiunea introducerii formulei de lapte la o anumita varstă. Dar poate sa fie bebelusul alergic la o formulă de lapte? Poate o formulă de lapte schimba culoarea scaunului bebelușului? De ce vomită uneori bebelușii cand mănanca formule de lapte?
→ Iată, trei dintre problemele pe care și le pun de cele mai multe ori mămicile in legătura cu formula de lapte și răspunsurile aferente fiecareia dintre ele.
Poate sa fie bebelusul alergic la o formula de lapte?
Poate o formula de lapte schimba culoarea scaunului bebelusului?
De ce vomita uneori bebelusii cand mananca formule de lapte?
Alte posibile simptome ale unei alergii la formula de lapte
Cum aleg formula de lapte praf: ghid pentru mămici
Despre alimentatia cu formula de lapte praf
Ce trebuie stiut despre laptele pentru bebelusi
Alimentatia bebelusului cu formula de lapte a fost si este un subiect care suscita mereu noi controverse, atat in ceea ce priveste comparatia dintre diversele tipuri de formule existente pe piata si laptele matern, cat si in ceea ce priveste necesitatea sau optiunea introducerii formulei de lapte la o anumita varsta.
Dincolo de aceste controverse, realitatea este ca in zilele noastre un numar foarte mare de bebelusi sunt hraniti cu formula de lapte, iar varietatea produselor este mereu in crestere. De aceea, mamicile care opteaza pentru o anumita formula de lapte isi pun adesea intrebari legate de calitatea ei, de eventualele efecte negative pe care le-ar putea avea asupra bebelusului.
Iata, asadar, trei dintre problemele pe care si le pun de cele mai multe ori mamicile in legatura cu formula de lapte si raspunsurile aferente fiecareia dintre ele.
1. Poate sa fie bebelusul alergic la o formulă de lapte?
In primul rand, trebuie sa stii ca alergiile la formulele de lapte sunt destul de rare. Ele pot insa aparea si cu siguranta iti vei pune intrebari asupra posibilelor reactii alergice daca iti hranesti bebelusul cu formula de lapte, mai ales daca exista antecedente ale copilului in privinta alergiilor sau daca stii ca in familia tatalui exista o predispozitie catre alergii.
Care este cauza alergiilor la formulele de lapte? Acestea contin fie proteine din lapte de vaca (cel mai comun alergen), fie produse din soia. Bebelusii care au reactii alergice la proteina din lapte de vaca tind sa aiba probleme si din cauza componentelor extrase din soia, asa incat formulele pe baza de soia nu sunt o solutie.
De aceea, inainte de a lua o decizie cu privire la alegerea sau la schimbarea formulei de lapte, trebuie sa te consulti cu medicul pediatru. Simptomele care pot indica prezenta unei alergii la formula sunt variate, insa nu sunt neaparat specific, pentru ca ele pot fi usor associate cu alte cause. Cele mai frecvente sunt voma, iritatiile pielii, schimbari bruste in consistenta si culoarea scaunului, disconfort abdominal.
2. Poate o formulă de lapte schimba culoarea scaunului bebelușului?
Ceea ce bebelusul elimina in scutec este direct influentat de ceea ce mananca. Prin urmare, orice schimbare produsa in alimentatia bebelusului se va reflecta imediat in aspectul scaunului. Trecerea de la laptele matern la formula de lapte face ca scaunele bebelusului sa miroase si sa arate diferit. Este un fenomen firesc, pentru ca formula de lapte contine elementele pe care laptele matern nu le contine sau invers si acest lucru cauzeaza schimbarea florei intestinale. Deci schimbarea culorii scaunului nu trebuie sa te ingrijoreze.
Majoritatea mamicilor constata ca scaunul bebelusilor hraniti cu formula de lapte miroase mai puternic, este mai inchis la culoare si este mai gros decat cel al bebelusilor hraniti cu lapte matern. Reactiile alergice la formula de lapte pot determina insa si ele un miros urat accentuat si o consistenta neobisnuita. Ia legatura cu medicul pediatru daca in scaunul bebelusului apar semne de sange sau daca bebelusul are diaree timp de mai multe zile consecutive.
Reactiile alergice la formula determina, de asemenea, un disconfort digestiv accentuat care se instaleaza imediat dupa consumul de formula de lapte. Disconfortul abdominal se instaleaza imediat dupa consumul de lapte determinand agitatia bebelusului, starea de iritare manifestata prin plans etc. Acest disconfort este produs de gaze sau de dureri abdominale. Daca te intrebi daca bebelusul tau are o intoleranta la lactoza s-ar putea sa te inseli, pentru ca intoleranta la lactoza nu este o alergie si se manifesta, de obicei, mai tarziu, in copilarie sau chiar in adolescenta.
Ad-Extra3:
3. De ce vomită uneori bebelușii cand mănanca formule de lapte?
Majoritatea bebelusilor vomita des mai ales in primele luni de viata, cand sistemul lor digestiv este inca imatur. De obicei, cauza imediata a vomei bebelusului este una dintre urmatoarele: a mancat prea mult, regurgiteaza, saliveaza, tuseste sau plange. Sistemul digestiv este inca imatur, ceea ce ii face sa vomite putin chiar si atunci cand ragaie, dupa o masa obisnuita.
Daca totusi bebelusul vomita foarte des si mult, este posibil ca aceasta reactie sa fie la formula de lapte si sa indice nu neaparat o alergie la proteina din lapte, ci pur si simplu o dificultate de adaptare la schimbarea alimentatiei. De aceea medicii pediatri recomanda adesea ca trecerea de la laptele matern la formula de lapte sau chiar de la o formula la alta sa se faca treptat, prin scaderea cantitatii laptelui care urmeaza a fi inlocuit si cresterea formulei ce urmeaza a fi introdusa.
Daca starea de voma persista chiar si dupa aceasta inlocuire treptata, este posibil ca ea sa fie simptomul unei alergii. Si chiar daca voma nu este cauzata de o alergie, aparitia ei repetata impune consultarea medicului pediatru. Problemele gastrice pe care le declanseaza adesea alergia la formula de lapte, chiar daca uneori trec neobservate sau sunt asociate cu alte afectiuni specifice bebelusilor, se reflecta adesea in modul in care bebelusul se dezvolta. Asa incat, o stagnare a cresterii in greutate sau o scadere a greutatii pot fi si ele determinate de o alergie la formula de lapte. Citeste mai multe detalii aici Varsaturile bebelusului - De ce vomita bebe si ce pot face?
3. Ce simptome posibile are alergia la formula de lapte
Uneori, alergiile la formula de lapte se pot manifesta prin simptome pe care in mod normal le asociem cu alte cauze, cum ar fi afectiuni ale pielii. Aparitia eczemei (pete uscate, rosii, iritate). Iritatia de scutec, prezenta sub forma unui inel rosiatic in jurul anusului, poate fi semnul unei alergii la formula de lapte daca nu trece nici dupa tratamentul cu creme specifice iritatiilor cauzate de scutece.
Congestia nazala, stranutul, respiratia dificila, prezenta mucusului in nas sau in gat sau alte probleme respiratorii, daca nu sunt associate cu o raceala pot fi semnul unei alergii la proteina din lapte. De asemenea, bebelusii care sufera de alergii pot manifesta un disconfort care ii face sa adoarma greu.
► Citeste si Alăptarea cu biberonul: Mai precis hrănirea bebelușului cu biberonul. 9 lucruri esențiale de știut dragă mami
Cum aleg formula de lapte praf: ghid pentru mămici
Laptele formula pentru bebelusi este a doua varianta - in ordinea sanatatii - de hrana a bebelusului. Dar cum o alegem pe cea potrivita?
Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor care au decis sa isi hraneasca bebelusul cu formula de lapte praf. Pentru a putea face o alegere corecta, mamicile ar trebui sa se informeze din surse obiective si variate si ar trebui sa stie, in primul rand, care sunt tipurile de formula existente pe piata (nu ne referim aici la marci de produse, ci la tipuri, in functie de compozitia lor). Iata un ghid util pentru mamici despre cum se alege formula de lapte praf si alte sfaturi importante.
Mai multe informatii despre alimentatia cu formula de lapte gasesti si aici:
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si Forumuri recomandate
Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.
autor: Desprecopii.com,
Redactor: Milena Sadova - Senior Editor,
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII