Este autismul supra-diagnosticat?
Autismul a devenit atât de supradiagnosticat încât în termen de cinci până la 10 ani nu ar putea exista aproape nici o diferență între grupurile de persoane care au fost diagnosticate cu afecțiunea și cele care nu au făcut acest lucru, avertizează un cercetător din Montreal în urma publicării unui nou studiu.
Asociatia Americana de Psihiatrie a lansat noi linii directoare de diagnosticare a acestei afectiuni, conform carora numarul persoanelor diagnosticate ar putea scadea cu o treime. Pe de alta parte, expertii sunt de parere ca mii de copii ar putea ramane nediagnosticati, si astfel, fara sprijinul educational si cel social de care au nevoie.
Autismul a devenit atât de supra-diagnosticat încât în termen de cinci până la 10 ani nu ar putea exista aproape nici o diferență între grupurile de persoane care au fost diagnosticate cu afecțiunea și cele care nu au făcut acest lucru
Nu avem date statistice pentru Romania insa cele mai recente cifre din Statele Unice arata ca autismul apare acum la aproximativ 1 din 68 de copii din Statele Unite. Tulburarea - acum oficial cunoscută sub numele de tulburarea spectrului de autism - este diagnosticată într-un ritm care reprezintă o creștere de 30 la sută față de 1 în 88 acum doi ani.
Pe scara mondiala, autismul a devenit atât de supragnosticat încât în termen de cinci până la 10 ani nu ar putea exista aproape nici o diferență între grupurile de persoane care au fost diagnosticate cu afecțiunea și cele care nu au făcut acest lucru, avertizează un cercetător din Montreal în urma publicării unui nou studiu.
Este autismul supra-diagnosticat?
Asociatia Americana de Psihiatrie a lansat noi linii directoare de diagnosticare a acestei afectiuni, conform carora numarul persoanelor diagnosticate ar putea scadea cu o treime. Expertii sunt de parere ca mii de copii ar putea ramane nediagnosticati, si astfel, fara sprijinul educational si cel social de care au nevoie. In Marea Britanie, liniile directoare sunt considerate la fel de importante, dar nu reprezinta principalul instrument folosit in diagnosticare.
Cercetatorii sustin ca noile linii directoare de diagnosticare a autismului ar putea reduce numarul de persoane diagnosticate cu o treime. Asociatia Americana de Psihiatrie (APA) a lansat liniile directoare in mai 2013, potrivit carora, cred expertii, mii de copiii din SUA ar putea ramane nediagnosticati. Acest lucru se traduce prin limitarea accesului la sprijin educational si social.
Numarul cazurilor diagnosticate cu autism scade
Cercetatorii de la Universitatea Columbia, New York, au efectuat o analiza a modificarilor din "Manualul Statistic de Diagnosticare a Tulburarilor Mentale". Studiul a relevat faptul ca numarul cazurilor diagnosticate utilizand noile linii directoare, scade cu un procent de 31%.
Cercetatorul dr. Kristine Kulage declara: "Acest studiu probeaza ingrijorarea ca exista posibilitatea (conform noilor proceduri de diagnosticare) ca un copil care are aceasta afectiune (conform criteriilor vechi) sa nu fie diagnosticat. Vechiul manual includea trei subgrupe distincte in cadrul definitiei tulburarilor din spectrul autismului - tulburare cu autism, tulburare Asperger si dezvoltare omniprezenta a unei tulburari - care in noile conditii nu sunt specificate!
Manualul revizuit elimina aceste subgrupuri, in schimb, adaugand o alta noua, numita tulburare de comunicare sociala (pentru a diagnostica persoanele care au dificultati de comunicare dar nu dispun de alte atribute asociate autismului). Dupa utilizarea noului manual, numarul diagnosticurilor persoanelor cu autism a scazut cu 22%, iar al celor care dezvolta o tulburare omniprezenta cu 70%, de altfel, nespecificata. Cu toate acestea, nu a existat nici un declin notabil in numarul persoanelor diagnosticate cu tulburare Asperger.
"Exista posibilitatea sa pierdem diagnosticarea si tratamentul unor copiii, cei mai vulnerabili, care au intarzieri in dezvoltare" a declarat Dr. Kulage. "In multe cazuri, copiii necesita un diagnostic de ASD pentru a beneficia de prestatii medicale, suport educational si servicii sociale. Aceste noi orientari nu sunt considerate a avea un impact semnificativ asupra procesului de diagnosticare in Marea Britanie.
Carol Povey, Director al Centrului National Autistic, a declarat: "Noul manual are o influenta mare, dar nu este principalul set de criterii folosite in Marea Britanie, asa ca nu ne asteptam la schimbari imediate a modului in care autismul si sindromul Asperger sunt diagnosticate in tara noastra.
Eliminarea termenului de "Sindrom Asperger" se datoreaza faptului ca anumiti pacienti il vedeau ca parte a identitatii lor, folosindu-l in vocabularul de zi cu zi. Schimbarile nu vor impiedica oamenii sa foloseasca acest termen pentru a se defini. Toti cei care au fost diagnosticati cu autism, inclusiv cei cu sindromul Asperger, isi vor pastra diagnosticul.
Persoanele cu autism tind sa aiba dificultatii in comunicare, de a interpreta gresit expresiile faciale, precum si dificultati in a-si face prieteni. Ele pot fi, de asemenea, dependente de rutina, extrem de sensibile la schimbarile din mediul lor, si intens concentrate pe interese care nu sunt adecvate in contextul social in care se afla. Simptomele variaza in severitate, iar diagnosticarea precoce si accesul la tratament s-au dovedit a duce la rezultate mai bune.
Pe de alta parte, insa...
Ad-Extra3:
Iata de ce multe fete cu autism raman nediagnosticate: ce riscuri pot aparea
Fetele cu autism ramân deseori nediagnosticate sau diagnosticul se pune mult mai târziu.
Mult mai multi băieți decât fete sunt diagnosticați cu o afectiune din spectrul autismului: exista mai mult de patru băieți pentru fiecare fată autistă, conform Academiiei Americane de Pediatrie. Cercetătorii indică ca la baza stau diferențele genetice. Dar clinicienii și cercetătorii au realizat de asemenea că multe fete cu autism - cu simptome clare nu sunt diagnosticate, sau mult mai tarziu decat ar fi cazul.
Cercetatorii sunt de părere că fetele autiste nediagnosticate ajung să se întrebe mai tarziu „ce este în neregulă” cu ele, ceea ce poate duce la depresie, anxietate, vulnerabilitate și pierderea stimei de sine citeste in continuare pe aceasta pagina.
Despre autism mai cititi
Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tau?
De ce copiii autisti nu isi pot intelege emotiile
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
autor: Desprecopii.com 2020
Referinte:
https://psychcentral.com/blog/why-no-one-is-talking-about-the-possible-overdiagnosis-of-autism/
https://globalnews.ca/news/5798140/autism-misdiagnosis/
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII