Sarcina și vitaminele prenatale: ce trebuie să știe orice femeie insarcinată
În timpul sarcinii, vitaminele prenatale oferă o serie de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea fătului și pentru sănătatea femeii. Fiecare viitoare mămică dorește să se asigure că pruncul ei primește toate vitaminele de care are nevoie chiar din timpul sarcinii. Deci, aproape fiecare gravidă se întreabă dacă și ce suplimente de vitamine îi sunt necesare pe parcursul celor 40 de săptămâni. Bebelușul are nevoie în fiecare zi de vitamine și minerale esențiale pentru a se dezvolta sănătos.
→ Iată sfatul despre vitaminele prenatale și rolul lor în timpul sarcinii - ce fel de vitamine trebuie să iei și ce nutrienți sunt esențiali în sarcină.
veti citi:
Ce contin suplimentele prenatale?
Oare si eu trebuie sa iau suplimente de vitamine? De ce?
De ce ai nevoie de vitamine prenatale in timpul sarcinii?
Ce fel de vitamine ar trebui sa se gaseasca in suplimentul meu prenatal?
Lipsa de vitamina B-12 poate produce avorturi spontane
Studii despre vitaminele prenatale
Ce puteti face in cazul lipsei de vitamina B-12?
Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nastere
Despre vitamine si o sarcina sanatoasa
Despre Alimentatia corecta in timpul sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
ODISEEA SARCINII - COMUNITATEA BURTICILOR INTELIGENTE
Sectiunea Intrebari de la gravidute - de la Desprecopii - are multe intrebari despre vitaminele de sarcina, despre importanta acestora si despre cum se aleg. Iata toate detaliille despre suplimentele de vitamine, utile unei gravidute:
Ce contin suplimentele prenatale?
Ca regula generala cele mai multe suplimente prenatale contin o cantitate mai mare de acid folic, fier si calciu decat in multivitaminele obisnuite. Femeile gravide au nevoie de o cantitate mai mare din acesti nutrienti decat femeile obisnuite, si in special de acid folic care reduce riscurile fatului de deficienta ale sistemeului nervos ca spina bifida.
Doctorul care va urmareste sarcina va va sfatui probabil sa luati vitamine in perioada in care incercati sa ramaneti gravida sau imediat ce ati ramas insarcinata.
Suplimentele prenatale de vitamine se pot cumpara de la farmacie sau puteti cere doctorului dvs. sa va prescrie o reteta pentru asa ceva. In functie de caz (daca asteptati gemeni sau aveti deja un copil care s-a nascut cu deficiente, etc.) este posibil sa vi se prescrie suplimente prenatale cu cantitati foarte mari din anumiti nutrienti.
Oare si eu trebuie sa iau suplimente de vitamine? De ce?
Nu toti specialistii au aceeasi parere in privinta generalizarii suplimentului prenatal pentru toate femeile gravide.
Unii specialisti, de exemplu, spun ca un regim alimentar echilibrat poate furniza toate vitaminele de care o femeie are nevoie in timpul sarcinii.
Dar, totusi cele mai multe opinii autorizate sunt in favoarea suplimentului de vitamine, atat in perioada dinaintea sarcinii cat si in timpul acesteia. In special acidul folic ajuta la dezvoltarea si regenerarea celulelor obisnuite, fiind in special important in primele saptamani de dezvoltare a bebelusului din burtica. Ajuta la formarea corecta a creierului si maduvei spinarii bebelusului, fara care exista un risc mai mare de pierdere a sarcinii, respectiv riscul de 1 la 1000 ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural. Defectele de tub neural se pot manifesta sub forma mai multor boli prezente la nastere, printre care spina bifida si anencefalia. Prima dintre ele, care inseamna in principiu maduva deschisa, poate duce in cazurile cele mai grave la paralizia picioarelor precum si la probleme de control al vezicii si intestinelor citeste totul despre acidul folic aici.
De ce ai nevoie de vitamine prenatale in timpul sarcinii?
Chiar si cu o alimentatie atenta, este aproape imposibil sa-i asiguri fatului - necesarul de nutrienti, doar pe baza alimentatie normala. Corpul unei femei insarcinate produce atat de mult sange suplimentar incat ai nevoie zilnic de 27-30 mg de fier si pana la 700 mcg de supliment de acid folic.
Ad-Extra3:
Ce fel de vitamine ar trebui sa se gaseasca in suplimentul meu prenatal?
In afara de fier si acid folic, un adevarat supliment prenatal ar trebui sa contina vitamina C, vitamina D, vitamine din complexul B - tiamine, vitamina B-6, riboflavin, niacin si B-12 precum si calciu, potasiu, vitamina A, cupru, acid pantoteic, zinc si vitamina E.
Vitaminele prenatale contin in mod obisnuit si un laxativ usor deoarece cantitati prea mari de fier pot sa provoace constipatie .
Lipsa de vitamina B-12 poate produce avorturi spontane
Desi lipsa de vitamina B-12 este rar intalnita, femeile care se afla in aceasta situatie au deseori avorturi spontate si sufera de sterilitate, conform unui studiu publicat in Journal of Reproductive Medicine. Dar totusi aceasta problema poate fi usor corectata prin administrarea acestei vitmaine pe cale bucala, vitmaina care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si a globulelor rosii. Citeste pe larg: Deficitul de vitamina B12 in timpul sarcinii: consecinte grave
Studii despre vitaminele prenatale
Michael Bennett, directorul departamentului de hematologie al centrului medical Ha'Emek din Afula, Israel a studiat 14 femei care aveau lipsa de vitamina B-12 si suferisera piederi de sarcina sau aveau probleme cu fertilitatea. Majoritatea acestora aveau deja cel putin un copil, dar incercasera sa ramana gravide din nou dupa cel putin 8 ani de la nasterea ultimului copil. Una dintre aceste femeie pierduse deja 7 sarcini, dar dupa inceperea tratamentului cu vitamine a reusit sa ramana imediat insarcinata si a nascut 3 copii.
Noua dintre femei au ramas de asemenea insarcinate dupa inceperea tratamentului. Pentru celelalte patru femei, acestea au hotarat sa nu mai incerce sa raman insarcinate fiindca aveau peste 40 de ani.
Astfel, Bennett a tras concluzia ca femeile care au lipsa de vitamina B-12 sunt supuse unui risc sporit de a suferi de tromboza, boala care poate duce la pierderea sarcinii si poate dce eventual la sterilitate si inhibarea ovulatiei sau a implantarii. Suplimentele de vitamina B-12 ajuta sangele sa circule normal, imbunatatind sansele femeilor de a ramane insarcinate.
Ce puteti face in cazul lipsei de vitamina B-12?
In general aceasta este intalnita foarte rar, dar riscul de asa ceva este mai crescut in cazul persoanelor vegetariene, pentru ca cele mai importante surse de vitamina B-12 sunt carnea de vita, pestele (ca somon, ton etc.), cerealele, ouale, laptele, branza si iaurtul.
Semne ale deficitului de vitamina B-12 sunt oboseala, ameteli, stare de slabiciune, constipatie, gaze, lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate.
Bennett sfatuieste toti doctorii sa-si testeze pacientele pentru depistarea lipsei de vitamina B-12, mai ales pe cele care au fost diagnosticate cu infertilitate sau au avut pierderi de sarcina repetate. Problema este uneori mai complicata, caci o cantitate suficienta de acid folic poate masca de fapt o lipsa de vitamina B-12.
Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nastere
Acidul folic sau folatul este o vitamina din grupa B a vitaminelor. I se mai spune si Vitamina M, Vitamina B9, Vitamina Bc sau folacin.
Acidul folic ajuta la dezvoltarea si regenerarea celulelor obisnuite, fiind in special important in primele saptamani de dezvoltare a bebelusului din burtica. Ajuta la formarea corecta a creierului si maduvei spinarii bebelusului, fara care exista un risc mai mare de pierdere a sarcinii, respectiv riscul de 1 la 1000 ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural. Defectele de tub neural se pot manifesta sub forma mai multor boli prezente la nastere, printre care spina bifida si anencefalia. Prima dintre ele, care inseamna in principiu maduva deschisa, poate duce in cazurile cele mai grave la paralizia picioarelor precum si la probleme de control al vezicii si intestinelor citeste totul despre acidul folic aici.
Despre vitamine si o sarcina sanatoasa citeste si
Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului
Sarcina si suplimentele de vitamine prenatale
Suplimentele de fier in timpul sarcinii: cand sunt necesare, cat si de ce
Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?
10 semne ca ai lipsa de Magneziu si ce produce lipsa de Magneziu
Despre Alimentatia corecta in timpul sarcinii
Vitamina A si sarcina
Poftele in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati sunt sigure in timpul sarcinii?
Cafeaua si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Sarcina si vitamina B12
Ceaiul verde si sarcina
Soia si sarcina
Ceaiurile si sarcina
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii © 2024
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Referinte: Journal of Reproductive Medicine - Israel -
Normele sunt dupa Academia Americana de GInecologie - cu update de 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 47:
Buna dimineaţa! Ce se poate întâmpla daca am luat femibion 2 greşit? Eu am luat mai întâi comprimatele timp dr o saptamâna si dupa capsulele. Nu am luat si capsula si comprimatul în aceeaşi zi
Am voie sa iau vitamine la 15 sapt doctora a zis ca la 7 luni
Buna sunt in saotamana 31 si nu am luat nici un fel de vitamina are Ceva imi spuneti si mie ce sa iau
Buna ziua! Sunt însărcinată in 16 săptămânii ! Am 3 feluri de vitamine ! Din cele 2 si acid folic ! Dar le am intrerupt de 3 zile pt ca imi este foarte rau de la ele ! Toate vitaminele le am întrerup ! Este vreo problema ? Poate agrava copilului? Ca daca este asa le iau inapoi! Dar ma simt foarte rau de la ele! Va rog sa imi dați si mie un răspuns !
Dragelor, va pot oferi gratis vitaminele Pregnacare pe care le mai am. Eu le-am luat pe parcursul sarcinii si sunt foarte incantata de ele. Pregnacare original si Pregnacare Breast feeding. va rog sa imi scrieti la evelina.georsa@gmail.com si gasim o cale sa vi le ofer. Toate cele bune.
Buna....lucrez la o firma de medicamente....sunt in 6 saptamâni însărcinată, nu as lua nici o vitamina din comertul românesc....aveți grija de sănătatea bebelușului cat mai natural....eu iau suplimente testate de medici din afara , nu de reguli farmacologice românești ! mare grija!
Buna iony referitor la msj tau...cea mai proasta decizie ...eu locuiesc in anglia si te asigur k cei mai prosti doctori aici ii gasesti...merg pe mana romanilor 100%
Bună. Sunt însărcinată în 7 săptămâni si iau femosun si acid folic. Femosun e destul de scump.80 lei cutia. Asa mi-a recomandat medicul.tu ce vitamine iei ca m-ai făcut curioasă ? Sarcina ușoară!
buna!sunt insarcinata in 20 de saptamani si medicul meu mi-a presicris decat acid folic pe care mi-a zis sa-l intrerup acum 2 saptamani.bebe instinctiv isi ia tot de ce are el nevoie de la noi mamicile,dar cum ramane cu noi dupa ce bebe iese asa cum ne dorim toate, sanatos si frumos??poate cineva sa-mi raspunda daca e cazul sa mai insist pt ceva vitamine?pls..multam!
buna sunt insarcinata in 28 de saptamani si pana acum am luat si iau in continuare natalvit..dati-mi un sfat daca ar trebui sa mai iau si altceva inafara de vitaminele astea.sarcina si nastere usoara si app recomandati-mi si mie un medic bun din constanta va rog
buna .sunt carmen din iasi.sunt insarcinata in 5 luni.medicul mi-a prescris doar acid folic , dar am mers la farmacie si mi-am luat singura vitamine special pt gravide . sunt destule produse pe piata,asa ca aveti de unde alege. eu am mare incredere in vitamine si in rolul lor in organism.
eu am nascut un baietel foarte sanatos si nu am luat nici o vitamina.fructe si legume multe.va pup
buna-am si eu o intrebare.Sunt insarcinata in luna a 7-a,si nu stiu ce sa fac daca iau elevit sa nu mai iau si calciu
Luati femibion 1 si apoi 2. E mai scump dar are tot ce ii trebuie. Apoi din analizele de sange rezulta ca mai trebuie luat. Mie mi-a trebuit fier pt anemie.
eu sunt in sapt 14 si de aprox 7 zile de cand iau vitamine
nu inteleg anumiti doctori, care nu prescriu vitaminele necesare pentru ca o sarcina sa se dezvolte corespunzator si nici mamica sa nu aiba de suferit.M/am ingrozit cand am citit ca unele mamici chiar au nevoie de astfel de vitamine, iar doctorii nici nu se sinchisesc.Eu am trecut printr/o sarcina si cu toate vitaminele care le/am luat tot am avut lipsa de calciu.
Buna , unt Alina si sunt insarcinata in aproape 5 saptamani , de 2 luni iau acid folic , vitamina B , calciu , zinc si ulei de peste . Intrebarea mea e daca uleiul de peste e bun , pot sa iau in continuare ?
si eu sunt insarcinata in 10 saptamani si nu iau decat acid folic de o luna...am fost la control,dar medicul nu mi-a facut decat o ecografie si mi-a zis ca e ok...l-am intrebat de vitamine si a zis sa trag o fuga la piata ca pastilele sunt chimicale.mentionez ca sunt la prima sarcina si sunt tare speriata...mamicilor,ajutati-ne si pe noi cu cate un sfat si sanatate la burtici :)
sunt in saptamana a 34-a si doctorul mi-a zis sa iau vitamine pt ca bebe e mai mic cu 2 saptamani. este ceva grav? si ce vitamine sa iau?
mie mi s-a recomandat folowise,un complex de acid folic si omega 3,este foarte bun,am luat pana in saptamana 20,iar mai departe prenatal.nu cred ca vitaminele pot afecta cumva chiar daca luam pe tata perioada sarcinii,pt ca organismul nostru nu poate asimila tot ce copilul are nevoie doar din alimente.sarcina usoara tuturor
si eu am pluat progesteron pana la 21 saptamani,initial trebuia pana la 3 luni apoi dr mi-a zis sa mai iau,nu au fost probleme,ma simt bine,copilul la fel(medicul meu e din buzau),la urmatorul consult intreaba-l,nu-ti fie jena,pt tine si copil tr sa te informezi bine
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII