Calatoriile cu avionul în timpul sarcinii
Sunt sau nu calatoriile cu avionul sigure sau periculoase in timpul sarcinii?
Din punct de vedere clinic, calatoria cu avionul nu poate provoca pierderea sarcinii, dar orice fel de stres asociat acesteia, deshidratarea sau neatentia fata de semnele posibile ale unei pierderi de sarcina ar putea reprezenta probleme. Liniile aeriene au reguli pentru calatoriile in timpul sarcinii si nu va vor permite sa calatoriti daca ati depasit 32 de saptamani. Iata sfatul de la Desprecopii.
- Veti citi in acest articol despre:
Calatoriile cu avionul, sunt sigure in timpul sarcinii?
Limita de varsta a sarcinii acceptata de liniile aeriene
Cel mai mare risc este tromboza
Radiatiile in timpul zborului
Ce fel de radiatii sunt cele pe care le primim in avion?
Ce precautii trebuie sa va luati impotriva radiatiilor
De unde aflam mai multe informatii despre radiatiile din timpul zborului?
Socializeaza cu alte mamici ca tine
Calatoriile cu avionul, sunt sigure in timpul sarcinii?
Luati in considerare factorii care pot juca un rol in decizia dumneavoastra de a calatori cu avionul:
Cat de importanta este calatoria pentru dumneavoastra?
La cat stres va supuneti in timpul calatoriei?
Puteti face pauze frecvente de odihna?
Veti avea posibilitatea de a bea multe lichide si de a manca bine?
Daca tineti cont de aceste aspecte si va luati precautiile potrivite, calatoria cu avionul este sigura. Totusi, cel mai bine este sa cereti mai intai sfatul medicului in aceasta privinta.
Limita de varsta a sarcinii acceptata de liniile aeriene
Cele mai multe linii aeriene au o limita superioara a varstei sarcinii, dincolo de care refuza sa transporte o femeie insarcinata - in general, 32-34 de saptamani.
Saptamana 32
Saptamana 33
Saptamana 34
La o varsta ceva mai mica a sarcinii, poate peste 28 de saptamani companiile aeriene va pot solicita sa le oferiti o scrisoare de la medic care sa ateste ca puteti calatori cu avionul.
Aceste conditii variaza considerabil, deci cel mai bine este sa cereti informatii la compania cu care aveti de gand sa zburati.
Cel mai mare risc este tromboza
Dupa ce ati ajuns in aer, cel mai mare risc al dumneavoastra, ca si calatoare insarcinata, este tromboza profunda a venelorm - formarea unui cheag de sange intr-o vena a piciorului.
Este o complicatie rara, dar grava, a oricarei sarcini. Riscul de tromboza creste prin lipsa miscarii si deshidratare.
Pentru a reduce riscul de tromboza, ar trebui sa incercati sa rezervati un loc la marginea culoarului de trecere (aisle seat) ca sa aveti mai mult spatiu pentru picioare, pentru a putea sa beti multe lichide in timpul zborului, a va ridica si a merge cateva minute la fiecare ora. Ar trebui deci sa cereti un loc langa culoar pentru a nu-i deranja pe ceilalti calatori.
Cititi neaparat: Trombofilia in timpul sarcinii
Ad-Extra3:
Radiatiile in timpul zborului
In timp ce culegeam informatii pentru acest articol (nota redactorului Desprecopii.com), am aflat despre expunerea la radiatii din timpul zborului. Se spune ca o calatorie de la New York la Londra sau orice alt zbor de durata si pe distanta similare la latitudini sau altitudini ridicate, expune pasagerii la o cantitate de radiatii aproximativ la fel de mare ca o radiografie a pieptului cu raze X!
Ce fel de radiatii sunt cele pe care le primim in avion?
Radiatiile din timpul zborului isi au originea in Soare si sunt cauzate de spatiul adanc, patrunzand fuselajul navei aeriene. Totusi, multe studii au aratat ca expunerea la radiatii din timpul zborului nu prezinta riscuri crescute de pierdere a sarcinii.
Conform unui articol in care este evaluata expunerea la radiatiile cosmice in timpul zborurilor indelungate, expunerea la radiatii a pasagerilor unui zbor Concorde este de aproximativ 1 milirem (mrem, o unitate de doza de radiatie) pe ora. Aceasta este o referinta buna, deoarece avioanele Concorde zboara la aproximativ 17000 m si un jet poate zbura la o inaltime intre 12000 m si 17000 m.
Puse in perspectiva, aceste cifre inseamna o zi de radiatie normala a mediului (expunerea la radiatii pe care o primim zilnic de la sursele de radiatie naturala). Doza permisa de Nuclear Regulatory Commission din S.U.A. pentru o femeie insarcinata care este expusa la radiatii prin natura muncii este de 500 mrem.
Ce precautii trebuie sa va luati impotriva radiatiilor
In acest moment, specialistii ofera putine sfaturi. Ei sustin ca in timpul exploziilor solare, cand expunerea la radiatii se poate mari de o suta de ori (adica, intr-un zbor Transcontinental va puteti expune la 100 de radiografii cu raze X) femeile insarcinate nu ar trebui sa zboare.
Intrucat sunteti gravida si aveti de in plan o calatorie cu avionul, alegeti un zbor la latitudini mai mici, deoarece zborurile deasupra regiunilor polare presupun radiatii duble fata de cele de deasupra Ecuatorului.
De unde aflam mai multe informatii despre radiatiile din timpul zborului?
Exista un website ce ofera informatii asupra existentei exploziilor solare si a radiatiilor excesive asociate cu exploziile solare. Vizitati www.sec.noaa.gov. la Space Environment Center pentru a obtine informatii actualizate asupra exploziilor solare.
Repetam, daca aveti timp sa alegeti, preferati zborurile la latitudini si altitudini mai mici, deoarece nivelul radiatiilor se dubleaza la fiecare 2000 m.
Mai precis, avioanele de tip jet care zboara la inaltimi mai mari sunt cele care de obicei zboara pe rutele lungi: Concorde, Boeing 747SP, Boeing 747-400, Boeing 767300ER, Airbus A340-200, and MD-ll.
Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:
Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa cream o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.
Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna tuturor, Am È™i eu un zbor programat pe 1iulie, Si tocmai am aflat ca sunt însărcinată am o luna È™i 5 zile..cred Oare sa mai zbor sau ,e cam critica treaba acum🤨🤨ðŸ˜"ðŸ˜"???
Dragi prieteni,Felicitari pt articol, este foarte important ca ati atins acest subiect!In sfarsit am citit si eu un articol despre calatoriile cu avionul in timpul sarcinii si riscul la care supuneti copilul din burta atunci cand va hotarati sa zburati, mai ales la zborurile trans-oceanice.RADIATIILE din timpul sarcinii sunt cele care pot afecta dezvoltarea copilului dvs, pot provoca anomalii, boli ciudate de inima, sau pot duce la leucemie mai tarziu in viata viitorului copil(de aceea depinde foarte mult de stadiul la care se afla embrionul in momentul in care, cu nestiinta il radiati). Radiatiile in timpul zborului exista, chiar daca nu le vedeti si chiar daca medicul dvs va va spune ca nu este nici o problema sa zburati, nu o faceti!!! Daca aveti nenorocul sa zburati atunci cand sunt explozii solare(si radiatiile sunt de 100 ori mai mari, deci ii faceti bietului copil cam 100 raze X, ca sa nu mai vorbim ca si o singura raza X il afecteaza) si intr-un moment critic al dezvoltarii lui (la inceputul sarcinii, cand organele se formeaza), atunci nu va mai mirati daca copilul va avea cine stie ce malformatie sau va face cancer sau leucemie mai tarziu in viata!Sunt doar 9 luni in care trebuie sa aveti mare grija de ceea ce faceti, ce medicamente luati si pentru Dumnezeu, aruncati telefoanele celulare pe care le folositi ca pe niste jucarii, atarnate de gat sau in dreptul inimii, in buzunar langa organe vitale sau chiar langa bietul bebelus...Voi credeti ca e doar un telefon micut, dragut si fara de care deodata nu mai puteti trai, dar din pacate nu e asa... Mai cititi, informati-va despre efectele microundelor asupra oricarui embrion in dezvoltare.Ma gandesc ca poate cineva, candva va citi randurile astea si poate se va salva macar o viata sau imensa suferinta pe care un copil bolnav o poate provoca parintilor sai...Articolul acesta e foarte interesant, felicitari! Cred ca ar trebui atinse si alte aspecte legate de radiatiile in timpul sarcinii: campul electromagnetic, microunde, tel celulare si stalpii de emisie ai firmelor de telefonie mobila, posturile de emisie radio si TV, telefonia DECT, etc sunt doar cateva exemple de RADIATII si toate va afecteaza ! Nu uitati,viitoare mamici, sunteti singurele in masura sa va aparati puii si nu tratati problema radiatiilor cu atata usurinta, va va parea rau mai taziu ca nu ati fost informate!Numai bine, M,Vasiliu
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII