Bebelușul învață vorbirea în dialog - de la sunete la propoziții: Introducere în Metoda Hanen
Orice părinte își dorește ca într-o zi copilul nostru să vorbească clar și natural. Dar, învățatul vorbirii nu se limitează la a învăța cuvintele corecte, ci trebuie învățat să recunoaștem sentimentele, să înțelegem ideile, să învățăm să fim o persoană și să intrăm în relație cu alte persoane. Copilul învață să comunice prin contactul său cu lumea înconjurătoare. Iar părinții ocupă locul cel mai important în universul copilului. Ceea ce părinții spun și fac joacă un rol extrem de important și dă copilului ocazia de a învăța.
Metoda HANEN se bazează pe ideea că cei mai importanți adulți din viața copilului sunt părinții și educatori și că aceștia pot juca un rol-cheie în dezvoltarea comunicării și limbajului copilului. Acest lucru se face prin creșterea interacțiunilor pozitive cu copiii și prin crearea unui mediu de comunicare sigur și stimulativ.
Copilul invata sa vorbeasca in 2. Iata totul despre Metoda Hanen.
►
Un cadou pe care il faci copilului tau: sa comunice cu lumea
Ce este Metoda Hanem?
Principiul fundamental al metodei Hanen
Cum se stabileste stadiul de comunicare al copilului?
Stadiul de comunicare al copilului meu:
Cand copilul nu vorbeste
Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea vorbirii?
Cum sa dezvolti vorbirea si limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante
Despre dezvoltarea vorbirii la copil,
Un cadou pe care il faci copilului tau: sa comunice cu lumea
Cel mai frumos cadou pe care il poate face un parinte copilului sau este sa-l ajute si sa-l invete sa comunice cu lumea. Am cunoscut cu totii frustrarea de a incerca sa comunicam cu un copil incapabil de a vorbi, sau care vorbeste pe limba lui, sau care este total indiferent.
Sub presiunea stressului chiar si parintii cei mai rezonabili si afectuosi pot deveni frustrati si descurajati.
Cum sa vorbim unui copil care are o capacitate de comunicare limitata? Unui copil caruia ii lipseste dorinta de a vorbi? Unui copil care nu ne asculta, care e agitat sau care se opune? Aceste situatii cer capacitati speciale din partea parintilor.
Ce este Metoda Hanem?
Metoda Hanem ne propune moduri de a crea o buna comunicare cu copilul nostru depasind obstacolele care sunt: capacitati limitate, opozitie, sentimentul neputintei, indoielile beneficiilor comunicarii.
Daca copilul nostru nu comunica asa cum ne-am astepta, poate ca nu este din cauza dezinteresului, ci mai degraba pentru ca nu prea stie cum sa raspunda. Chiar daca are capacitatea de a raspunde, copilul poate gindi ca n-o sa-l intelegem si refuza atunci sa vorbeasca.
In spatele comportamentului copilului nostru se pot ascunde temeri, lipsa de incredere in sine; refuzul de a vorbi ar fi atunci un mod de a se proteja.
Problema pe care o avem nu vine numai din cauza comportamentul copilului nostru, ci si de la reactia noastra in fata acestui comportament. Daca acest copil ne arata prea putin interes pentru limbaj, atunci noi avem tendinta de a vorbi in locul lui sau de a-l ignora. Daca nu raspunde eforturilor noastre de a comunica cu el, atunci adesea vom insista mai mult.
Daca se incapatineaza, incercam sa-l fortam, sa-i impunem dorinta noastra. Cel mai adesea, vrind sa infringem rezistenta lui nu reusim decit s-o facem si mai mare.
Atunci ne simtim descurajati si suntem tentati sa-i dam ceea ce credem noi ca vrea, sa abandonam partida, doar ca ar fi pacat pentru el si pentru noi. De fapt ii lipsesc ocaziile si incurajarile de care orice copil are nevoie pentru a ameliora capacitatea sa de a invata sa vorbeasca.
Metoda HANEN ofera solutii care pot parea paradoxale la multi dintre noi: aceasta consta in a reactiona invers decit reactionam in mod natural atunci cind comunicarea esueaza.
Principiul fundamental al metodei Hanen
Principiul fundamental al metodei Hanen este de a incuraja comunicarea intr-un mod indirect. In loc sa-i zicem ce trebuie sa faca, ii dam ocazia sa descopere singur. Vrem ca el sa resimta mai usor bucuriile si avantajele comunicarii.
Metoda Hanen privilegiaza crearea de contacte afectuoase cu copilul prin comunicare si invatare. L-am numit "calea celor 3A".
Ea consista in a:
acorda copilului nostru posibilitatea de a lua initiative
adapta pentru a trai impreuna momentul
ajuta limbaj si experiente
Calea celor "3A" poate fi folosita cu orice copil de virsta prescolara, chiar si cu bebelusii, pentru a-i incuraja sa comunice cind sunt bolnavi, incapatinati sau capriciosi.
Ad-Extra3:
Cum se stabileste stadiul de comunicare al copilului?
Care sunt semnele care ar putea indica o posibila problema?
pana la varsta de un an, nu comunica gestual (nu arata cu degetul, de pilda)
are peste 12 luni si prefera sa comunice prin gesturi si nu poate imita sunete.
Daca micutul tau a implinit 2 ani si observi una sau mai multe din urmatoarele simptome, adreseaza-te unui medic sau logoped.
imita sunete, repeta cuvinte, dar nu vorbeste din proprie initiativa
nu poate executa comenzi simple
vorbeste rar, cu pauze mari si are un timbru ciudat (aspru sau nazal)
Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea vorbirii?
Exista o varietate de motive care pot avea drept consecinta aceasta problema, dar problemele fizice nu se numara decat rareori printre acestea. Malformatiile limbii sau a cerului gurii nu au decat ocazional ca urmare intarzierea vorbirii si dificultati de exprimare.
In unele cazuri, problema ar putea fi la nivel cerebral (zona creierului "responsabila" cu emiterea, captarea si procesarea sunetelor este subdezvoltata). In acest caz, copilul nu-si poate folosi corect limba si buzele pentru a comunica. De asemenea, dificultatile de vorbire ar putea indica o subdezvoltare generala a copilului.
Stadiul de comunicare al copilului meu:
Pentru a afla mai multe despre stadiul de comunicare al copilului dvs., completati urmatoarea lista. Pe masura ce cititi urmatoarele declaratii, puneti un I, U, R sau N la fiecare pentru a arata cit de bine il descrie declaratia respectiva pe copilul dvs.:
I = Intotdeauna
U = Uneori
R = Rar
N = Niciodata
Urmatorul capitol: Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative>> .
Cand copilul nu vorbeste
Unii copii vorbesc mai devreme decat altii. Psihologii gasesc explicatia in faptul ca uneori, abilitatea unui copil de a intelege linmbajul este mult mai dezvoltata decit abilitatea sa de a se exprima. Deci, este foarte posibil ca piticul dvs. sa se afle la un stadiu in ceea ce priveste exprimarea si la un altul mult mai avansat in ceea ce priveste intelegerea.
Cum se stabileste insa gradul de comunicare al copilului si cum il stimulam sa comunice? Iata sfatul de la Desprecopii: citeste Cand copilul nu vorbeste.
Cititi si: E adevarat ca baietii vorbesc mai tarziu decat fetele?
Cum sa dezvolti vorbirea si limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante
Ni se spune mereu sa nu comparam copii. Sunt diferiti si toti procedeaza in felul lor, in timpul liber. De fapt, nu toti copii sunt gata sa invete acelasi lucru, in acelasi timp, in acelasi mod. - spune Kathy B. - un celebru psiholog pediatru american.
Cu toate acestea, cunoscand si intelagand toate aceste lucruri, atunci cand fiul meu nu comunica verbal intr-un mod similar cu cel al surioarei lui, recunosc ca m-am simtit ingrijorata. Am procedat la fel. I-am citit de la nastere (mult), am vorbit si am comunicat constant. Am facut sunete, rime, cantecele si ne-am jucat impreuna. Dar, spre deosebire de sora lui, el nu a ales o comunicare verbala naturala si a refuzat sa imite sunetele sau sa incerce cuvinte noi.
Comunicarea sa non-verbala a fost la inaltime si a fost intotdeauna capabil sa obtina ce a vrut, (ceea ce este incurajator), dar limbajul oral nu a fost ceva ce a venit cu usurinta la el. Iata cum sa cum sa dezvolti vorbirea si limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante.
Dezvoltarea vorbirii la copil, merita sa stii:
Cum sa dezvolti vorbirea si limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante
E adevarat ca baietii vorbesc mai tarziu decat fetele?
Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative
Disfazia la copil
Cum sa dezvolti vorbirea si limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante
Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an
autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog pentru desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Codrea Adriana cum mai e copilul tau? in descriere parca l ai descris pe baiatul meu... este exact la fel la un an si 10 luni si parca in loc sa progreseze merge inapoi. te rog daca vezi mesajul scriemi daca nepotelul tau a mai evoluat daca sunt probleme.. multumesc
Nepotelul meu are 1 an si 10 luni .La 10 luni spunea mama ,tata ,de,de.Acum in loc sa evolueze,numaispune nimic.Nu se joaca frumos .Uneori arunca jucariile,nu se intoarce cand il strigam.Aude pt ca se intoarce la zgomote.Ascula si se uita f atent la televixor daca este muzica si desene.Bucuria lui se manifesta prin gesturi care nu mi plac Fuge prin toata casa se invarteste pe loc da din maini,siscoate niste sunete ca omaimuta .Am impresiaca nu intelege nimic din ce-i spunemca .Dacavrea ceva se duce acolo unde este lucrul si plange.Face tai numai cateodata sti da un pusi .De multe ori vrea in patutul lui i-si duce acolo jucari si sta linistit in patut su gandu-si degetul.Fizic,este dezvoltat.normal.Sant motive deingrijorare.
Buna ,am auzit un caz asemanator ... Si am inteles ca era de la televizor ..suna ciudat dar cica era o specie de autism datorat televizorului ..intereseazate in acest sens poate te ajuta ..e mai usor sa luam lucrurile din timp ... Multa sanatate
buna, am un baietel de 20 de luni...intelege absolut tot ce ii spun....de exemplu hai pe margine ca vine masina..hai sa mancam...adu papucasii sa te incalt....ma imita in majoritatea lucrurilor care le fac..insa nu vorbeste..cateodata spune
Am un nepoţel de 2 ani ÅŸi 7 luni, nu vorbeÅŸte doar spune:ai. i, am ÅŸi uneori cand ae joaca tatal lui cu el, repeta tatata. Este f receptiv la toate, înţelege tot, ii spun sa-mi aduca un lucru il aduce, te imita în orice an afara de vorbit ÃŽi spun sa ma pupe pe obraz, vine ÅŸi ma pupa, ii spun pa, face cu mâna, ÅŸtie totul dar nu vorbeÅŸte, iar când ii spun sa zica anumite cuvinte, se uita utât la mine ÅŸi pleaca mai departe. CunoaÅŸte pe cei apropiaţi din fotografii, arata cu degetul pe toţi. Ce ne sfatuiţi_ Va mulţumim!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII