Bebelusul ar trebui sa doarmă cu mama pană la 3 ani - află despre teoria kangaroo adică despre îngrijirea de tip CANGUR

Bebelusul ar trebui sa doarma cu mama pana la 3 ani - afla despre teoria kangaroo adica despre ingrijirea de tip cangur

Bebelusul ar trebui sa doarmă cu mama pană la 3 ani - află despre teoria kangaroo adică despre îngrijirea de tip CANGUR

Bebelușul ar trebui să doarmă cu mama până la vârsta de 3 ani, conform concluziilor doctorului Nils Bergman de la Universitatea Cape Town din Africa de Sud, ceea ce alimentează controversa deja existentă cu privire la locul în care ar trebui să doarmă bebelușul. Departe de a fi rezolvată, această dilemă este întreținută periodic de studii și opinii ale specialiștilor care încearcă să determine cea mai bună soluție pentru a asigura un somn sigur pentru bebeluși, contribuind totodată la dezvoltarea lor fizică și psihică armonioasă.

Doctorul Nils Bergman este cunoscut pentru cercetările sale în domeniul dezvoltării bebelușilor și al relației lor cu părinții, în special în ceea ce privește beneficiile contactului fizic și al alăptării.

Dormitul singur ii provoaca stres copilului
Dormitul impreuna cu parintii si sindromul mortii subite
Aviz taticilor!
Mai multe despre somnul bebelusului

Bebelusul ar trebui sa doarma cu mama pana la 3 ani - afla despre teoria kangaroo care sau ingrijirea cangurului

Concluzia ii apartine doctorului Nils Bergman, de la Universitatea Cape Town din Africa de Sud si vine sa alimenteze controversa deja existenta pe tema locului in care ar trebui sa doarma bebelusul. Departe de a fi rezolvata, aceasta dilema este alimentata periodic de studii si de opinii ale unor specialisti care incearca sa afle care este cea mai buna solutie pentru ca somnul bebelusilor sa nu le puna in pericol viata si sa ii ajute la dezvoltarea fizica si psihica armonioasa.

 Una dintre teoriile promovate de Dr. Bergman este teoria "kangaroo care" sau "îngrijirea cangurului". Această teorie susține importanța contactului piele pe piele între părinte și bebeluș în primele stadii ale vieții, inclusiv în timpul alăptării și somnului. El argumentează că acest contact fizic promovează legătura emoțională, reglarea termică, alăptarea eficientă și dezvoltarea generală sănătoasă a bebelușilor.

Dr. Bergman a realizat cercetări și a publicat lucrări care evidențiază beneficiile îngrijirii cangurului și ale alăptării, în special în cazul prematurilor sau al bebelușilor născuți cu greutate scăzută. Studiile sale au examinat impactul acestor practici asupra reglării termice, dezvoltării creierului și a altor aspecte ale sănătății și bunăstării bebelușilor.

Deși nu există un nume oficial atribuit teoriei promovate de Dr. Nils Bergman, un termen des folosit pentru conceptul său de îngrijire a bebelușului este "kangaroo care" sau "îngrijirea cangurului". Aceasta se referă la practica de a oferi contactul piele pe piele între părinte și bebeluș, în special în primele stadii ale vieții. Prin intermediul acestei practici, se urmărește promovarea legăturii emoționale puternice și îmbunătățirea sănătății și dezvoltării bebelușului.

Dormitul singur ii provoaca stres copilului

Medicul pediatru Nils Bergman sustine ca bebelusii ar trebui sa doarma in acelasi pat cu mamele lor cel putin pana la varsta de trei ani, iar argumentul sau principal este ca inima bebelusului functioneaza si se dezvolta mai bine daca somnul sau este alaturi de mama.

Dormitul singur ii provoaca stres copilului, sustine medicul, avand efecte negative asupra dezvoltarii creierului si favorizand un comportament negativ pe masura ce copilul creste. In plus, dr. Bergman sustine ca pentru o dezvoltare optima, in primele saptamani de viata bebelusii ar trebui sa doarma pe pieptul mamei, dupa aceea urmand sa doarma in acelasi pat cu mama pana la varsta de 3 sau 4 ani.

Dormitul impreuna cu parintii si sindromul mortii subite

Actualmente exista numeroase studii care leaga dormitul impreuna cu parintii de sindromul mortii subite si numerosi medici isi sfatuiesc pacientele sa nu imparta patul cu propriul bebelus pentru a evita accidentele. Insa dr. Bergman sustine ca nu prezenta propriu-zisa a mamei in acelasi pat cu bebelusul este factorul care produce efectiv moartea subita, ci faptul ca mama este consumatoare de alcool sau de tutun, prezenta pernelor mari sau a jucariilor etc.

Studiul intreprins de domnia sa arata ca un bebelus care doarme in patut este supus unui stres de 3 ori mai mare decat unul care doarme in pat cu mama sa. In plus, somnul in patut este adesea intrerupt de diversi factori care afecteaza tranzitia creierului de la somnul activ la somnul profund, esentiala pentru dezvoltarea creierului bebelusilor.

De altfel, studii facute pe animale, au relevat faptul ca stresul, combinat cu lipsa somnului, pot conduce la probleme de comportament in perioada adolescentei.

Ad-Extra3:

Aviz taticilor!

Prin urmare, dr. Bergman, dar si alti medici pediatri care impartasesc aceeasi opinie, considera ca mamele ar trebui sa imparta patul cu bebelusul lor pana la varsta de trei ani, cel putin, insa acest lucru trebuie sa se intample doar in conditiile in care mama nu este fumatoare, si nu consuma alcool. Asadar, aviz taticilor! Pe langa aceste doua precizari, mentionarea faptului ca mama nu trebuie sa fie obeza, bolnava sau excesiv de obosita, readuce insa in prim plan controversa despre care vorbeam. Asa incat, in cele din urma, decizia de a imparti sau nu patul cu bebelusul ramane tot la latitudinea parintilor...

► Citeste in continuare Tulburările de somn la bebeluși: când apar, de ce și cum trebuie procedat. Ghid pentru părinți obosiți.

 Greșeli ale mamicilor in ceea ce privește somnul bebelusilor

Vrei ca bebelusul sa adoarma? Iata 3 lucruri care functioneaza si 3 lucruri pe care nu ar trebui sa le faci niciodata
Somnul bebelușilor și obsesia părinților obosiți - oare nu abordăm greșit problema?
Dacă vrei ca bebelușul tău să NU doarmă, iată 5 lucruri pe care trebuie să le faci
Ce temperatură trebuie să fie in camera bebelușului iarna? Atenție la supraîncălzire și pericolul de SIDS - sfatul medicului

Despre somnul bebelusului, iti recomandam sa citesti si

Rutina de somn a bebelusului in trei pasi: o stiinta a somnicului

Imbunatatirea somnului bebelusului cu Metoda Ferber: mituri si realitati

Invata-ti bebelusul sa doarma noaptea in numai 7 zile: diagrama lectiei somnului de noapte

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2024

referinte:

Bergman, N. J., Linley, L. L., & Fawcus, S. R. (2004). Randomized controlled trial of skin-to-skin contact from birth versus conventional incubator for physiological stabilization in 1,320 babies. Acta Paediatrica, 93(6), 779-785.
Bergman, N. J. (2018). Birth, skin-to-skin contact, and breastfeeding. In Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession (pp. 1-12). Elsevier.
Bergman, N. J., & Jurisoo, L. (2005). The ‘kangaroo‐revolution’–past, present and future of kangaroo care. Acta Paediatrica, 94(7), 825-830.
Bergman, N. J. (2014). The neuroscience of birth and infant brain development. Contemporary Clinical Neuroscience, 14(1), 1-11.
World Health Organization. (2003). Kangaroo mother care: A practical guide. WHO.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. BAU BAU
    BAU BAUtrimis la 26/2/2019

    Asa e . Copilul ar trebui sa doarma cu mama lui pana la varsta de 3 ani.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII