Baieti versus fete - care sunt mai greu de crescut si de ce

Baieti versus fete - care sunt mai greu de crescut si de ce

Baieti versus fete - care sunt mai greu de crescut si de ce

De când am devenit mămică de băiat, am mereu tendința să spun că e mai greu să crești un băiețel decât o fetiță... Nu știu dacă este vorba de vârsta mea, care nu mai este aceeași ca la primul copil (care este fată), de răbdarea care pare să fie invers proporțională cu vârsta sau pur și simplu de faptul că totul pare să fie altfel.

Disciplina - e ma dificil cu baietii...
Siguranta fizica - e mai dificil cu baietii...
Comunicarea - e mai dificil cu baietii la inceput, dar cu fetele poate fi uneori aproape imposibil
Stima de sine - e mai dificil cu fetele...
Scoala - e mai dificil cu baietii ...
Ce parere au membri din comunitatea desprecopii?

Baieti versus fete - care sunt mai greu de crescut?

De cand am devenit mamica de baiat am mereu tendinta sa spun ca e mai greu sa cresti un baietel decat o fetita... Nu stiu daca e vorba de varsta mea care nu mai este aceeasi ca la primul copil (care este fata), de rabdarea care pare sa fie invers proportionala cu varsta sau pur si simplu de faptul ca totul pare sa fie altfel. In orice caz, de cand sunt si mamica de baiat, spun mereu, in gluma, ca le inteleg pe soacre.
 
Trecand insa peste partea anecdotica, ma intreb daca este intr-adevar mai dificil sa cresti un baiat decat o fata. Si, privind global problema, imi dau seama ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple...

Exista o impresie generalizata cum ca baietii sunt mai dificili si de aceea si cresterea lor ar reprezenta o provocare mai mare pentru parinti. Si totusi, parintii de fete pot sa o infirme, aducand o mie de argumente care sa confirme ca educarea unei fetite este o provocare cel putin la fel de intensa ca si aceea de a educa un baietel. Si atunci, de unde aceasta prejudecata pe care, cum spuneam, eu insami am tendinta sa o imbratisez in ultima vreme? 

Disciplina - e ma dificil cu baietii...

Cele putin asa sustin unii... Se pare ca baietii reactioneaza mai greu la observatiile care li se fac si asta nu este intamplator, ci se datoreaza faptului ca auzul fetelor este mai fin in ceea ce priveste frecventa sunetelor, iar centrii lor verbali se dezvolta mai rapid decat ai baietilor. De aceea fetele raspund mai rapid la diversele strategii de disciplina si la replici de genul “Nu face asta!” sau “Foloseste cuvintele pentru a spune ce vrei!”.

Baietii reactioneaza mai mult la stimulii tactili decat la cei verbali, sunt mai impulsivi si au nevoie de mai multe oportunitati pentru a-si consuma energia. Probelemele de comportament cum ar fi lipsa atentiei, hiperactivitatea, etc. sunt mai des intalnite la baieti. De altfel, se stie ca, statistic vorbind, baietii sunt mai predispusi la diverse afectiuni ce tin de comportament decat fetele.

Siguranta fizica - e mai dificil cu baietii...

In general, baietii sunt mai activi si mai agresivi, cel putin asa sustin expertii in psihologia copilului. Au tendinta de a-si asuma riscuri mult mai usor si asta le stimuleaza centrii placerii existenti in creier. De accea, baietii au mai multe zgarieturi, mai multe vanatai la originea carora se afla usurinta cu care se avanta zilnic in noi aventuri fizice.

Pe de alta parte, oricat de greu ar parea, a-i lasa pe copii sa exploreze, chiar si cu pretul catorva zgarieturi si vanatai, este esential pentru dezvoltarea caracterului. In vreme ce baietii au nevoie din cand in cand de atentionari si de limitari ale riscurilor pe care au tendinta sa si le asume, fetele pot avea, in schimb, nevoie de incurajari pentru a fi mai active. Asadar, pana la urma, ce e mai dificil?

Ad-Extra3:

Comunicarea - e mai dificil cu baietii la inceput, dar cu fetele poate fi uneori aproape imposibil

Inca de la nastere, fetitele sunt mai atrase de culori si de texturi, in timp ce baieteii sunt mai atrasi de miscarile obiectelor din jur. Fetele studiaza mai intens chipurile celor din jur, fapt ce le face sa fie mai atente la semnalele nonverbale, cum ar fi expresia fetei sau intensitatea vocii. Se pare ca baietii au tendinta de a folosi mai putine cuvinte in comunicare si ca asociaza mai greu emotiile cu cuvintele. De asemenea, baietii au tendinta de a mentine contactul vizual pentru perioade mult mai scurte de timp decat fetele. Insa acestea nu sunt, desigur, reguli fixe. Exceptiile pot fi intalnite la tot pasul. Dupa varsta de 8 ani, lucrurile se complica. Tocmai pentru ca au tendinta de a-si intensifica sentimentele, fetele devin extrem de sensibile la tot ce inseamna comunicare verbala sau nonverbala. De aceea, comunicarea este esentiala si adesea, dificila.

stima de sine fete 

Stima de sine - e mai dificil cu fetele...

Dezvoltarea stimei de sine este un lucru delicat pentru toti copiii, insa pe masura ce cresc, fetele au tendinta de a avea mai putina incredere in ele insele sau cel putin asa sustin cercetatorii psihologi. Dezvoltarea slaba a stimei de sine are legatura, se pare, cu obiceiul parintilor de a-si educa copiii sa fie exagerat de draguti cu ceilalti, de a pune nevoile altora in fata propriilor nevoi.

Cu cat indemnul “Fii dragut cu ceilalti!” este insusit mai profund de catre un copil, cu atat stima sa de sine are de suferit, sustine psihologul American Carol Gilligan. Iar in cazul fetelor, aceasta problema se leaga si de preocuparea excesiva pentru propriul corp, care apare, in genere, odata cu varsta pubertatii. Practicarea unui sport este una dintre solutiile cele mai eficiente pentru marirea stimei de sine a la adolescenti.

Scoala - e mai dificil cu baietii...

Din motive deja invocate, pentru baieti scoala nu este cel mai placut loc in care sa-ti petreci timpul, cel putin atata timp cat asta presupune lectii, teme, stat nemiscat in banca etc. E adevarat ca si fetele intampina adesea dificultati, mai ales la materii precum geometria sau fizica (ce presupun orientare in spatiu), insa, statistic vorbind, baietii sunt cei care dau batai de cap parintilor in legatura cu scoala. Solutiile propuse de catre specialistii in psihologia educatiei sunt nenumarate. Oricum, trebuie retinut ca este nevoie de alternative care sa fie oferite copiilor - nu de alternative care sa inlocuiasca scoala, ci care sa o completeze intr-un mod agreabil, ajutandu-i pe copii sa-si descopere afinitati si pasiuni.

Lista poate continua si cu alte aspecte in care baietii si fetele presupun comportamente diferite din partea parintilor, mai mult sau mai putin solicitante din punct de vedere emotional. Cert este ca fiecare copil, baiat sau fata, este unic, iar educarea lui reprezinta mai mult decat o simpla provocare. Personalitatea isi pune amprenta asupra modului in care copilul reactioneaza la toti stimulii din jur si, implicit, la comunicarea cu parintii. La fel de adevarat insa este ca baietii si fetele sunt diferiti inca de la nastere si ca educarea si cresterea lor presupune anumite stereotipii carora parintii trebuie sa le faca fata. De aici vine, probabil, si diferentierea inevitabila. Iata, mai jos, cateva dintre parerile membrilor comunitatii DC, care au inteles ca provocarea nu vine neaparat din diferentierea in sine, ci din felul in care este abordata problema educatiei de catre parinti...

 /Images/baiat-la-scoala.jpg

Ce parere au parintii din comunitatea DC?

/Images/citat.gif E greu sa cresti un copil, indiferent daca e fata sau baiat si, incredibil de greu, sa-i dai o educatie corecta, care sa-l ghideze in viata... Eu am fata si inca nu ma pot pronunta din proprie experienta. deocamdata incerc sa-mi usurez viata evitand pe cat posibil sa o rasfat si educand-o spre independenta. (izabela88)

/Images/citat.gif Nu cred ca e mai greu sa cresti un baiat decat o fata sau invers ci depinde de perspectiva si de felul in care te poti adapta. Eu incerc sa ma adaptez. (Miriluta)

/Images/citat.gif Cred ca-i la fel de greu, nu prea vad diferente... poate fetele-s mai ordonate si mai putin certate cu apa si sapunul, unii baietoi sunt mai neglijenti, dar una peste alta, fata sau baiat, alimentatie preferentiala, haine, igiena zilnica, lectii, explicatii educative, nopti la urgenta, tratamente... obrazniciile inevitabile de acasa, discutii la scoala, activitati extrascolare, in esenta sunt cam aceleasi lucruri grele de dus / eforturi in cresterea unui copil.(nepotzica)

/Images/citat.gif Eu cred asa: in copilarie e mai usor cu fetele, pentru ca sunt mai linistite, se joaca mai domestic, coloreaza, piaptana papusi, nu catzara toti pomii, nu sar in toate baltile, nu alearga haotic etc. La adolescenta se schimba roata - e mai usor cu baietii, ca nu sunt atat de sensibili, nu isi taie venele dupa o dragoste nefericita, sunt ceva mai egoisti si ... nu raman gravizi. (buflea)

/Images/citat.gif Concluzia mea a fost ca indiferent ca sunt fete sau baieti, frati sau nu, copiii sunt diferiti si nu exista un sablon valabil in ce priveste comportamentul meu ca parinte. Ma pliez pe caracterul fiecaruia si metodele educative difera de la copil la copil. E greu caci vreau sa fac treaba buna, dar le iau pe rand fara sa ma ingrijorez inutil cu privire la ce va urma.(ralualexandrei)

/Images/citat.gif Eu cred ca cel mai usor e sa cresti copilul care iti seamana ca fire si temperament pentru ca e usor de intuit si stii instinctiv ce solutii, sfaturi, pargii etc. sunt cele mai eficiente. (cricor)

/Images/citat.gif Eu personal cred ca diferenta e data nu atat de sexul copiilor, cat de diferenta de personalitate si de temperament. Fata mea, de exemplu, sarea in toate baltile, pe cand baiatul sare peste toate baltile. (Donia)

/Images/citat.gif Chiar nu stiu cum e mai bine. Cand vad baieteii cum se manifesta, sunt bucuros ca am fete. Cand ma gandesc  la adolescenta, mi-e egal, ca au fiecare problemele lor, dar vad fetele mai expuse. Oameni la casa lor, poate as fi zis ca barbatii o duc mai bine, e clar ca sunt mai puternici si ca sunt avantajati de multe lucruri... Personal sunt foarte multumit ca sunt barbat. Poate pentru ca nu stiu cum este si invers. Si poate pentru ca, in tara noastra -pentru ca nu stiu in alta parte- femeia nu-i chiar egala cu barbatul in toate. (Rufus)

/Images/citat.gif Intotdeauna am avut cu copii mei o relatie in care comunicarea a fost foarte importanta si intotdeauna le-am spus ca orice problema ar avea eu sunt intotdeauna acolo sa ii ajut. Uitandu-ma la nenorocirile care apar la stiri mi se pare ca mamele de fete sunt mult mai stresate din cauza "pericolelor"care pandesc o fata decat o mama de baieti si se pare ca de cele mai multe ori sunt indreptatite sa fie asa. (sunny71)

Voi ce parere aveti? E mai dificil sa cresti o fata sau un baiat? Va invitam la dialog, in topicul dedicat pe forumul DC acestui subiect.

Ar putea fi util de citit si:

Copilul - un tsunami emotional. Cum ti se schimba viata cand devii parinte. Pentru totdeauna.

Copilul - un tsunami emotional. Cum ti se schimba viata cand devii parinte. Pentru totdeauna.

Sunt multe mame/tati tinere(i) care nu sunt pregatiti (si aici nu ma refer la cunostinte ci la capacitatea de a face fata, de a te adapta, de a invata din mers si de a pune copilul pe primul loc)…

Copilul singur la parinti

Copilul singur la parinti

Deseori auzim, ca un stereotip de altfel - ca un copil singur la parinti e obraznic, rasfatat sau egoist - exact sau numai ca urmare a faptul ca e singur la parinti. Vestea cea buna, sustinuta de…

10 lucruri de care mamele NU ar trebui să se simtă vinovate - cum sa scapi de presiunea INUTILĂ

10 lucruri de care mamele NU ar trebui să se simtă vinovate - cum sa scapi de presiunea INUTILĂ

Sentimentul de vinovăție, izvorât adesea din cele mai banale motive, este o adevărată povară pentru multe dintre mămicile de bebeluși.…


 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria G. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII