Nasterea prin cezariana creste cu 60% riscul de autism al bebelusului - dar sa vedem totusi ce spun si alte studii

Nasterea prin cezariana creste cu 60% riscul de autism al bebelusului - dar sa vedem totusi ce spun si alte studii

Nasterea prin cezariana creste cu 60% riscul de autism al bebelusului - dar sa vedem totusi ce spun si alte studii

Pe langă riscurile prin care trec femeile care aleg să nască prin cezariană, se mai adauga un risc foarte serios: acela de autism al copilului.

Bebelușii nascuti prin cezariană atunci când mama se află sub anestezie generală au un risc de 60% mai mare de a dezvolta autism, iar anestezia - și nu operatia de cezariana - este factorul de risc, potrivit unui nou studiu israelian

- veti citi:
In mai 2019, un studiu leagă autismul bebelușului de nasterea sa prin operație cezariană
Studii și cercetări anterioare
Nașterea prin cezariană este asociată cu un risc crescut de autism al copilului
16 urmări posibile ale unei nașteri prin cezariană
Naștere naturală sau naștere prin cezariană: ce alegem și de ce?

Pe langa toate riscurile prin care trec femeile care aleg sa nasca prin cezariana, se mai adauga un risc serios  - riscul ca bebelusul sa aiba autism este mare.

In mai 2019, un studiu leagă autismul bebelușului de nasterea sa prin operație cezariană

Un studiu 1 realizat in Israel si publicat in mai 2019, a constatat că bebelusii născuți de mama aflata sub anestezie generală în timpul nașterii prin cezariană pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta autism.

Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Centrul Medical al Universității Negev și Beersheba, Israel -  au declarat că au descoperit o legătură între utilizarea anesteziei generale și dezvoltarea simptomelor de autism ale copilului.

"Am știut de mai mulți ani că bebelusii născuți prin operatie cezariana" prezintă un risc mai mare de autism, dar nu am putut cuantifica exact de ce", a spus Dr. Idan Menashe, de la Departamentul de Sănătate Publică al BGU și de la Centrul Zlotowski pentru neurologie, a declarat intr-un comunicat de presa.

Medicii au identifict o asociere intre nasterea prin cezariana sub anestezie anestezica generala si autism. In acelasi timp, studiul a sugerat ca nasterea prin cezariana efectuata efectuata cu alte tipuri de anestezie, cum ar fi anestezia epidurala sau spinala, sunt relativ sigure ", a spus Menashe, al Centrului Național de Cercetare pentru Autism de la BGU.

Studiul a comparat dosarele de naștere a 350 de copii diagnosticați cu autism și 2.000 de nașteri, constatând că copiii ale căror mame au dat naștere prin cezariana  sub anestezie generală au avut un risc crescut de autism, în timp ce aceștia au efectuat alte tipuri de anestezie.

Studii și cercetări anterioare

Anterior, un alt studiu, desfasurat in Irlanda - a gasit o legatura intre nasterea prin cezariană si autismul copilului.
Studiul irlandezv, publicat in Jurnalul Psihologiei si Psihiatriei Copilului  UK, spune ca bebelusii au un risc de 23% mai mare de a dezvolta tulburari de spectru autism daca sunt nascuti prin cezariană.

Ce spun alte studii

Asociație, nu Cauzalitate: Unele studii au sugerat o posibilă asociere între nașterea prin cezariană și un risc ușor crescut de autism. Cu toate acestea, aceste studii nu demonstrează o relație cauzală directă. Asociația poate fi influențată de alți factori, cum ar fi condițiile medicale ale mamei sau copilului, și nu neapărat de procedura cezariană în sine.

Factori Genetici și de Mediu: Autismul este o afecțiune complexă, influențată de multiple componente genetice și de mediu. Nașterea prin cezariană nu este considerată un factor determinant primar.

Studiile Contrastante: Există și studii care nu găsesc nicio asociere semnificativă între nașterea prin cezariană și riscul de autism, subliniind faptul că dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a trage o concluzie fermă.

Nașterea prin cezariană este asociată cu un risc crescut de autism al copilului

Copiii nascuti prin cezariana au un risc de 23% mai mare de a dezvolta tulburari de spectru autism (ASD). Cercetătorii irlandezi au analizat in detaliu legăturile dintre copiii nascuti prin cezariana și deficitul de atenție și tulburarea de hiperactivitate (ADHD), dar concluziile au fost neclare.
Studiul este o meta-analiză a 25 de lucrări publicate anterior privind legăturile dintre secțiunile cezariană și condiții precum autismul și ADHD. Unii au arătat riscul de autism după ce cezariana a crescut cu până la 40%.

Copiii născuți prin operație cezariană au floră intestinală diferită de cei nascuti printr-o nastere vaginala, iar unii cercetători cred că acest lucru poate fi un factor de dezvoltare psihologică.

Tototdată, ei au încercat să afle şi dacă există o legătură între cezariană şi ADHD (deficit de atenţie/ tulburare hiperkinetică) însă rezultatul nu a fost concludent. Anterior, oamenii de ştiinţă au afirmat că asocierea dintre cezariană şi autism s-ar datora genelor, ceea ce înseamnă că anumiţi bebeluşi sunt predispuşi să treacă prin naşteri dificile şi abia apoi să dezvolte autism. O altă explicaţie posibilă vizează faptul că femeile care apelează la cezariană sunt mai vârstnice, iar bebeluşii lor prezintă la rândul lor riscuri mai mari de a suferi de autism.

Ad-Extra3:

16 urmări posibile ale unei nașteri prin cezariană

Nașterea prin cezariană este o intervenție chirurgicală majoră pentru a scoate copilul afară din uterul mamicii. Vor fi tăiaţi mușchi și țesuturi, iar organele mamei vor fi mutate pentru a scoate copilul.  
În timp ce cezariana poate fi o binecuvântare atunci când un copil sau o mamă nu o pot face pe cale naturală, o operatie cezariana are efecte secundare pe care mama nu le poate cunoaște la intrarea în sala de operaţie.

Iata 16 urmari posibile ale unei nasteri prin cezariana, prezentate pe larg de medici ginecologi de la un spital de top din Olanda:

Naștere naturală sau naștere prin cezariană: ce alegem și de ce?

Daca esti insarcinata si incepi sa te gandesti la momentul nasterii - o intrebare apasatoare te va chinui tot mai des dupa ce treci de al doilea trimestru de sarcina. Ce e mai bine pentru tine si bebelusul tau? O nastere naturala sau una prin cezariana?

Daca vei purta o discutie cu alte mamici, trebuie sa stii ca fiecare din ele iti va spune ca felul in care au nascut ea e cel mai bun... Vei auzi tot felul de pareri si sfaturi subiective si multe sfaturi care nu au nici o baza medicala. Si chiar un soi de justificare pentru alegerea facuta. Desigur, ai sa cauti pe net informatii despre nasterea prin cezatiana si cea naturala - insa vei fi coplesita de tot felul de informatii alarmiste si emotionale. Si uneori prea tehnice. Dar, nu iti fa griji, citirea acestui articol te poate ajuta la eliminarea unor îndoieli. Aici vom vorbi despre procesul, avantajele și dezavantajele atât a nașterii vaginale, cât și a nasterii prin cezariana. Inainte de a lua decizia, trebuie sa fii informata. Abia cand ai informatii obiecite si te vei consulta cu medicu tau, vei decide ce del de nastere ti se potriveste cel mai bine...

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor:  Desprecopii.com Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

referinte
https://www.timesofisrael.com/israeli-study-links-autism-to-general-anesthesia-in-c-sections/

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII