Sunt mama de fata adolescenta - provocari despre incredere si decizii la 17 ani

Sunt mama de fata adolescenta - provocari despre incredere si decizii la 17 ani

Sunt mama de fata adolescenta - provocari despre incredere si decizii la 17 ani

Sunt mama unei adolescente și este o provocare... Nu știu dacă greșesc sau fac ceea ce este corect în ceea ce privește educația fiicei mele mai mici... Fiica mai mare este mai naivă, parcă vede lumea ca într-un vis. Cea mai mică este mai realistă... Îmi povestește despre prietenii ei, despre profesori, ce părere are despre generația din care face parte etc.

Provocările în educație devin tot mai mari odată ce copiii intră în adolescență...

Incredere si decizii la 17 ani...

La 53 de ani, am două fiice. Cea mai mare are 26 de ani, iar cea mică 17 ani. Mă întreb mereu dacă fac ce este corect în ceea ce privește educația celei mici. Fiica mea mai mare este naivă, parcă trăiește într-o lume de vis. În schimb, cea mică este mai pragmatică, mai ancorată în realitate. Îmi povestește despre prietenii ei, despre profesori și despre generatia ei.

Dar din vara trecută, când avea 16 ani și jumătate, am început să simt că îmi ascunde ceva. Îmi dădeam seama că nu îmi povestea totul. Fata mea nu avusese niciodată un prieten până atunci, așa că mă îngrijoram că poate există un băiat în viața ei acum. Gândul că altcineva ar putea să o atingă și să o schimbe îmi provoacă un fior de neliniște. Sunt aproape sigură că vor face dragoste! Ce să fac? Parcă simt că lumea mea se prăbușește în jurul meu...

Mesajul complet doar AICI

mama de fata adolescenta

Înainte de toate, salut, Carmen! Nu ai nicio problemă. Ești pur și simplu părinte. Așa cum spuneai, ai reguli, aveți reguli, aveți un stil propriu, vă obișnuiți să găsiți fiecare lucru acolo unde vă așteptați să fie, iar orice modificare se simte. Nu poți pur și simplu să îți scoți ideile din cap. E natural. Și fiica ta va fi mereu "fetița ta", chiar și peste ani de zile când va fi mamă de copii și tu bunica. Așa va fi. Acesta îți este destinul.

Dar, timpul trece și vine momentul când trebuie dat Cezarului ce este al Cezarului. Stă în firea lucrurilor. Se spune că dacă iubești cu adevărat pe cineva, trebuie să ai puterea să îi oferi libertatea. Poate va avea relații intime, poate nu. Însă ar fi foarte bine dacă ai avea puterea să o lași pe ea să decidă, și să îi lași libertatea de a-ți spune sau nu despre acest aspect al vieții sale personale. Pentru că deja este teritoriul ei și consider că trebuie respectat. Dacă ea va decide să îți spună, o va face. Dacă nu, înseamnă că trebuie respectată decizia ei. Ceea ce este important (deși citind ceea ce ai scris cred că va fi inutilă precizarea aceasta în ceea ce vă privește) este ca ea, în calitate de fiică, să fie convinsă că în orice moment al vieții ei, tu vei exista cu adevărat dacă va avea nevoie.

Desigur din punct de vedere tehnic chiar daca suna rece - cred ca este foarte important sa stie despre protectia sexuala si sa o aplice neconditionat si permanent. Asta la modul cel mai serios si fara exceptii.

Va recomandam sa cititi in totalitate subiectul de pe forumul desprecopii.com AICI

Sfatul psihologului, specialist in parenting modern

Înțeleg perfect îngrijorarea și anxietatea pe care le resimți în această situație. Este normal să te simți neliniștit când îți dai seama că fiica ta începe să aibă relații romantice. Este important să abordezi această situație cu încredere și deschidere către comunicare.

Iată câteva sfaturi care ar putea să te ajute să gestionezi această situație în mod corespunzător:

1. Pastreaza comunicare deschisă cu ea si lasa sa isi exprime punctul de vedere.

Vorbește cu fiica ta într-un mod deschis și empatic despre relațiile romantice și despre importanța relațiilor sănătoase. Asigură-te că își poate împărtăși sentimentele și îngrijorările cu tine fără teamă de judecată.

2. Stabilește limite clare:

Este important să discutați împreună despre limitele și valorile tale în ceea ce privește relațiile romantice și sexualitatea. Oferă-i ghidare și sprijin, dar asigură-te că ea înțelege consecințele acțiunilor ei.

3. Educație sexuală:

Asigură-te că fiica ta are acces la informații corecte și obiective despre sexualitate și protecție contraceptivă. O educație sexuală adecvată este esențială pentru a-și lua decizii informate și sănătoase.

4. Încurajează relația de încredere:

Menține o relație solidă și de încredere cu fiica ta, astfel încât să se simtă confortabilă să îți împărtășească gândurile și întrebările ei fără să se simtă judecată.

5. Asigură-i sprijinul tău:

Arată-i fiicei tale că ești acolo pentru ea, indiferent de deciziile pe care le ia sau de greutățile pe care le întâmpină. Oferă-i sprijinul și înțelegerea ta în această perioadă importantă din viața ei.

Știu că este o perioadă dificilă pentru tine, dar cu o comunicare deschisă și susținere, vei putea să gestionezi această situație într-un mod care să fie benefic pentru amândoi. Fiica ta are nevoie de sprijinul și îndrumarea ta în această călătorie a creșterii și maturizării sale.

Mesaje din Comunitatea Desprecopii - preluate de pe forum

Prejudecati despre feminitate si masculinitate

Mie imi place rochia rosie si tie iti place rochia verde

Un copil nu poate fi luat de proba

Primele clipe magice alaturi de puiul meu drag

Confesiunea unei mame de baiat

Astept liniutele mai ceva ca o noapte de somn integral

Detaliile care ne fac viata mai frumoasa

Scrisoare fetelor mele

Tren de noapte...

Taisul tacerii

Eu si cu sora mea mai mare ...

Familia mea e cum vrem NOI sa fie nu societatea

Costinesti-ul este Montmartre-ul meu personal

Exista viata si dupa ce pierzi lupta cu infertilitatea

Avem nevoie de mai mult respect si toleranta

Alaptarea gemenilor - fericire sau reusita?

Intr-o zi ne vom intalni... 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate  Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII